V akci byly jen šestka, osmička a devítka
úterý 25. února 2020

Ach, ta Slavia... Žáci ze tří pokusů nevybojovali ani bod

Jeden z nejsilnějších možných soupeřů - ne-li možná nejsilnější vůbec - čekal minulý týden žákovské třídy Letců. Bilance je zřetelně jasná: tři zápasy, žádný bod. Ze šestky, osmičky a devítky mu byla nejblíže nejmladší kategorie v akci, šesťáci totiž v pátek prohráli jen o jediný gól. U osmáků byl průběh věru jednoznačný, stejně jako i deváťáků, kteří absolvovali dohrávku už minulou středu.

Šestka málem dohnala své manko

Šesťáci odehráli s pražským rivalem vyrovnanou partii, nakonec ale Slavii podlehli na jejím ledě těsně 2:3. Těsný výsledek je nakonec přijatelný, zprvu totiž vývoj zápasu vypadal hůř.

Vždyť Letci ve druhé třetině ztráceli už 0:3 a hledali impuls, který by je nakopl. Nakonec ho našli ve střídání brankářů a tým se postupně začal vracet do hry. 

"Ano, občas to pomůže a tentokrát se to opravdu vyplatilo. Ale nic na naše gólmany neházíme," podotkl trenér David Pojkar, který svůj celek pochválil. "Sice jsme prohráli, ale podali jsme dobrý výkon. Ve třetí třetina tam byla i mírná převaha."

Letňanům se však už vyrovnat nepodařilo. Utkání navíc narušilo velké množství vyloužení. "Vylučovalo se šíleně na obou stranách. To byla prakticky celá třetina buď oslabení, nebo přesilovky. A pak se z toho stávala trochu bramboračka," uzavřel Pojkar.

Slavia Praha - Letňany 3:2 (2:0, 1:2, 0:0)
Branky Letců: Václavík 2. Asistence: Burda, Blažek, Pojkar, Mauder.

Osmička zápas odmakala do konce

Osmáci s papírovým favoritem srdnatě bojovali, přesto drtivou porážku neodvrátili a v Edenu padli 2:15. Slavia ovšem patří k nejlepším celkům svého ročníku, například na Spartě si smlsla v poměru 8:1.

"Není se na co vymlouvat, byl to jednoznačný zápas," nehledal výmluvy trenér Marek Čurilla. "Ale nebyl bych ke klukům zase tak kritický. Bojovali za jakéhokoliv stavu až do konce, i když do naší branky napadala spousta gólů. Toho si cením."

Letci desetkrát inkasovali už po dvou třetinách a skóre se dál navyšovalo. Slavia proti nim nastoupila v nejsilnější možné sestavě. 

Pro letňanského kouče však bylo důležitější něco jiného: "Kluci to odmakali, oni se potřebují naučit dřít na sto procent každé střídání až do konce. Protože v budoucnu nikoho tenhle výsledek zajímat nebude. Ale to, jestli do hokeje dávají všechno, ano."

Slavia Praha - Letňany 15:2 (3:1, 7:0, 5:1)
Branky Letců: Křenek, Neuhausl. Asistence: Sitarčík, Horáček, Helus.

Devítka vydržela dvě solidní třetiny

I deváťáci se postavili Slavii, na rozdíl od svých mladších kategorií je však čekala středeční dohrávka na domácím ledě. V ní nakonec prohráli vysoko 1:9.

Po dvou třetinách však Letci ztráceli "jen" o čtyři branky, což byly dvě nejvyrovnanější třetiny z celkového vzájemného měření v letošní sezoně. "Slavia měla převahu a my to se štěstím ubránili, ale ve druhé třetině jsme si pár šancí vypracovali i my," líbilo se trenérovi Martinovi Rouskovi. 

Jednou zazvonilo břevno, podruhé zůstal neproměněný samostatný nájezd. Ve třetí části však ubývaly síly a dominance Slavie se naplno projevila.

"Dostali jsme pět dalších gólů, ale s prvními dvěma třetinami jsem opravdu spokojený - hlavně za to, jak k nim kluci přistoupili," chválil kouč Rousek. "Chtěli jsme v průběhu sezony hrát se soupeři vyrovnanější zápasy a dělat lepší výsledky. To se nám teď daří, což je pozitivní."

Letňany - Slavia Praha 1:9 (0:2, 0:2, 1:5)
Branka Letců: Horáček. Asistence: Helus.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka