Rozhovor s generálním manažerem Letců
pátek 29. května 2020

GM Divíšek: Máme s Letci velké plány a vysoké ambice

Přichází v roli muže, který má v Letňanech změnit nastavené pořádky. A nastartovat hokejový klub jiným směrem. S novými vizemi, s ambiciózními plány, se silnou finanční podporou v zádech. S cílem udělat z Letců dobrou značku. "Chceme tady vychovávat hráče pro velký hokej," tvrdí Tomáš Divíšek, generální manažer. V rozhovoru mluví o koncepci, přestavbě areálu i Chance lize na kraji Prahy.

Nemohu začít jinou otázkou: s jakou vizí do klubu vstupujete?
S vizí poskytovat dětem veškerý komfort a připravit je na život hokejový i ten mimohokejový. Všechno to, co jim nabídneme, od nich budeme chtít zpátky tím, že se sami budou posouvat výš a výš. Chceme vychovávat hokejisty pro velký hokej, chceme, aby zaznamenávali neustálý progres a byli hrdí na to, že hrají za Letňany, a hlásili se k nim. Dneska v Letňanech odcházejí děti z 8. a 9. třídy jinam, čemuž rozumím - doteď tady nebyla žádná vize výkonnostního postupu, takže logicky hledaly cestu za lepším.

Což, předpokládám, bude jeden z prvních úkolů, co chcete změnit...
Samozřejmě. Než jsme do klubu vstoupili, dlouho jsme nad vším debatovali. Za mě tu nižší třídy fungují velice dobře, od těch vyšších až po juniorku se to ale trochu hroutí. Na tom chceme hodně zapracovat. Nejvyšší kategorie by u nás měly mít zastoupení v nejvyšších soutěžích. Protože pro dorostence a juniory už by neměl být hokej jen o tom, že si jdou o víkendu jen tak zahrát. 

Bývaly časy, kdy Letňany měly v nejvyšších soutěžích dorostu dvojnásobné zastoupení.
A my je chceme vrátit a ještě posunout mnohem výš. Podívejte se na to zázemí - dvě plochy, celoroční provoz ledu. Toho je přece třeba využít. Teď se hodně bavíme o tom, že by tu byla ideální extraliga juniorů, dorost samozřejmě zrovna tak. Nový vlastník klubu je mládežnickému hokeji hodně nakloněn a slibuje velkou podporu. Na všechno má velmi pozitivní přístup, včetně celkového vylepšení zázemí.

Takže se hokejový areál v Letňanech začne postupně proměňovat?
Ano. Budeme tu budovat takové podmínky, abychom naše mládežníky nastavili do profesionálního módu. Aby tu měli veškeré pohodlí, protože to je základ. Od toho se bude odvíjet všechno ostatní. Věřím, že to dostaneme úplně někam jinam.

Co všechno chcete kolem Ice Areny inovovat?
Úplně první přijdou na řadu kabiny, to je tady skutečně velký problém. Devět šaten je nedostačující, zvlášť když je to v Letňanech postaveno na komerci. Děti si teď nosí věci do sušárny, což je sice za těchto podmínek nejmenší zlo, ale správně by to tak být nemělo. Už jen proto, aby každý tým cítil, že má svou kabinu, o kterou se musí starat. Tohle není žádný nadstandard, to je základ každého dobrého klubu.

Co je v inovačních plánech dál?
Určitě tu bude střelnice s umělým ledem, chceme taky hráčům postavit menší tělocvičnu. V jednání jsou projekty jako virtuální realita nebo sportoviště s tartanem. Ta jednání teprve začala, ale žádná negativní odpověď odshora nepřišla, takže s tím pracujeme a věříme, že by se to mohlo podařit. Šatny budou za rok stoprocentně. V návaznosti na to budeme zázemí postupně posouvat o několik levelů výš.

Takové vize už zavánějí hokejovou akademií. Nemáte s Letňany tyto cíle?
Teď jsme tady sotva týden, cíle jsou postupné. Vím, že je to práce na dlouhou trať. My akademii uznáváme, ale všechno je stejně o lidech. Víte co? Znám kluky, kteří nepracují v akademii, ale trénují hokej velice dobře. Na druhou stranu ale znám i ty, kteří v akademiích jsou, a není to úplně pecka. My se na akademii vyloženě neupínáme, pro nás je základem posun dětí, akademie by měla být takové ocenění.

V tomto týdnu vedení zahájilo rozhovory i s rodiči. Co jim chcete klást na srdce?
Předkládáme jim naše záměry a vysvětlujeme, proč do toho jdeme. A co bychom od nich chtěli. My potřebujeme, aby s námi rodiče spolupracovali. Aby nám své dítě na dvě hodiny denně svěřili, protože ho budeme formovat i charakterově. Potřebujeme být za jedno, co po tom dítěti chceme.

Věříte, že se vám to podaří?
Víte, když rodiče doma dětem říkají, ať neposlouchají trenéra, znamená to pro to dítě konec. Není to slučitelné s vrcholovým hokejem. Takže věřím, že si každý uvědomuje, proč sem to dítě dává. My ctíme kamarádský přístup trenérů, ale co se řekne, musí taky platit. Budeme po dětech šlapat, aby nám dodržovaly pravidla, soustředily se na hokej a byly samostatné. Počínaje srazem a konče bágly, které jim tu nosí maminky. A abychom všem dokázali, že to myslíme vážně, snažíme se ještě něco vyjednat...

A to?
Rádi bychom, aby děti od nás něco nafasovaly. Chceme je tím trochu nakopnout a dát jim najevo, že se to rozjíždí správným směrem. Něco z naší koncepce bude trvat týdny, něco měsíce a něco roky. Ale věřím, že toho dosáhneme.

Co si slibujete od nového šéftrenéra Jaroslava Nedvěda?
Strašně moc. Musím říct, že když jsem zjistil, že je volný, bylo pro mě trochu zděšení, jak je možné, že je tento člověk nevyužitý. Pro mě je to velký odborník a vynikající hokejista, který má cit pro hru. Jeho trenérská kariéra je bohatá, klubu má hodně co dát. Několikrát jsme spolu seděli a ve všech bodech našli skoro stoprocentní shodu. Jarda bude vypomáhat skoro každé třídě a moc se na to těší. Jeho přítomnost zvýší i kredit klubu.

Plánujete ještě posilovat realizační týmy trenérů?
Najít dnes volného schopného trenéra není úplně snadné, ale v plánu to je. Chtěl bych sem alespoň dva trenéry ještě přivést. Uvidíme, jak se to rozběhne, jak to současní trenéři zvládnou, protože jsme na ně naložili větší dávku odpovědnosti a víc povinností - například každý musí zpracovat report po každém tréninku. Chceme, aby všechno dávalo hlavu a patu. Abychom si za dva tři měsíce mohli zhodnotit, jak jsme na tom. Chceme od nové sezony fungovat jako špičkový klub.

Při oznámení do vaší funkce padla spojitost profesionálního hokeje s "A" týmem. Kam až vaše ambice v tomto směru sahají?
Zatím hrajeme kraj, to je fakt. Ale snažíme se ještě tuto sezonu vrátit sem II. národní ligu. Není to jednoduché, intenzivně na tom pracujeme. Jsou dny, kdy to vypadá velmi dobře, a pak zase dny, kdy jsme bez šance. Takže bych to zatím nechal otevřené... Co ale můžu říct, že příští rok tu určitě II. ligu mít budeme a v horizontu několika let je naším cílem Chance liga. To by tady byla pecka. Ano, zahrnuje to úpravy stadionu, ale s tím se počítá. Popřípadě máme v záloze ještě jinou variantu.

Přejděme na závěr do osobní roviny: jak dlouho jste nabídku do projektu v Letňanech zvažoval?
Měl jsem jasno hned. Se skupinou nového vlastníka jsme byli určitou dobu v kontaktu, ptali se mě na nějaké hokejové věci a pak asi získali názor, že mě osloví. Takže když mi zazvonil telefon s nabídkou, neváhal jsem ani na minutu. Věděl jsem, že to bude hodně práce, což se teď potvrzuje, ale mě to baví. Je pro mě příjemné zjištění, že i když to tady působí trochu zakonzervovaně, tak tu jsou lidé, kteří chtějí pracovat a hlavně změnit zavedené pořádky. A já mám tu výhodu, že si ty lidi mohu vybírat. Taky za to beru odpovědnost, a pokud se něco nepovede, bude to moje chyba. Jak se říká: nejlepší je si to podělat sám.

Kdo je generální manažer Tomáš Divíšek

  • rodák z Mostu, 40 let
  • bývalý profesionální hokejista (1997 - 2020)
  • 5 startů v NHL (Philadelphia Flyers)
  • 7 klubů v extralize (Pardubice - 1 titul a stříbro, Slavia Praha - stříbro, Kometa Brno - stříbro, Sparta Praha - bronz, Plzeň, Mladá Boleslav, Chomutov)  
  • zahraniční angažmá ve Švýcarsku a Německu
  • 20 startů v reprezentaci (5 gólů + 8 asistencí)

Čtěte také

Podcast hokej zblízka