Na draft NHL se dostal už šestý Letec
čtvrtek 08. října 2020

Odmala fandil Chicagu. To si teď Krutila zvolilo v draftu

Hokejový talent Michael Krutil se dostal na vstupní draft NHL. Stal se tak v pořadí už šestým odchovancem letňanského klubu, kterému se tak úžasný úspěch podařil. Současného obránce Sparty si ve středu jako 110. v pořadí vybralo slavné Chicago Blackhawks, které na jaře podepsalo nováčkovský kontrakt s jiným Letcem Matějem Chalupou. Draftováno bylo letos celkem osm Čechů.

Osmnáctiletý Krutil patřil do hledáčku mnoha skautů a to, že po něm některý klub sáhne, se předpokládalo. Otázkou bylo kdy. Vytáhlý zadák měl původně vyhlídky už na první kolo, jenže poslední dva roky ho pronásledovaly zdravotní patálie. 

A i on sám se v květnovém rozhovoru pro server Hokej.cz vyjádřil: „Nebýt těch problémů, dokázal bych se do prvního kola probojovat."

Na začátku loňského prosince si Krutil zlomil záprstní kost při blokování střely, už loni měl natržené vazy v koleni a nártu. Během vystoupení v mládežnické reprezentaci se mu zase udělal zánět nad kotníkem. Když to vypadalo, že se vrátí naplno do hokeje, zabrzdil ho koronavirus.

Díky tomu všemu odehrál za poslední dvě sezony všehovšudy 50 zápasů, za "áčko" Sparty stihl jednou nakouknout do extraligy. Litovat ale nemusí: nakonec po něm sáhla věhlasná organizace NHL.

Přitom už před pár měsíci sám hokejista odpovídal na dotaz o ideálním klubu takto: „Pro mě je vysněná NHL. Je jedno, kde bych hrál, člověk si už nemůže vybírat. Ale tak nějak odmala jsem fandil Chicagu a Washingtonu."

Hezký příběh, co říkáte?

Chicago navíc v poslední době dává příležitost "neznámým" Čechům: z nedraftovaného Dominika Kubalíka udělalo během jedné sezony hvězdu NHL, v týmu je i David Kämpf. Nováčkovský kontrakt letos nabídlo také exletňanskému útočníkovi Matěji Chalupovi. A to samé loni učinilo i s draftovaným Michalem Teplým.

„Je úžasný pocit být vůbec součástí něčeho takového," nechal se slyšet před draftem bek, který v seniorském hokeji nastupuje rovněž za prvoligové Litoměřice. „Prostě jen doufám, že to vyjde. A co bude dál, se uvidí."

Vyšlo to. Krutil, jenž u Letců působil odmala až do dorosteneckých kategorií, se na letošním draftu stal čtvrtým nejvýše postaveným Čechem. Z letňanských odchovanců doplnil Jakuba Vránu, Václava Karabáčka (oba draft 2014), Lukáše Paříka, Martina Hugo Haše a Lukáše Rouska (všichni draft 2019).

To je na mládežnický klub, který funguje teprve od roku 2001, sakra dobrá vizitka.

Lytvynov a Krutil

Čtěte také

Podcast hokej zblízka