Rozhovor
čtvrtek 06. května 2021

Divíšek: Změny nekončí

Už to nejsou pouhé plány, odvážné vize se teď prolínají s realitou. Letci vstupují do nové éry se zásadní proměnou klubové image. A odhalují zásadní novinky, kterých není úplně málo. „Pracovali jsme na tom dlouhou dobu. Věřím, že to lidé postupem času ocení,” říká generální manažer Tomáš Divíšek. Co vzkazuje rodičům v této nelehké době? A kudy se bude ubírat další cesta letňanského klubu? Čtěte obsáhlý rozhovor.

Od chvíle, kdy jste nastoupil do vedení klubu, uběhl téměř rok. Začínají se naplňovat vaše původní plány?
Tehdy jsem prohlásil, že Letcům dáme novou tvář, a myslím, že to začínáme realizovat. Do nové sezony už nastoupíme v jiné podobě. Novinek je hodně, za každou z nich stojí obrovské úsilí.

Jednou z výrazných proměn je i mediální prezentace klubu…
…čehož si všimnete na první pohled, pokud zrovna budete číst tento rozhovor. Ano, máme dnes jeden z nejmodernějších sportovních webů v České republice, což je výsledkem několikaměsíční usilovné práce. Za to bych chtěl našemu marketingovému týmu poděkovat. Zároveň ale dodávám, že se změnami rozhodně nekončíme, a neustále se snažíme o zdokonalení celé organizace.

Na co se tedy mohou Letci ještě těšit?
V plánu jsou výrazné stavební úpravy v celém našem areálu. Budeme ho vylepšovat zvenku i zevnitř, chceme do arény vtisknout podstatu klubu. Další novinku už také všichni zaznamenali - od nové sezony bude v Letňanech opět II. národní liga. Máme před sebou ještě dlouho cestu. Ale kráčíme na ní krůček po krůčku.

Kdy vůbec myšlenka vrátit do Letňan druholigový “A” tým vznikla?
Od začátku řešíme klubovou budoucnost, hlavním cílem bylo posunout áčko, aby děti měly ke komu vzhlížet. O šanci v druhé lize jsme usilovali od loňského července, nakonec se nám to povedlo. Jsme opět o kousek výš. Áčko bude hnacím motorem pro ostatní.

Zpátky k nové identitě klubu: nejde si nevšimnout, že nové klubové barvy připomínají ty sparťanské. Šlo o prvotní záměr?
Upřímně, ze začátku jsme takovou úvahu vůbec neměli, ale musíme si na rovinu říct, že oba kluby už teď spolu velmi úzce spolupracují. Nakonec padlo rozhodnutí, že se logem ke Spartě trošku přiblížíme. Jakkoliv jsme samostatný klub, který na Spartě nebude závislý, tak ta sounáležitost jako partnerské organizace je tam zjevná.

Možná se některým lidem po starém osobitém logu i tradičních barvách stýská…
Já samozřejmě veškeré prvotní námitky a připomínky pochopím. Někomu může trvat delší dobu, než si zvykne, ale mně osobně se logo moc líbí. Je progresivní, jednoduché. Snad všichni tu změnu postupem času pochopí a my se posuneme dál. Ta grafická modernizace totiž byla důležitá ještě z jednoho důvodu.

Narážíte na plánované spuštění klubového merche?
Přesně tak. Klub jsme chtěli po všech stránkách posunout dál, aby se stal domovem pro všechny Letce. A merchandising k tomu neodmyslitelně patří. Jsem přesvědčený, že hráči a rodiče chtějí být hrdou součástí Letňan, a brzy o tom budou moct dát vědět všude okolo. I na tomhle projektu jsme pracovali půl roku a já věřím, že to naši členové ocení.

Teď trochu méně radostné téma: hokejová sezona se už podruhé za sebou nedohrála. Je to velká rána pro mládežnický klub?
Nic bohužel nemůže vynahradit fakt, že jsou děti od října odstříhnuty od tréninku. I tak ale všechny realizační týmy v Ice Areně neustále pořádaly porady a pracovaly. Nebojím se říct, že jsme takhle makali jako jeden z mála klubů v Česku. Koronavirový režim byl hlavně z hlediska financí extrémně náročný, protože udržování arény a přizpůsobování se covidovým pravidlům stojí hodně peněz. A co je nejtěžší - týmy stále nemohou trénovat pospolu jako dřív.

Najdou se přesto nějaká pozitiva?
Jsem velmi spokojený s přístupem hráčů. Trenéři výborně zaplnili tréninkové manko, které se neustále utvářelo. Chci taky poděkovat všem rodičům, kteří byli po celou dobu velmi nápomocní, protože bez nich by to nešlo. Těší mě, že chtějí být spolu se svými dětmi stále našimi členy. Že neztrácejí zájem o sport navzdory tolika překážkám.

Může se tím kolektiv v Letňanech ještě více stmelit?
Já nevím, těžko říct. Udělali jsme maximum pro to, abychom mohli fungovat v nějakém režimu, jenže stále se neděje to, na co všichni čekáme. O kus dál budeme, až se rozvolní všechna opatření.

Bude mít pandemie ve sportovním prostředí negativní následky?
Bezpochyby. A nebude jich málo. Podle mě už jsme dávno překročili hranici, kdy koronavirus neměl tak zásadní vliv. Největší zlom byl v lednu tohoto roku, kdy děti definitivně ztratily režim, ať už se jednalo o sport, nebo další koníčky. Ale vůbec nejhorší vliv má pauza na starší hráče.

Myslíte dorostence a juniory?
Ano, protože ti jsou ve věku, kdy se měli tuhle sezonu ukázat. Krize je pro ně devastující. My se budeme snažit tyto nedostatky co nejdříve minimalizovat, ale vím, že někteří kluci už znovu brusle neobují. To mě strašně moc mrzí.

Některá opatření se zmírňují. Věříte, že už konečně svítá na lepší časy?
V konec toho všeho doufám už od podzimu, během prosince jsme měli největší naději, protože povoleno bylo asi deset nebo dvanáct dní na ledě. Ta doba je těžká hlavně na psychiku všech hráčů. Umím si představit, jak je pro všechny náročné, když musí plnit tréninkové plány a do toho ještě mají školu. A obdivuju všechny rodiče, kteří musí dozorovat a hlídat děti i přes svá zaměstnání… Ano, situace aktuálně vypadá nadějně, začínají se otvírat školy. A my doufáme, že co nejdříve vyjedeme na led v plné síle.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka