Letňany budou mít stopu na šampionátu
pátek 11. prosince 2020

Finální nominace na MS U20! Do Kanady míří čtyři Letci

Čtyřicet hráčů včetně čtyř letňanských odchovanců bojovalo na přípravném kempu o nominaci na mistrovství světa do dvaceti let. Z juniorského kádru se mělo vyřazovat v sobotu, finální změny ale nečekaně nastaly už o den dřív. Důvodem bylo oznámení přímo z Kanady, organizátoři šampionátu nakonec potřebují soupisku dříve, než bylo v plánu. Kufry si nakonec mohou balit všichni někdejší Letci.

Svěřenci kouče Karla Mlejnka na začátku prosince podstoupili nelehký úkol. Na stadionu ve Vyškově mladíci trénovali týden v takzvané bublině, schovaní před veřejností. Nikdo z hráčů nesměl opustit komplex, aby nebyla ohrožena bezpečnost kvůli pandemii covidu-19. Negativní testy jsou totiž hlavní propustkou do dějiště letošního mistrovství.

Bylo ale jasné, že ze čtyřiceti hráčů se dvanáct z nich bude muset se snem o šampionátu rozloučit. Definitivních 28 vyvolených odehraje poslední přípravu na mezinárodní turnaj v sobotu, do kanadského Edmontonu odlétá v neděli 13. prosince symbolicky ve 13 hodin.

Během pátečních odpoledních hodin bylo rozhodnuto, kdo přes oceán bohužel nepoletí. V širší nominaci byli doposud brankáři Šimon Zajíček, Tomáš Suchánek a Oldřich Cichoň, obránci Jan Mlčák, Ondřej Baláž, Vladimír Kremláček a Adam Rutar i útočníci David Jindra, Ivan Ivan, Jonáš Peterek, Martin Ryšavý, Jakub Brabenec, Sebastián Malát a Theodor Pištěk. Všichni jmenovaní nakonec šanci reprezentovat nedostali.

Trenéři vybrali silnou gólmanskou trojici: Jana Bednáře, Nicka Malíka a letňanského odchovance Lukáše Paříka. Do užší nominace se zároveň dostalo všech deset hráčů, kteří se zúčastnili minulého MS. Z pohledu Letců ale bylo ještě veseleji, šanci na odlet do Kanady proměnili svými výkony během kempu všichni tři obránci, kteří vyrůstali v Letňanech. Mistrovství si pravděpodobně zahrají Karel Klikorka, Martin Hugo Haš a Michael Krutil!

„Rozhodování bylo složité a jedním z hlavních kritérií se stala aktuální forma hráčů,“ komentoval kouč Karel Mlejnek. Poslední škrty ze sestavy proběhnou až v Kanadě, na definitivní soupisku se vejde 22 jmen.

Několik PCR testů na koronavirus bylo naštěstí v průběhu týdne u všech hokejistů negativní. „Jsme rádi, že jsme nemuseli určovat nominaci na základě covidu-19, ale rozhodla pouze sportovní stránka,“ doplnil trenér reprezentačního výběru.

Po příletu do Edmontonu mají hráči i realizační tým povinnost dodržet čtyřdenní karanténu. Reprezentace se tedy sejde společně na ledě až 18. listopadu. 

Všem hráčům včetně našich odchovanců gratulujeme k nominaci a přejeme v zámoří hodně štěstí!

Čtěte také

Podcast hokej zblízka