Novinka
úterý 04. května 2021

II. liga! I s mistrem světa

Mysleli jste, že si po velkých novinkách chvíli oddychnete? Omyl, Letňany se totiž už v nadcházející sezoně vrátí do II. hokejové ligy. Po zakoupení licence navíc míří do kádru Letců dvojnásobný mistr světa Jan Hlaváč, který vyztuží ofenzivní pilíře A-týmu, a také zkušený brankář Miroslav Kopřiva. Do třetí nejvyšší soutěže letí řada dalších posil, pokračovat bude zapojování odchovanců. Po dvou letech zpět na startu.

Dva roky prázdnin stačily. Letci opustili druhou ligu na konci sezony 2018/19 kvůli nedostatku volného časoprostoru na hracích plochách, odmlka teď ovšem končí. Po zakoupení licence se Letňany vrací na mapu třetí nejvyšší soutěže.

„Dlouhou dobu jsme řešili klubovou budoucnost a posunout A-tým byl cíl už od začátku. Chceme, aby měly děti ke komu vzhlížet. Kluci uvidí kvalitní hokejisty i soutěž, což přinese prvek motivace,“ tvrdí generální manažer Tomáš Divíšek.

Původně byl plán na soutěž zacílit už během koronavirové doby, všechny kluby ale žádosti Letňan nevyhověly. „Jsme hrozně rádi, že vše klaplo o rok později," dodal letňanský šéf. „Pracovali jsme na posunu od září. Jsme zase o kousek výš."

S novou soutěží souvisejí nové akvizice.

Týmovou šablonu stanoví příchod dvou bývalých reprezentantů: Jana Hlaváče a Miroslava Kopřivy. „Chceme nabírat mladé hráče, ti ale musí být nějak vedení. Honza Hlaváč bude klukům radit a pomáhat. Nehledě na věk vypadá pořád na ledě dobře, rozdíl byste nepoznali," říká Jaroslav Nedvěd, kouč "áčka", na adresu dvojnásobného mistra světa z let 1999 a 2005. Pamatujete? První zmiňovaný šampionát rozhodl ve finále zlatým gólem.

Druhý zkušený bývalý reprezentant Kopřiva zaujme v Letňanech i trenérskou roli, bude totiž pomáhat s talentovanými brankáři Jiřímu Černochovi. „Je ale zároveň stále vynikající gólman, na velmi vysoké úrovni," doplňuje GM Divíšek.

Před ním stojí úkol složit do následující sezony konkurenceschopný tým. A v hledáčku má široký seznam vhodných jmen.

K Letcům by se měl přidat i odchovanec se zkušenostmi z finské juniorské soutěže či Chance ligy Jakub Wojnar. Už teď je jasné, že mužstvo posílí i II. ligou ostřílení Lukáš Kastner s Alešem Půlpánem. Šanci by měli dostat dva junioři z řad Letců Nikita Gurievskyi a Samuel Duchan.

„Kostru týmu pomalu skládáme a myslím, že finální podobu pomalu dotváříme," prozrazuje Tomáš Divíšek.

Nová výzva na sebe nenechá dlouho čekat.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka