25 let Vrány
úterý 02. března 2021

Anketa: Obětavý dříč a velký vzor

Jaký je Jakub Vrána pohledem trenérů, odchovanců, ale i bývalého prezidenta Letců a zároveň skauta NHL Vojtěcha Kučery? Názory se shodují. „Mezi jeho nejsilnější stránky patří střelba a povaha," vyplývá z odpovědí ankety, kterou jsme oslovili hráče a úzkou skupinu lidí, kteří pamatují na jeho časy v Letňanech. Útočník se zároveň stal inspirací, často se totiž mezi Letce vrací a mladé talenty motivuje.

Proč je Jakub Vrána na ledě tak výjimečný? Zeptali jsme se několika koučů, kteří mají s nadaným hráčem spojitost, jak by bývalého Letce podrobně zhodnotili. Trenéři popsali Vránovy silné stránky a zmínili, jak na něj vzpomínají. V neposlední řadě subjektivně určili pořadí útočníka v žebříčku TOP českých hokejistů a někteří se vyjádřili i k jeho aktuální sezoně v NHL. O svůj názor se ale mimo jiné podělil bývalý prezident Letňan, jenž v zámoří funguje jako skaut.

Zbyněk Zavadil (dlouholetý trenér Jakuba Vrány):
„Už po jeho prvních pár tréninkách jsem věděl, že jednou bude velký hráč. Nevynechal jediný trénink a zápas, v každém navíc odvedl maximum. Bylo vidět, že hokej neuvěřitelně miluje, obětoval mu všechno. Všechny své předpoklady včetně skvělé střely uměl prodat, ještě k tomu je skvělý i povahově.

Stále trvám na tom, že bude ještě obrovskou hvězdou NHL. Jen byla škoda, že ho lehce zbrzdily první dva roky na farmě. Myslím si, že za posledních deset let se rozhodně stal jedním z nejúspěšnějších českých hokejistů."

Martin Rousek (trenér 9. třídy a juniorů):
„Nadaný útočník prokazuje už několik sezon, že je v Česku právoplatně jedním z nejlepších. Za jeho silné stránky považuji bruslení a především zakončení. Zdobí ho nespočet předností, které ho posunuly až do NHL.

Myslím si, že pokud by dostal v Capitals o trochu více prostoru, byl by na tom ještě lépe. Hodně totiž záleží na tom, kolik ho hráč dostane i v přesilovkách nebo v rozhodujících situacích. Doufám, že se brzy stane jedním z klíčových hráčů Washingtonu. Pevně věřím, že se do té pozice probojuje."

Martin Uldrich (trenér dorostu):
„Co se týče TOP českých hráčů, Jakuba Vránu řadím mezi první tři nebo čtyři příčky. Je velmi silný na puku a má parádní zrychlení. Šikovné ruce mu přináší skvělou koncovku, už v Letňanech byl taková hračička.

Mnoho let jsem Vránu trénoval s panem Zavadilem, takže s ním mám velké vzpomínky. Zažil jsem celý jeho žákovský věk a to, co předvádí momentálně v dospělém hokeji, předváděl i tehdy v mládeži. Na ledě byl vždy vidět a díky své kvalitě hrál rychle mezi staršími. Je typem hráče, který zápasy nadevše miluje, těší se z nich a dokáže je také rozhodovat."

Vojtěch Kučera (bývalý prezident klubu a současný skaut NHL)
„Kuba patří k nejlepším českým hráčům v NHL i s ohledem na to, že se výkonnostně může stále posouvat. Jeho největší předností je elitní střela i výborné bruslení. Je to sebevědomý koncový hráč, ale kromě střely umí nabídnout i chytrou přihrávku.

Je pravda, že start zámořské kariéry měl výrazně těžší než třeba David Pastrňák, protože Washington Capitals má už řadu let nabitý kádr. Ale od té doby si vysloužil stabilní místo v sestavě a postupně dostával prostor i na přesilovce. Teď je důležité, aby nepolevil v práci. Má potenciál toho ještě hodně dokázat."

„Jakub

Letců jsme se rovněž zeptali, jestli je pro ně Jakub Vrána nejlepším českým hokejistou, v čem je dobrý a co na něm obdivují. Kromě toho se hráči podělili i o zajímavé zážitky, jelikož odchovanec Letňany pravidelně navštěvuje.

Mikuláš Wajtr (9. třída):
„Pro mě je Kuba Vrána na děleném prvním místě společně s Davidem Pastrňákem, protože jsou oba velice dobří. Hodně rád se na ně dívám v televizi, dávají neskutečné góly. Na Vránovi obdivuji disciplínu a poctivost, inspiruje mě hlavně v tom, že začínal u Letců a vyhrál Stanley Cup.

Jednou jsem ho v Letňanech potkal, zrovna když s ním byl nějaký rozhovor, ale protože jsem spěchal na trénink, tak jsem se s ním nemohl vyfotit. Dodnes mě mrzí, že jsem promeškal takovou příležitost."

Marek Sitarčík (dorost):
„Nemám sice určené žádné pořadí, ale Jakub Vrána je pro mě určitě jedním z nejlepších českých hráčů. Začínal v Letňanech a propracoval se až do Washingtonu Capitals, což je zároveň můj nejoblíbenější tým v NHL. Nejvíc na něm obdivuji, že v jeho podání vypadá všechno hrozně jednoduše, i když vím, že to tak jednoduché není.

V létě při kempech pana Zavadila s Michalem Brošem s námi Vrána chodil na led a bavilo mě pozorovat, jak trénuje. V 8. třídě za námi před zápasem přišel na rozcvičku a letošní sezonu ho náš hlavní trenér Martin Uldrich pozval do šatny. Všechny tyto momenty mi dodaly motivaci k tomu, abych pořád trénoval a zlepšoval se ve všem, co dělám."

Marat Isaev (dorost):
„Jakub Vrána je pro mě určitě český hráč číslo 1, líbí se mi jeho styl hry a často se na něj dívám. Hraje na stejné pozici jako já a umí tvrdě dřít. Také obdivuji jeho chování mimo led, přijde mi hrozně přátelský a rád se baví s fanoušky. Není vůbec namyšlený, přestože vyhrál Stanley Cup. Sezonu v NHL začal moc dobře, daří se mu. Myslím si, že jestli bude takhle pokračovat, tak bude po Alexandru Ovečkinovi další hvězdou Capitals.

Kubu jsem potkal dokonce třikrát, kromě fotky jsme si i stihli promluvit o Washingtonu. V roce 2019 mi při dalším setkání dokonce daroval hokejku, byl jsem z toho v šoku. Chytli jsme se za ramena a on mi popřál, ať se mi daří. Naposledy jsme se potkali v říjnu, když přijel do Letňan na focení. Tehdy mi řekl, že si mě pamatuje, což byl nepopsatelný pocit. Nejvíc si přeji, abych se jednou ve Washingtonu potkal s Kubou Vránou v jedné lajně."

Lukáš Pařík (odchovanec Letců):
„Určitě bych Jakuba zařadil mezi TOP 10 útočníků, které máme. Jeho silná stránka je hlavně střelba. Umí rychle a přesně vystřelit zápěstím, což je pro gólmana, a to můžu potvrdit, vždy nepříjemné. Jde o šikovného a rychlého hokejistu. Na svůj věk hraje velmi dobře a myslím, že má před sebou ještě velkou budoucnost.

Osobně jsme se nikdy nepotkali, ale samozřejmě jsem mu držel palce, když hrál finále Stanley Cupu. Vyhrát takovou trofej v jeho věku je sen každého hokejisty."

Čtěte také

Podcast hokej zblízka