Letci pomalu vstupují do srpnové přípravy
čtvrtek 01. srpna 2019

Poslední fáze přípravy je tu. Na ledě jsou osmáci i junioři

Zatím s jedenácti hráči ve středu zahájila přípravu na novou sezonu letňanská juniorka. Ještě dříve ovšem začali žáci 8. třídy, kteří jsou na ledě už od 29. července. Dovolená pomalu končí, postupně se v srpnu zapojí do ostré fáze i další týmy Letců. Dorost na začátku příštího týdne, zbytek ve stejnou dobu nebo jen krátce nato. Start soutěžního programu je jako tradičně naplánovaný na září.

Už v úterý 6. srpna začíná letňanským osmákům pořádně ostrý test v podobě účasti na mezinárodním turnaji Challenge Cup. A trenér Marek Čurilla tuhle kvalitně obsazenou akci vítá. 

Není to však hlavní důvod toho, proč jeho mužstvo začalo s přípravou už na konci července. "Začali bychom takhle, i kdybychom turnaj nehráli. Nechci týmu nechávat měsíc a půl prodlevu mezi suchou přípravou a ledem. Tak dlouho by tenhle ročník být doma neměl."

Letce v základní skupině čekají zajímaví soupeři: tým z Kanady, ze Spojených států nebo výběr Slovenska.

"Pro nás je určitě zajímavé porovnat se s konkurencí z ciziny," těší se trenér Čurilla. "Na druhou stranu - je to teprve začátek sezony a rozjezdy nejsou bůhvíjaké. Ale jde mi o to hrát dobrý hokej, a když ho hrát budeme, tak se i dobře umístíme."

Hned na tento turnaj osmičce navazuje týdenní soustředění v Poděbradech, kde mají Letci tréninkové podmínky už prověřené. Pak už následuje fáze přátelských zápasů a ladění formy na začátek sezony.

Ne jinak tomu bude v ostatních kategoriích. 

Jako tradičně je velký otazník u juniorky, která sice zahájila přípravu na ledě s 11 lidmi, ale dva až tři ještě kádr doplní. Trenéři Tomáš Blažek s asistentem Čurillou budou i letos čekat na příliv posil hostujících z extraligové Sparty nebo Slavie.

"V kádru jsou i kluci, kteří ještě před dvěma lety hráli u nás extraligu dorostu, takže to jádro bude mít svou kvalitu," věří Čurilla. "Nejdůležitější samozřejmě bude, aby se kousli a měli chuť hrát o špici. Nebude to nic jednoduchého, i když se naše soutěž nazývá Kraj."

Podobně na tom bude dorost, jenž znovu povede Martin Rousek. Ten si zatím netroufá odhadnout, s kolika hráči přípravu odstartuje, natož jak reálné cíle může do nového ročníku nařídit.

"Počkejme si na příští týden, jak se sejdeme. Pak si můžeme povědět víc, ale teď je ještě brzy," uzavřel.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka