Lifestyle
čtvrtek 11. listopadu 2021

Když chybí komplexní pohyb

Pohybová všestrannost. V dřívějších dobách jsme na ni byli i díky většímu množství chůze zvyklí, ale situace se změnila. Není tajemstvím, že dětem dnes rozmanitá fyzická aktivita chybí. Problém by mohlo částečně vykrýt zařazení doplňkového sportu do týdenního cyklu. Výhody spočívají ve vyvažování jednostranné zátěže a posilování ostatních svalových partií, což hraje klíčovou roli při prevenci zranění.

Svět se přetváří, v rámci digitalizace si celá společnost osvojuje nové návyky. Změny se dotýkají i fyzické aktivity. „Můžeme pozorovat znatelný úbytek přirozeného pohybu, který je však pro komplexnost člověka (sportovce) velmi důležitý," zdůrazňuje fyziolog MUDr. Jiří Dostal, jenž se o svůj pohled podělil v jedné z epizod podcastové série HOKEJ ZBLÍZKA.

Vše začíná u běžné chůze. Tu lidé často nahrazují pohodlnější a rychlejší variantou pohybu – jízdou autem. Jiří Dostal dokonce provedl menší soukromý výzkum, díky němuž získal tvrdá data. Nejprve pomocí map změřil trasu, kterou ve svých 16 letech pravidelně chodil, a poté zprůměroval počet kroků své dcery, když byla ve stejném věku. Výsledek nepřekvapí. Rozdíl v krocích za rok dosáhl čísla 1 200 000. Pokud sumu přepočteme na tréninkový čas, vyjde nám přibližně 250 hodin ročně. Takové množství rozhodně nelze kompletně dohnat, ale doplňkovým sportem jej můžeme alespoň částečně kompenzovat.

Šéftrenér letňanského klubu Jaroslav Nedvěd upozorňuje, že nynější situace vzniklá pandemií koronaviru pohybu paradoxně prospěla. ‚‚Lidé totiž musí vyhledávat alternativy ke sportům, na které byli zvyklí. Například sjezdovky se vloni uzavřely, a tak se do popředí dostaly běžky či obyčejné procházky, jež spadají právě pod přirozený pohyb.‘‘

Také Ladislav Kadaně hráčům doporučuje, aby kromě hokeje provozovali i některý z dalších sportů a rozvíjeli tak svou všestrannost a svůj pohybový aparát. „Třeba při fotbale se piluje běh, práce s nohama a celková koordinace," vyjmenovává. Za ideální variantu považuje kolektivní sport, kde si hráči musí hledat svůj prostor na hrací ploše. Schopnost orientace totiž potřebují i na ledě. „Úplně nejlepší paralelou k hokeji je basketbal, při němž na každé straně bojuje taktéž pět hráčů.“

A zařazují realizační štáby Letců doplňkové aktivity také do svých tréninkových plánů?

‚‚Snažíme se zakomponovat jiné sporty. Nejčastěji právě basketbal, házenou či fotbal,‘‘ konstatuje šéftrenér základny. Přesto považuje za důležité, aby se hráči dalšímu pohybu věnovali i jinde.


‚‚Pokud se podaří hokej alespoň jednou týdně doplnit o jinou aktivitu, je to super," říká. Druhým dechem však připouští, že podobná kombinace vyžaduje dostatek volného času. ‚‚Chápu, že dělat hokej a zároveň nějaký další sport není snadné. Záleží i na možnostech rodičů.‘‘ Trenéři se však snaží svým svěřencům vyjít vstříc. ‚‚V létě, kdy kluci chodí hrát například fotbal, jsme ochotni je za tímto účelem jednou týdně omluvit ze společného tréninku.‘‘

Jaroslav Nedvěd rozmanitý přístup kvituje, ranou specializaci nepovažuje za dobrou volbu. ‚‚Ve světě se běžně děje, že děti vynechají hokejový trénink a jdou na jiný,‘‘ vysvětluje dál. Jiří Dostal zastává jiný názor - mladí by si podle něj měli své zaměření vybrat co nejdřív, aby si včas osvojili techniku daného sportu. Zároveň však doktor souhlasí, že musí být kladen důraz i na pohybovou diverzitu. Hokejistům doporučuje zvolit si méně specifický trénink, jako příklad ideální aktivity uvádí běh či jízdu na kole.

A co hlavní výhoda doplňkových sportů? Přínos spočívá hlavně ve snížení rizika budoucího zranění, nejde ale o jediný důvod. Odlišný pohyb pomáhá kompenzovat jednotvárnost hlavního sportu, posiluje i jiné svalové skupiny. Dochází tak k vyvažování jednostranné zátěže, se kterou se hokejisté často setkávají.

Další sport pomáhá také rozvoji komplexnosti, kterou v dnešní době mnozí opomíjejí. Šéftrenér základny navíc jako plus vidí i minimalizaci času stráveného u obrazovek a telefonů. ‚‚Když mladí přijdou po tréninku domů, většinou si sednou k počítači. Nejen hokejisté, ale obecně děti by se měly více hýbat,‘‘ uzavírá.

Vnímáte výhody doplňkových sportů? Není jich zrovna málo...

Čtěte také

Podcast hokej zblízka