Rozhovor
úterý 12. ledna 2021

Kadaně o svazu, seminářích i Pešánovi

Po událostech posledních dní aktuální téma. Zatímco hokej řeší kauzu okolo proslovu šéftrenéra svazu Filipa Pešána zaměřeného na současný stav, letňanský kouč Ladislav Kadaně popsal, jak vůbec struktury Českého hokeje fungují a za pomoci jakých nástrojů probíhá avizovaná spolupráce s kluby. Které prvky je potřeba v aktuálním nastavení změnit a v čem konkrétně spočívá cíl nastavené metodiky?

Jako trenér spolupracujete se svazem a účastníte se za Letce i seminářů Českého hokeje. Můžete přiblížit, co vaše role vůbec obnáší?
Zhruba v tomto období před dvěma lety jsem dostal nabídku od Letňan na pozici svazového trenéra. Kývl jsem na ni a stal jsem se hlavním trenérem první až páté třídy. Kromě klubu mám smlouvu také se svazem, přičemž musím plnit určité věci... Obecně chce svaz docílit, aby koučové v jeho strukturách byli hlavně u malinkých dětí. Aby pořádali nábory, účastnili se školiček a soustředili se právě na nejmenší kategorie. Plán je se soustředit na mládež úplně odmalička. Semináře probíhají i teď, i když jen v online formě.

Takže náplň obnáší i úkony mimo Letňany?
Ano, mám semináře včetně některé další svazové práce, kterou dostáváme za úkol. Třeba teď bylo potřeba vytvořit prezentaci a popisy vývoje dětí za aktuálních podmínek. Dál máme s naším pražským regionálním trenérem projekt Výzev týmů, který probíhá online. Kouč například napíše, že Letňany hrají proti Slavii, natočíme videa ze čtvrté do sedmé třídy a pošleme je soupeřovým trenérům. Soutěž se následně boduje. To je takový projekt mimo Letce stejně jako práce, které zasílám.

Vyšlo vůbec z prezentace současného stavu něco pozitivního?
Jo, pozitiva jsou. Děti se třeba učí o něco víc individuální dovednosti, ale doba je těžká... Pro všechny. Musíme se s tím poprat. Osobně se například snažím komunikovat s dětmi, což vyžaduje i svaz. Máme skupinu na WhatsApp, napíšeme si s kluky každý týden třeba dvakrát jen tak. Někteří ještě neumí tolik odpovídat, ale jsme spolu alespoň v nějakém kontaktu... A k pozitivům. Je dobré, že Výzvy týmů způsobují, že se mezi sebou děti i teď hecují. Naladí se na skutečnost, že hrajeme proti Spartě, nebo Slavii a motivují se. Předtím jsme dělali vyloženě naše letňanské výzvy, které jsme vymýšleli mezi trenéry.

Hádám, že výzvy obsahují třeba stickhandling nebo střelbu.
Také, ale snažíme se vymýšlet i některé další činnosti jako je stojka, kotrmelce dopředu a dozadu, kliková pozice. Výzev je dost, některé dokonce trenéry mohou inspirovat. Realizační týmy Sparty, Slavie a Hvězdy se mohou třeba podívat na naše videa a říct, že jsou zajímavá. Plníme dětský i trenérský život, abychom udržovali hráče v hokeji a aby nám nekončili.

Teď už zpátky ke svazu. V čem konkrétně spočívají semináře pořádané Českým hokejem, co se na nich řeší?
Dřív jsme se scházeli v obrovské hale, padala různá témata zaměřená na stravu, fyzickou přípravu a trénink mimo led. Hodně se mluvilo o tom, že bychom měli přikládat větší váhu a hodnotu nejen cvičení na ledě, ale i mimo něj. Když totiž dítě nezvládne cvik na suchu, neudělá jej ani na ledě, protože má brusle. Jde o správnou cestu, dělat off-ice tréninky je důležité. Pokračuje to tak, že se náplň semináře rozšíří mezi ostatní trenéry v klubech... Přednášel nám například skvělý ‚kondičák‘.

Ukazoval i konkrétní tréninky?
Přesně tak. Máme spoustu nákresů. Existuje aplikace Coach´s manager, kam se mohou přihlásit všichni trenéři na svoji registraci. Svaz posílá videa a různé hry, tréninky z klubů pak kontroluje. Má to smysl, ale musíme u iniciativy vydržet, nejde všechno změnit během chvíle. Pár let to trvat bude. Aplikace je super v tom, že se trenéři mohou obohacovat mezi sebou, zveřejněný trénink může vidět mraky koučů. Vše se propojilo a zároveň vše spočívá hlavně v komunikaci. Semináře jsou třeba i na pět hodin, některé samozřejmě baví víc, některé zase míň, což je logické. Řeší se například, kolik peněz se přispívá na mládež a mluví se o stravě, kondičních trénincích... Obvykle přednášejí specialisté živě, poslední seminář však proběhl online formou. Dostávali jsme prezentace a u počítače jsme poslouchali, pak bylo možné se dozeptat skrze aplikaci.

Je z toho všeho, co jste popsal, vidět snaha svazu se situací v Čechách něco dělat? Je zkrátka vidět vložená energie, aby výsledky v budoucnu přišly?
Ano, doufám, že takový přístup bude pokračovat... Ale musí ho dodržovat všichni. Je například těžké informace skrze mě posílat do Letňan a pracovat na všem společně, i když je posun po krůčcích vidět. Třeba před dvěma lety jsme s Coach´s managerem pracovali dva trenéři, teď je nás už sedm. Vsugerovalo se, že se zkrátka trénink do tréninkového deníku vloží. Jde o detaily. Regionální trenéři se zároveň snaží jednou měsíčně dojíždět na tréninky, obhlédnou tři kategorie a něco nám k přípravě řeknou. Probíhají konzultace, navíc jsem s regionálním trenérem v kontaktu každých 14 dní. Doufám, že práce bude mít smysl.

A co Filip Pešán jako osoba, která je s revolucí spojená? Je znát jeho přítomnost a jak s ním komunikace probíhá?
Na prvním semináři se nám představil a ukázal jasný cíl, kterého byl chtěl dosáhnout. Bylo to zajímavé. Teď jsme ho všichni slyšeli po online hodině, doufám, že ho snaha o posun udrží a bude nás motivovat dál. Snad posuneme náš hokej dopředu. Bohužel je doba... Co na to říct. Těžká je pro všechny sporty a zřejmě také pro všechny průmysly a odvětví. Budeme muset všichni bojovat. Musíme to všichni dělat tak, aby s námi děti byly alespoň v kontaktu.

Čeho se týkal ten konkrétní cíl a záměr?
Filipovi chybí komunikace a změna náhledu na hokej. Chtěl by se víc bavit a držet pospolu, než aby si každý dělal, co chce a jezdil na svém rybníčku. Tyto konkrétní věci by chtěl změnit, ale první přednáška se konala už před rokem... Samozřejmě nemá situaci jednoduchou, tyto věty mi utkvěly v hlavě.

Zareagoval svaz na aktuální koronavirou situaci rychle? A čím?
S klubem ihned komunikoval regionální trenér o tom, jak situaci řešíme. Nařízení se měnila z týdne na týden, snažili jsme se s dětmi pracovat, dokud to šlo. Dřív jsme mohli trénovat ve skupinkách venku, i v zimě jsme se snažili udržovat děti aspoň v rámcovém programu. Teď ve stavu PES 5, nemá smysl trénovat s jedním dítětem venku, snažíme se fungovat online. Jsem rád, že na svazu vymysleli už zmiňovanou Výzvu týmů. Máme sedmý díl, doufám, že se pak zveřejní konečné výsledky. Jako Letňany jsme každopádně reagovali hned, snažili jsme se najít cestičku, abychom mohli trénovat s co nejvíc dětmi. Vše jsme konzultovali s regionálním trenérem a svaz po nás chtěl také počet odtrénovaných jednotek za období, což jsem uváděl i ve své aktuální práci.

Ladislav Kadaně


Čtěte také

Podcast hokej zblízka