Matěj Chalupa opouští Hradec a míří za oceán
pátek 29. května 2020

Další Letec je blízko NHL! Chalupa podepsal s Chicagem

Nedávno se tu o něm psalo v souvislosti s povedenými výkony Letců hrajících v extralize. Teď čeká 21letého útočníka další kariérní posun. Tohle je senzace! Matěj Chalupa, který si během minulého ročníku zahrál v dresu Hradce Králové i finále Ligy mistrů, podepsal s Chicagem Blackhawks. Je tak blízko NHL, o šanci během dvouletého kontraktu musí ale zabojovat v nižších zámořských soutěžích.

Za Letňany Matěj Chalupa hrál od mladšího do staršího dorostu mezi lety 2012 až 2015. Přišel z Roudnice nad Labem, následně se přesunul do plzeňské mládeže. Velký pokrok udělal pod trenérem Milanem Antošem a v posledním roce letňanského angažmá dokonce vyhrál cenu pro Letce sezony.

"Jsem rád, že jsem vyhrál cenu. Sezona mi zvýšila sebevědomí a díky téhle trofeji si teď budu věřit ještě víc," svěřil se tehdy. "Je to krása, vůbec jsem nečekal, že bych mohl dostat tolik hlasů. Z Letňan se mi neodchází snadno, měl jsem tady všechno a byl tu spokojený," dodal talentovaný forvard ke svému odchodu z letňanského klubu. 

Matěj Chalupa v dresu Letců

Vynikající bruslař má na kontě v 21 letech už více než 120 extraligových zápasů, vůbec nejpovedenější pro něj byla minulá sezona.

Hradec Králové, který nakonec skončil po základní části na příčkách zaručujících předkolo, si zároveň zahrál finále prestižní Ligy mistrů. V semifinále Chalupa výrazně Mountfieldu pomohl k postupu přes švédský Djurgården dvěma góly a jednou asistencí.

V extralize nakonec ukončil ročník s 50 zápasy, sedmi brankami a 17 asistencemi. Jeho výkony a hlavně potenciál nezůstaly bez povšimnutí ani za mořem. Začalo kolem něj kroužit Chicago, jemuž nakonec na nabídku smlouvy kývl. Podepsal na dva roky, kontrakt začne platit od sezony 2020/21, která zřejmě začne v zámoří se zpožděním. 

O šanci v NHL bude muset Chalupa nejdřív zabojovat v nižších zámořských soutěžích, společně s bývalými Letci Lukášem Paříkem a Lukášem Rouskem je ale velmi blízko. Gólman Pařík podobný kontrakt už podepsal s L. A. Sparťanský útočník Rousek, draftovaný Buffalem, plánuje vyrazit za štěstím do zámoří za rok. 

Další odchovanec Letňan už slavnou soutěž hraje pravidelně - Jakub Vrána řádí v dresu Washingtonu Capitals.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka