Rozhovor
neděle 09. května 2021

A-tým pomůže mladým

Cíl je jasný. Letňanský A-tým se stane mateřskou lodí pro odchovance, kteří se mohou vracet zpátky domů, i přímo pro mladé talentované Letce. „Nic ale nejde hned," uvědomuje si hlavní kouč Jaroslav Nedvěd. Pevné položení základů ve II. lize by dle jeho odhadu mělo trvat dva až tři roky, pak se dlouhodobý koncept ustálí. A jak do nastoleného systému i vize zapadají zkušení hráči, jejichž hokejky prošly řadou reprezentačních bitev?

Jednoduchá otázka úvodem: jak se těšíte na druhou ligu?
A jednoduchá odpověď: těším. Minulou sezonu se vlastně skoro vůbec nehrálo, čas jsme trávili spíš administrativní prací, regionální soutěže stihly odehrát před pozastavením jen pár kol. Takže se těšíme hodně.

Do kádru zabudujete hráče ošlehané řadou zkušeností, včetně dvojnásobného mistra světa Jana Hlaváče. Co si od lídrů slibujete?
Jde o klíčové hráče, protože trenér sice celkově mužstvo vede, ale zároveň musí být tým vedený i zevnitř. Musí mít vnitřní sílu. Hráči mezi sebou potřebují umět komunikovat, a když kostru tvoří devadesát procent kluků ročníků 2000 a 2001, zkušenost i herní praxe chybějí. Tak to je. Dva nebo tři zkušení hráči mohou pomoct v zásadních situacích nejen přímo ve hře, ale i uvnitř kabiny. Lídři budou mít velkou roli na ledě i mimo něj.

A co Miroslav Kopřiva? U gólmana klid v rozhodujících momentech pomáhá dvojnásobně, že?
Ano, je přesně jedním z hráčů, kteří by měli pomoct. Čekám, že vnese do týmu trochu jinou perspektivu a nadhled. Během stresových okamžiků, kdy jste o gól nahoře nebo dole, může přinést oproti mladým dravým klukům něco navíc. Zkušení hráči byli ve stejných bitvách stokrát. Vědí, jak se zachovat a jak ostatní dostat do módu, kdy budou nastaveni na jeden program. A půjdou za stejným cílem.

Známé je torzo soupisky, na kolik doplněný v tuto chvíli A-tým je? Zbývá hodně práce?
Určitě. Neustále hledáme optimální skladbu kádru. Tipujeme si hlavně mladé dravce, kádr určitě uzavřený není. Podepsali jsme smlouvu s pěti, šesti klíčovými hráči, s nimiž počítáme na sto procent a ostatní pozice nejsou dané.

Může být do budoucna druhá liga velkou motivací pro Letce v juniorce a dorostu? Vidí teď jasný cíl, kam dokráčet?
Vidí, že existuje vrchol pyramidy, kam se dá posunout. Koneckonců vracejí se kluci, kteří přes Letňany prošli nebo tu rovnou vyrůstali. Třeba Jakub Wojnar. Trénoval jsem ho už na Spartě, je velmi talentovaný, ale v extralize pro něj nebylo místo. A když hrál první ligu v Prostějově jako člověk, který není místní, potřeboval se nějak uživit. Má svoji vizi, studuje na vysoké škole, a i proto se vrátil zpátky do mateřského oddílu. To je ta cesta. Vychovávat si hráče a talenty obehrávat, což ale nepřijde hned. Nemůžeme být složeni jen z odchovanců, není to reálné. Někde jsem nedávno četl slova Libora Zábranského z Komety Brno, který tvrdil, že jde o cestu trvající minimálně dva, spíš tři roky. Souhlasím s ním. Každopádně našim dorostencům a juniorům je nastaven jasný cíl, budeme je k nám podle výkonnosti zapojovat. Motivace nechybí.

Takže zapojování mladších hráčů je dlouhodobý koncept pro A-tým?
Přesně, chtěli bychom, aby to tak kluci měli. Uvedu příklad, můžeme tu mít light boomers, tedy hráče, kteří třeba ještě v 19 letech nejsou úplně připraveni na dospělý hokej. Jakou mají možnost? Buď skončit, nebo zůstat a probrat se tu třeba v jednadvaceti. Tak to někteří mívají a Letci podobným hráčům dají šanci, díky čemuž se budou mít třeba i možnost později posunout ještě někam výš.

Musíte se na druhou ligu těšit i z trenérského hlediska, ne? Čeká vás kvalitní soutěž, z pohledu koučinku hodně zajímavá...
Sice trénujeme odpoledne, protože má většina kluků školu nebo práci, ale složením kádru, čtyřmi tréninky a dvěma zápasy týdně se blížíme profi hokeji. Na koučink se těším každopádně. Působil jsem tři roky ve Spartě jako asistent a teď si to budu moct dělat – jako předtím u mládeže – trochu po svém. Asistent má přece jen jinou náplň práce než hlavní kouč. Takže jsem v očekávání a doufám, že nám soutěž bude přinášet radost.

Mimochodem, rychlá odbočka k novému logu a designu: uvědomují si hráči, že se něco děje a klub vstupuje do nové éry? Může pomoct i vizuální restart?
Myslím, že ano. Názory kolem sebe vnímám a jen doufám, že půjde o úspěšnou éru. A že nebude mít jepičí život, jako tomu v Letňanech kdysi bylo, že se od akce po dvou letech upustí, protože nic nepřináší... Já naopak věřím, že můžeme vytvořit podmínky, které pomohou v rozvoji spoustě mladých kluků.

Doteď jsme se koronavirové pandemii úspěšně vyhýbali, ale nemůže být ovlivněna šířením nákazy i další sezona?
Pokud vím, tak se pracuje na změnách v legislativě, čímž by se druhá liga uchytila jako profesionální soutěž. Poté by se při obdobných problémech mohla hrát a případně i dohrát. V tuto chvíli těžko říct, jak jednání dopadnou, musíme čekat. Byl bych každopádně rád, kdyby se už stadiony oficiálně otevřely a na sportovištích se mohlo začít něco dít.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka