Martin Uldrich o průběhu sezony dorostenců
sobota 10. října 2020

Sezona dorostu: bruslení podle guru i třicítka hráčů

Bojovali s nepřízní osudu. Dorost Letců se v posledních týdnech, ještě před oznámením nových vládních opatření, musel vypořádat s nesourodými počty hráčů. Trenérské duo Martin Uldrich – David Pojkar se ale se situací naučilo pracovat. „Rozkouskovanost týmu jsme si nahradili. Uznávám totiž pravidlo jednoho trenérského guru: bruslit, bruslit, bruslit," vysvětloval první jmenovaný. A co výsledky?

Dorostenci nevstoupili do soutěže zrovna pravou nohou. Nejdřív prohráli se silnými Kralupy (0:3) a vzápětí nestačili ani na Beroun (4:6), pak se ale rozjeli. Posbírali sérii tří výher v řadě a zdálo se, že se tým herně stabilizoval. „Se vstupem do soutěže jsem určitě spokojený nebyl. Kluci mají ještě na víc, než zatím předvádějí," přiznal Martin Uldrich s dovětkem, že se však posun na týmu postupem času projevil.

Už jen na velkých bruslařských dávkách, které předtím nebyl schopen pojmout. „Dobré výsledky byly dané i tím, že se k sobě tým poskládal. Kluci si vyhovovali," pokračoval hlavní kouč. Během srpna se realizačnímu týmu protočilo pod rukama hned 35 hráčů, tým Letců nakonec vytvarovala konkurence.

„Byl jsem překvapený, kolik hráčů se ucházelo o místo v sestavě. Týmem jich v součtu prošlo mraky, rozhodně jsme měli z čeho vybírat," těšilo Uldricha. Za výběrem jádra celku, který skládal dohromady s Davidem Pojkarem, si stojí. „Konkurence je vždy lepší. S Davidem si vyhovíme, jsme kolegové na stejné úrovni, neberu ho jako mého asistenta. I když to zní trochu žoviálně, shodli jsme se úplně pokaždé. Dal bych ruku do ohně, že ti, kteří zůstali, jsou pro nás pravými články do sestavy."

Někteří nováčci se aklimatizovali rychle a zabojovali o místo v sestavě, jiní si zase nezvykli na vyšší nároky. „Spousta z hráčů nebyla zvyklá dodržovat pravidla a disciplínu, nezažili tak velkou konkurenci, z níž byli trochu překvapení. Jiní zase boj o místo brali jako vzpruhu..."

Širší kádr sám o sobě vyprofiloval zdravé jádro týmu, na kterém mohli trenéři stavět, s ostatními se realizační tým musel rozloučit. „Samozřejmě jde o nepříjemnou věc i pro kouče. Ale takový je sport, mám už nějaké zkušenosti a člověk podobné situace musí zvládnout. Když na to hráč má, hrát bude, když ne, tak zkrátka ne. Pokud nesplní, co má, octne se mimo sestavu, nebo jde na hostování," popisoval Uldrich nejhorší scénář. 

Letci se po úvodních prohrách stabilizovali. Postupně přetlačili LEV Slaný a jednoznačně přehráli Černošice se Smíchovem, jenže následně kádr začaly trápit početní potíže: někdo musel do karantény kvůli opatřením na školách, další zase byli nemocní nebo zranění. I proto nakonec Letci nestačili ve vyrovnané odvetě na Kralupy (2:3).

„Byl to extrém. Chybělo nám pět hráčů ze základní sestavy a Kralupy jsou ze všech soupeřů asi nejlepší: mají tři vyrovnané lajny, dobrý systém i nasazení. Utkání nám uteklo individuálními hrubkami. Je sice hrozné podobný průběh vidět, ale bez pěti lidí prohrát o gól není taková hrůza," přemítal hlavní trenér, jemuž absence hráčů nabouraly také tréninky. 

Rozkouskovaný tým nemůže nacvičovat třeba přesilovky, oslabení a typy založení útoku. „Ani taktické věci nejsou takové, jaké by měly být. Na jednom tréninku týdně je člověk nestihne, chce to soustavnou práci, která na sebe navazuje," pokračoval Uldrich dál.

Nakonec si realizační tým dokázal poradit. Cíl zůstal neměnný: být lepší než během minulé sezony. Uznávám pravidlo jednoho trenérského guru: bruslit, bruslit, bruslit. Takže absence hráčů jsme nahradili právě bruslením a nasazením. Snažili jsme se do každého cvičení šlapat naplno." 

Kýžený výsledek se dostavil ještě před pozastavením všech hokejových soutěží, které platí od 12. října. Letci oplatili Berounu porážku z úvodního utkání a zvítězili vysoko 5:1. Před minimálně dvoutýdenní pauzou tak přidali do tabulky důležité body. Od pondělí už se všechny letňanské kategorie kromě kurzu bruslení přesouvají ven, kde budou pokračovat suchou přípravou.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka