Z výhry se mezi třídami radovali i sedmáci
pondělí 07. října 2019

Víkend žáků: šestka poprvé padla, osmička poprvé slaví

Doteď se jim výsledkově vedlo zcela odlišně a opačný víkend zažili i nyní. Jen si obě třídy prohodily role. Zatímco šestka v souboji s Benátkami n. J. poprvé v sezoně padla, osmáci proti stejnému soupeři slaví první vítězství. Své druhé v řadě si na ledě Třemošné připsali i sedmáci. Deváťáci naopak nevstřelili ani gól a natáhli sérii porážek. Prohru v žákovském měření se Spartou zažila také pětka.

Pětka statečně vzdorovala Spartě

Páťáci na ledě pražské Sparty padli 2:8, ovšem konečný výsledek je poněkud zavádějící. Letci totiž nepodali vůbec špatný výkon a jejich snahu ocenil i trenér Ladislav Kadaně.

Úvodní třetina skončila remízou 1:1. "Navázali jsme v ní na sobotu, kdy jsme sehráli velmi slušný přátelský dvojzápas s Poděbrady a Jihlavou," ocenil kouč. "První třetina proti Spartě byla asi nejlepší, co jsme zatím odehráli. Mělo to jen jedinou chybičku - v koncovce jsme dřeváci."

Po přestávce soupeř začal trestat individuální chyby a odskočil do tříbrankového náskoku. Ve třetí třetině ho ještě navýšil. "Ve druhé třetině jsme měli hodně vyloučených, stálo nás to hodně sil. Ve třetí už jsme tahali nohy," doplnil Kadaně.

Jeho hráči si však zasloužili pochvalu. Partii totiž sehráli s velmi kvalitním týmem - a vůbec ne špatně. Letci hráli organizovaně. "Byl to od všech slušný zápas, mnohem lepší než minulý týden. Byli jsme nabuzení, to se mi líbilo. Chci, abychom na to navázali."

Sparta Praha - Letňany 8:2 (1:1, 3:0, 4:1)
Branky Letců: Adamec, Šimáček.

Šestka doplatila na svou koncovku

V dosavadním průběhu soutěže ztratili jediný bod, ale v sobotu našli prvního přemožitele. Šesťáci na domácím ledě totiž prohráli těsně 4:5 s Benátkami nad Jizerou.

Mohla za to především první třetina, v níž Letci zaznamenali tříbrankové manko. Pak sice dotahovali, ale nezbyl čas. "I tak jsme odehráli dobrý zápas, kluci do toho dali všechno," poznamenal trenér David Pojkar.

Šestka měla stejný problém jako pětka: "Byli jsme žalostní v koncovce, nedali jsme spoustu tutovek," vzpomínal Pojkar. "Snad třikrát jsme netrefili prázdnou branku!"

I on si ale uvědomuje, že na vítězné vlně nejde zůstat po celou sezonu a porážky v soutěži ještě přijdou. "Ale líbilo se mi, jak hráči makali, takže jim nemám co vyčítat. Máme to nějak nastavené a zatím nám to funguje. Věřím, že se budeme dál hokejově rozvíjet."

Letňany - Benátky n. J. 4:5 (0:3, 2:1, 2:1)
Branky Letců: Václavík, Bosák, Rybák, Lomoz. Asistence: Pojkar 2.

Sedmička se naladila vítězně

Sedmáci slavili své první vítězství o týden dříve a tenhle pocit jim evidentně zachutnal. Na vítěznou šňůru proto navlékli druhý korálek, když uspěli 4:1 v Třemošné. 

O výsledku rozhodla především druhá třetina, ve které Letci třikrát skórovali a šli do trháku. "První část utkání byla vyrovnaná, ve druhé si myslím, že jsme byli lepší," popisoval trenér Martin Rousek.

Mužstvo podle něj dobře kombinovalo, vytvářelo si gólové šance a dokázalo je i využívat. "Dali jsme tři góly, takže jsme museli být spokojeni."

Jedinou kaňkou zůstal vstup do závěrečného dějství, který Rouskovi svěřenci prý příliš nezvládli. "Připomínal jsem klukům zápas, kdy jsme ve třetí třetině dostali několik gólů. I tentokrát jsme inkasovali, ale jen jednou. Naštěstí nás gólman podržel důležitými zákroky," uzavřel hodnocení. 

Třemošná - Letňany 1:4 (0:0, 0:3, 1:1)
Branky Letců: Merenus 2, Svoboda, Topol. Asistence: Novotný, Surkov, Švec.

Osmička byla konečně odměněna

Po rozpačitém startu se utkání od utkání zlepšovali. Chybělo tomu jediné - vítězství. Osmáci se ho konečně dočkali v sobotu, když těsně porazili 2:1 Benátky nad Jizerou. Proti týmu s osmi hráči staršího ročníku to přitom nebylo nic snadného.

O to víc si výhry kouč Marek Čurilla vážil, zvlášť když měl k dispozici jen dva útoky a pět obránců... "Chlapci dřeli, blokovali střely, sráželi se, chodili do brány, a to po celých šedesát minut. Byl to přesně ten výkon mužstva, ze kterého máte radost," svěřil se letňanský lodivod. 

Přiznal, že osmička na body čekala jako na smilování. "Protože je to důležité pro psychiku kluků, která byla dole. Potřebují vyhrávat, aby jim rostlo sebevědomí."

On sám se během minulých týdnů stal tak trochu psychologem. V kabině k hráčům promlouval. Dodával jim klid a povzbuzoval je. "Tahle výhra byla jen vyústěním našich výkonů, které jsme v posledních kolech předváděli. Kluci si ji zasloužili a já jsem rád, že teď mohou hrát s trochu větším klidem," odfoukl si.

Letňany - Benátky n. J. 2:1 (0:0, 1:0, 1:1)
Branky Letců: Klíma, Vančura. Asistence: Swietek, Panýr.

Devítka tentokrát nestačila od začátku

Devítce se zatím nedaří výsledkově prorazit a od začátku sezony snáší jednu porážku za druhou. Výjimkou nebyl ani tento týden, i když zápas v Třemošné, kde Letci prohráli 0:7, se přece jen v něčem lišil...

Bývalo zvykem, že svěřenci Martina Rouska drželi krok se soupeřem do poloviny utkání, ovšem teď začali paradoxně pořádně hrát až od druhé půlky. "Jenže to už bylo po zápase, protože v první třetině jsme dostali čtyři góly. Třemošná byla mnohem bruslivější," dodal kouč.

Co ho mrzelo na výkonu deváťáků nejvíce? "Že nebudeme úplně herně stačit, s tím jsem tak nějak počítal. Ale dostávali jsme góly z předbrankového prostoru, kde bychom měli být stejně bojovní jakou soupeř," vyčinil.

První třetinu v Třemošné označil za nejslabší v dosavadním průběhu sezony. "Když hru vyrovnáme až za stavu 0:5, tak už je příliš pozdě," zakončil.

Třemošná - Letňany 7:0 (4:0, 2:0, 1:0)

Čtěte také

Podcast hokej zblízka