Letci vyhráli pošesté ze sedmi zápasů
středa 05. února 2020

Proč to šlape v dorostu? Je tu zdravá aura, chválí si trenér

Na podzim si prošli obdobím, kdy sedm zápasů v řadě marně čekali na vítězství. Teď pro změnu sbírají jeden bod za druhým. Letňanský dorost se v prosinci vrátil na vítěznou vlnu, která s výjimkou jedné porážky trvá už sedm zápasů. Naposledy Letci prožili vydařenou odvetu v Poděbradech, které je jako jediné v nadstavbě o udržení dokázaly v posledních dvou měsících porazit. V týmu vládne spokojenost.

Aby ne, Letci úspěšně bojují o čelo své nadstavbové skupiny, se ziskem 18 bodů a skóre 48:21 z posledních sedmi zápasů. To je průměr téměř sedmi vstřelených branek na jedno utkání.

Není divu, že dnes v mužstvu panuje dobrá nálada. "V kabině je pohoda, která se přenáší i na led. Všichni do jednoho makají na tréninku a to se odráží i v zápasech," potvrzuje jeden z trenérů Martin Uldrich.

On a David Pojkar dorost převzali těsně před startem sezony a na seznámení s partou mladíků měli krátký čas. Tým zpočátku pravidelně sužovaly zdravotní problémy. Kompletní se tehdy scházel zřídkakdy. 

Časem si však začalo vše sedat. A postupně přicházely i výsledky. 

"Víme, co máme dělat, a víme, proč to děláme," těší Uldricha, novopečeného otce. "Kluci pochopili, že nenáviděné bruslení v trénincích a občas přehnané vyžadování maličkostí přináší své ovoce. Zjistili jsme společně, co od sebe navzájem čekat."

Právě to je prý jeden z důsledků změny a výsledkových rozdílů...

Totiž Letci zápasy nezvládají jen co se týče skóre, ale velmi dobře nyní vypadá i herní projev. Ostatně spousta gólů v soupeřově síti je toho důkazem. Letňany mívají v závěrečných třetinách hru pod kontrolou, což vypovídá o dobrém fyzickém fondu. Postavení v tabulce proto není žádná náhoda. Byť se z této skupiny už nedá vrátit do bojů o postup.

Dobré situaci přispívá i přístup zmiňovaných trenérů, kteří ke svěřencům zvolili kamarádštější vztah. 

Co to vlastně znamená? 

"Že se s těmi hráči daleko víc bavíme, umíme si taky dělat legraci nejen z nich, ale i sami ze sebe, a přitom všichni víme, kde jsou hranice. Prostě tým má zdravou auru," prozrazuje Uldrich.

A Pojkar dodává: "Měli jsme na začátku sezony těžkou základní skupinu a mužstvo nějakou dobu bojovalo s virovým onemocněním. Chvíli trvalo, než jsme dohnali fyzické manko. Ale teď jedeme správným směrem a zdá se, že vše je nastaveno dobře. Poznáte to třeba na cvičeních, která dnes hráči zvládají úplně jinak než před pár měsíci."

Což mimo jiné dokazuje i střelecká potence některých hráčů. Vždyť v posledních třech kolech se doslova roztrhl pytel s hattricky. 

V lednovém duelu s Jabloncem (10:4) ho zaznamenali hned tři Letci - Dobrov, Šturma a Zajíc, tři góly v jednom utkání pak vstřelil i Kužel proti Poděbradům (3:4) a opět Dobrov o víkendové venkovní odvetě se stejným soupeřem (5:2).

"Co mě obzvlášť těší? Že tuhle vítěznou náladu tvoří maličkosti," tvrdí Uldrich. "To znamená, že člověk klukům nemusí říkat, aby za sebou zavírali vrátka, aby všichni přišli včas na trénink nebo aby měli připraveny náhradní tkaničky. Celkově se to pročistilo a všechno šlape."

Letňanský dorost čeká ještě sedm soutěžních utkání, regionální liga mu končí až závěrem března. 

Cíl z šatny zní sympaticky: chceme vyhrávat pro dobrý pocit.

"Chci mančaftu poděkovat za to, co teď poslední dva měsíce předvádí," uzavírá letňanský trenér Uldrich. "Je radost s kluky spolupracovat a každý se těší na zimák. Máme tu srandu i dobře fungující morálku."

Čtěte také

Podcast hokej zblízka