Monika Vančurová na současné globální téma
pondělí 24. února 2020

OKÉNKO RODIČE: Koronavirus, co má dosah až do Letňan

Nic se napříč celou planetou neprobírá v současnosti více: zákeřný koronavirus se v Číně vymkl kontrole a dnes ohrožuje stále více zemí. Ačkoliv se do České republiky dosud nedostal, dá se říct, že má i tak dosah až do letňanského klubu. Více se dozvíte v nové rubrice pod názvem Okénko rodiče, která nabízí prostor pro nejrůznější témata. V 1. díle se ujímá krátkého povídání Monika Vančurová.

"Narodila jsem se v Číně, ale v České republice žiji už spoustu let a užívám dvojí občanství. Mám tady rodinu, která doslova miluje hokej - ostatně dva z našich tří synů už hrají aktivně za Letňany. S manželem od roku 2017 pomáháme výpravám čínského hokeje k pořádání kempů v České republice a rok nato jsme to začali dělat i opačně. V plánu to bylo také letos.

Jenže tyhle plány s největší pravděpodobností nevyjdou. Lety z Číny se ruší do stále více zemí a co mám zprávy z Pekingu, kde žijí moji prarodiče i přátelé, lidé se drží doporučení příliš necestovat, raději zůstávají doma a i nákupy si dělají spíš přes internet. Dokonce zavřely i školy a děti jsou v kontaktu s učitelkami jen formou videochatu. Mám v telefonu takovou aplikaci, kde mi každou chvíli vyskakují novinky z Číny, takže to permanentně sleduji. A je mi z toho smutno.

Zrovna teď o víkendu jsem se od své čínské kamarádky žijící v Německu dozvěděla, že její maminka, která pochází z epicentra nákazy v provincii Chu-pej, se už koronavirem taky nakazila. Osobně tyhle příběhy hodně prožívám, protože mám v Číně spoustu kontaktů.

Moje rodina - maminka, strýc s tetou, sestřenice, bratranec - ale v Číně nežijí a spíš se tam čas od času sjíždíme, abychom se v naší domovině všichni pohromadě viděli. Plánovali jsme tam letět i letos, protože jsme měli podruhé v historii pomoct zorganizovat pro výběr českých dětí letní turnaj v Číně. Dokonce se tentokrát měly přidat i děti z Kanady. Kempu se též mělo zúčastnit několik kluků z Letňan a moc jsme se na to všichni těšili. Bohužel se akce nejspíš opravdu zruší.

Koronavirus dnes vnímám z každé strany a doufám, že se ho brzy podaří zastavit."

Čtěte také

Podcast hokej zblízka