Rozhovor
sobota 19. června 2021

Klíma: Hokej a golf ladí

Jeden sport je o výbušnosti a nasazení, druhý závisí na klidu a mentálním nastavení. Dorostenec Dennis Klíma brázdí ledovou plochu i golfové greeny, odmalička se věnuje oběma aktivitám zároveň, do toho studuje na rakouském gymnáziu. „Volný čas? Pro mě zápasy a turnaje, odpočinu si při nich," říká 15letý obránce s úsměvem. Program ho naplňuje, druhým dechem však dodává, že je náročné kloubit vše současně.

Hokej a golf. Jak moc jsou tyto aktivity slučitelné?
Nejsou úplně nejlépe slučitelné, na obě totiž musí mít člověk jiné mentální nastavení a odlišnou fyzickou kondici. Hokej je velmi fyzický, výbušný sport, u nějž máte výhodu, když jste vyhecovaní. Hraje se pak líp. Oproti tomu u golfu je třeba zachovat klidnou hlavu, udržet se v koncentraci čtyři a půl, někdy i pět hodin v kuse, což není úplně jednoduché.

Co tě vlastně k oběma sportům přivedlo?
První jsem začal s golfem ve dvou a půl letech. Mamka je profesionální hráčka a teď zároveň také trenérka, na hokej jsem se dostal ve třech, šlo jen o zabití času. Bydleli jsme na Smíchově, takže jsem začínal na Nikolajce.

Hádám, že teď už jen o vykrytí volného času nejde...
Přesně tak, stala se z toho vášeň. Moje i rodičů. Řekl bych, že jeden čas dokonce bavil hokej víc je než mě, ale během loňského a předloňského roku jsem se snažil obě aktivity posunout dál.

Co volný čas?
Není, beru to tak, že mám volno, když jedu na zápas. Utkání i golfový turnaj jsou moje odpočinutí po těžkém týdnu, který by nešel zvládat bez podpory rodičů i okolí. Skoro vše se obětuje jen mým sportům.

A nikdy nedošlo na myšlenky konce?
Byly... Ze začátku jsem neměl rád golf. Mladý kluk si samozřejmě jde radši zahrát s kamarády hokej, než bouchat do balonku. Řekl bych, že jsem v určité době byl do golfu nucen. Ale během koronavirové situace se nehrálo tolik zápasů, řekl jsem si, že zkusím vrhnout energii na druhý sport. Vyšlo mi to dobře a hra mě také začala víc bavit.

Jak vůbec golfové tréninky v dětství probíhaly?
Nejdůležitější je, aby se hrálo. Už odmalička sbíráte herní zkušenosti, tím se stáváte lepším hráčem. Pak jde také o techniku švihu. Každý hráč má jiné předpoklady, někdo je větší a švih umí lepší, jiný menší a podsaditější ho má zase jinačí. Golf obnáší také fyzickou přípravu, která ale není až tak důležitá jako v hokeji. Pak se skládá z dlouhé hry, tedy rány do greenu, drivování rány z odpaliště a krátké hry, což jsou údery kolem jamky. A plus je důležitá mentální příprava.


„U golfu se nesmíte zhroutit, když se nedaří. Musíte mít chladnou hlavu."


Ta je možná klíčová, ne? Dá se naučit?
Na to bych také rád znal odpověď. (směje se) Nejdůležitější je, aby se člověk dokázal sám pochválit. V individuálním sportu vás nikdo nepodrží a nikdo vám zároveň ani nepomůže. S protihráči jste kamarádi, znáte se, ale jde o sport. Svým způsobem si logicky výhru nepřejete. Nesmíte se zhroutit, když se nedaří, a víte, že máte před sebou ještě pět jamek se ztrátou pěti ran na prvního. Klíčem se stává zachování chladné hlavy, což je rozdíl oproti hokeji. Tam naopak chcete jít do hry s chutí, s cílem to urvat silou. Když se v golfu začnete snažit ještě víc, výsledek je většinou horší, protože míčky začnou létat úplně všude.

A pomáhá tedy nějak hokej v golfu a opačně? Prolínají se sporty?
Ne úplně ve všem, ale v něčem určitě. Pro golf je super fyzický fond z hokeje, kdybych ho dělal profi, musel bych stejně chodit extra cvičit, což nemusím, protože mám hokej. U něj bych zůstal i tak, bral bych ho jako formu cvičení. Přímo v zápase pak pomáhají zase zkušenosti, mentalita z individuálního sportu. Když jde do tuhého a máte posledních pár minut, jste připravený.

Teď shrnu tvoje aktivity: gymnázium, hokej, golf. Jde do budoucna takový program zvládat dál?
Obávám se, že ne. Vidím to teď v golfovém světě, během koronaviru jsem měl prostor trénovat a posunul jsem se. Dosahoval jsem toho, čeho jsem dosahovat chtěl, a mohl jsem se rovnat nejlepším v Čechách i Evropě. Hokej už bych ale nestíhal. Problematické jsou pro mě vždy konce a začátky hokejové sezony, červen a září, kdy se obě aktivity mísí a blbě se program stíhá. Během tohoto období musí ustoupit jeden nebo druhý sport podle situace. Cíl mám nastavený tak, že bych se chtěl dostat s jedním ze sportů – a je mi jedno jakým – do zahraničí a ideálně dostat stipendium.

Myslíš ve Spojených státech?
V hokeji asi ne, tam je spousta hráčů a až zbytečně velká konkurence, což není ideální. Myslím spíš na Evropu: Švýcarsko, Rakousko, Německo, Švédsko, Finsko... Na golf určitě Amerika a konkrétně Texas s Floridou.


Úspěchy Dennise Klímy v golfu:

  • dvojnásobný vicemistr republiky (U12 a U14)
  • třetí místo smíšených družstev na MČR (U14)
  • TOP 16 na MČR amatérů ve hře na jamky

Čtěte také

Podcast hokej zblízka