Pražský přebor se blíží do svého závěru
pátek 21. února 2020

"Áčko" bez postupových nadějí: Hrajeme si spíš pro žízeň

Jejich sezona se pomalu a jistě chýlí ke konci a oni si chtějí užít pár zbývajících kol. Však letňanský "A" tým hraje Pražský přebor hlavně pro zábavu. "Někdy se chce více, někdy zase méně," glosuje tažení Letců hrající trenér Jakub Kučera. "Ale snažíme se hokejem bavit, a myslím, že se silnými soupeři hrajeme vyrovnaně." Mužstvo má před sebou poslední soutěžní měsíc. S kolika body ho zakončí?

Na kontě jich dospělí Letci mají zatím patnáct a vidina postupu už se vytratila před mnoha týdny. Vždyť lídři tabulky z Kobry "B" a TNP Praha posbírali více než dvojnásobek.

Přesto si Letci, pátý tým tabulky, snaží hokej užívat.

A los nejspíš chtěl, aby závěr soutěže vygradoval pikantním soubojem mezi současným a bývalým kádrem Letňan. Tedy mezi Kučerovou družinou a již zmiňovaným TNP, za které hraje hned několik letňanských trenérů mládeže.

Ale nepředbíhejme...

Než k třetímu vzájemnému měření 21. března dojde, vyzvou Letňanští ještě tři jiné soupeře. Kobru "B", jež s TNP usiluje o trofej pro vítěze, už tuto sobotu. Následují zápasy proti Žižkovu, Berounu a největšímu rivalovi Letců. A i trenér Kučera přiznává: "Jasně, že je to nejpikantnější proti TNP."

Paradoxně právě proti TNP se Letcům daří. Když si vyškrtnete kontumační porážku, kdy se nesešli k utkání, vyhráli 8:6 na ledě TNP a v domácí odvetě vyrovnávali pár vteřin před koncem na 6:6. V utkáních padá hodně branek. I hodně tvrdých hitů.

"Jsou to emotivní zápasy, na které se hráči víc nahecují. Není to vyhrocené, tvrdé ale ano," přiznává i trenér Kučera. "Oni nám vždycky chtějí dát nálož, my se zase nechceme dát - je to motivace pro obě strany. Lepší výkony jsme v sezoně asi nepodali, tyhle zápasy byly z naší strany vyloženě vydařené a i za měsíc to bude pro nás vrchol sezony."

Co se Letcům daří proti TNP, nedaří se jim proti nynějšímu víkendovému soupeři. Vždyť vzájemná bilance s Kobrou "B" je tristní: 3 porážky a skóre 7:22.

To s Žižkovem a Berounem, které čekají v březnu, jsou Letňany dosud stoprocentní. 

"Někdy naše hra nevypadá tak, jak bychom si představovali, ale pořád se hokejem především bavíme. V téhle soutěži to ani jinak nejde," tvrdí 23letý Kučera, který v sezoně nastoupil v pozici obránce jen do pár zápasů.

Jinak se spíš věnuje pozici trenéra a sbírá další zkušenosti. "I když jsme tu všichni kamarádi, je někdy potřeba zvýšit na střídačce hlas. Snažím se hledat způsoby, jak by to mohlo být lepší. Pak si ale uděláme žízeň a jdeme po zápase společně na pivo."

Pravidelně se svůj kádr s věkovým průměrem kolem 22 let snaží doplňovat i hráči z juniorky a využívá také výpomoci z Univerzitní hokejové ligy. Většinou Letňanští hrají na tři útoky a čtyři obránce.

V jejich řadách je i pár hráčů, kteří v klubu zažili v minulých dvou letech druholigové angažmá. Včetně právě Jakuba Kučery...

Ten tak může porovnávat i to, jak se za poslední tři roky vyvíjela krajská soutěž. "Než se v Letňanech koupila II. národní liga, byl Pražský přebor víc o tom, aby někdo někoho trefil. Teď tu vidím víc hokejovosti, protože to hraje spousta mladých kluků. Soutěž se hodně omladila a tím pádem je i rychlejší."

Čtěte také

Podcast hokej zblízka