Třetí odchovanec Letců v seniorské reprezentaci
čtvrtek 29. října 2020

Pařík poprvé v národním týmu! Neskutečná radost, září

Nečekaná premiéra! Letňanský odchovanec Lukáš Pařík byl trenérem Filipem Pešánem poprvé nominován do reprezentačního A-týmu, talentovaný brankář odjede na první letošní díl Euro Hockey Tour – finský Karjala Cup. Teprve 19letá česká naděje se během minulé sezony zdokonalovala v zámoří, kde na sebe mimo jiné výrazně upozornila odchytanou nulou a vstřeleným gólem během jednoho duelu.

U Letců působil od první třídy až do dorostu, teď si poprvé vyzkouší dospělou reprezentační zkušenost. Lukáš Pařík zažil v posledních letech výrazné milníky, přesunul se do zámoří, kde před koronavirovou krizí válel v dresu Spokane Chiefs. 

Během draftu 2019 si ho zároveň jako nejvýše postaveného Čecha v pořadí vybralo Los Angeles Kings. Celková 87. pozice Paříkovi zařídila přípravný kemp v Kalifornii, díky následným výkonům byl pak nominován na domácí mistrovství světa juniorů v Ostravě a Třinci. Za národní mužstvo odchytal nakonec dva duely a v brankovišti vydřel klíčový bod proti Američanům, který poslal partu Václava Varadi do čtvrtfinále.

Teď si talentovaný gólman vyzkouší také seniorskou akci. Nový trenér reprezentace Filip Pešán nominoval teprve 19letého juniora na finský Karjala Cup, který se uskuteční od 5. do 8. listopadu. Diváci budou moct dorazit jen na domácí zápasy Suomi, ostatní duely se odehrají před prázdnými tribunami.

„Mám neskutečnou radost," svěřil se letňanskému webu. „Především se těším na zkušenosti, které během příštího týdne můžu nabrat."

Místo měl mít původně jisté Lukáš Dostál, který působí v tamní lize, nicméně od Ilves nebyl kvůli koronavirové situaci uvolněn. Pařík se stal po Lukáši Rouskovi s Jakubem Vránou celkově třetím odchovancem Letců, který se ukáže v seniorském reprezentačním dresu.

Vzhledem k odložené sezoně v zámoří byl Pařík letos dopsán na soupisku Bílých Tygrů Liberec a v Chance lize stihl odchytat pár zápasů za farmu v Benátkách nad Jizerou. Stejně jako ostatní je ale i on několik posledních týdnů výrazně omezen v tréninkovém i zápasovém procesu.

„Je to komplikované, ale snažím se udržovat cvičením doma. Když to bylo ještě možné, chodil jsem si na fyzičku zahrát alespoň malý fotbálek," popsal.

V Letňanech oblíbený gólman byl v roce 2016 vyhlášen Letcem sezony za nejužitečnějšího hráče klubu.

Lukáš Pařík trénoval po jarní vlně opatření kvůli covidu-19 v Letňanech. Co řekl k minulé sezoně, si můžete přečíst zde.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka