Letňany už myslí na novou sezonu
úterý 16. dubna 2019

Klub opouští tři trenéři. Vedení už složilo realizační týmy

Bez tří trenérských tváří, které v klubu pracovaly, vstoupí Letňany do letní přípravy na příští sezonu. Klub opouští zkušený Jiří Seidl i mladíci Michal Pařík s Michalem Neumanem. Trenérské vedení Letců tradičně každý rok v dubnu sestavuje realizační týmy pro nadcházející ročník. A zatímco některé věkové kategorie zůstávají beze změn, jiné určité změny čekají. O která mužstva se jedná?

Velká premiéra na postu hlavního trenéra čeká Tomáše Ebela, jenž v Letňanech působí dva roky. Na zodpovědnost dostane 9. třídu, která nově vznikla po reorganizaci mládežnických kategorií Českým svazem ledního hokeje. 

"Už loni dělal celou letní přípravu Martinu Rouskovi u dorostu a pak působil jako asistent," vysvětluje šéftrenér letňanského klubu Jiří Vrba. "Chtěl se této výzvě postavit a my mu dáváme příležitost. Devítka asi nebude úplně jednoduchá, protože v ní nejspíš bude málo dětí. Ale je to mladý, sebevědomý kluk. Ještě víc se otrká."

U devítky mu bude dělat asistenta Martin Kotyra, který zároveň dostane na starost sedmou třídu. U sedmičky vlastně budou znovu oba, jen v opačném složení - Kotyra hlavní kouč, Ebel asistent. Kormidlo jim přenechal Ladislav Kadaně, jenž se pro změnu přesouvá v roli hlavního kouče k pětce. Důvod je prostý...

Kadaně bude od nové sezony jakýmsi šéftrenérem od 1. do 5. třídy, neboť je součástí svazového projektu, který v centrech mládeže zřizuje trenéry do nižších tříd. ČSLH, neboli Český hokej - chcete-li, tak zároveň finančně přispívá na Kadaněho plat. 

"Je to trenér, který má potenciál vést dorostenecké nebo juniorské kategorie, ale upřednostnil práci u nižších tříd a bude za ně zodpovědný," tvrdí šéftrenér Vrba. Na starost mu vedle kurzu bruslení přidělil ještě 3. třídu na postu hlavního kouče, vypomáhat bude i u jedničky v roli asistenta.

Zatímco osmička zůstává s Markem Čurillou a Markem Vrbou beze změn, šestku čeká jen kosmetická úprava, kde si roli hlavního trenéra prohodí David Pojkar s Martinem Uldrichem. 

Za prvňáky ponese poprvé ve své trenérské kariéře plnou zodpovědnost Jakub Kučera, s dvojkou jde do další sezony jejich dosavadní lodivod Jan Mišner. Ani u budoucích čtvrťáků nedojde ke změně, a tak se Martin Hušpauer může těšit na další spolupráci se svými kolegy i svěřenci. 

"Hušpy je pro mě trenér, který v minulé sezoně zaznamenal největší progres," uvažuje Jiří Vrba. "Snaží se obklopit dalšími kolegy, má hodně dětí a perfektně se jim věnuje. Sám hrál II. ligu, takže umí věci ukázat, navíc je opravdu vynalézavý, pracovitý a dynamický. Líbí se mi, jak pracuje. Ale neznamená to, že ostatní trenéři nepracují dobře, protože kdyby někdo nepracoval dobře, už tady není."   

Rozdělení všech realizačních týmů si můžete přečíst na konci tohoto článku.

Ještě víc si budete moct zvykat na "novější" tváře. Už v uplynulé sezoně se do práce v Letňanech zapojili Lukáš Vykouk a Marco Vrba, vnuk letňanského šéftrenéra. Oba hráli hokej v Ústí nad Labem, oba se rozhodli pro studium vysokých škol v Praze a o svou hokejovou praxi se chtějí podělit i mezi Letci.

Klub naopak kvůli studiu či pracovním povinnostem opouštějí Michalové Pařík s Neumanem, druhý jmenovaný by ještě mohl částečně svým kolegům vypomáhat. Smlouva nebyla prodloužena s Jiřím Seidlem, který vedl druholigové "áčko". To přebírá dosud hrající asistent trenéra Martin Kotyra. Plány s dospělými Letci jsou však zatím nejasné.

Trenérské složení u juniorky zůstává neměnné, v dorostu Martinu Rouskovi vypomůže David Pojkar. "Nebyl jsem si jistý, jestli by to Pojky časově zvládal. Ale Rousíno si ho vyloženě vyžádal, tak doufejme, že to bude fungovat. Pokud ano, nevzdáváme se naděje o návrat do extraligy," popisuje Jiří Vrba.

Ten by měl mít pod dohledem tři nejstarší kategorie, zatímco Rousek by měl zůstat šéftrenérem zodpovědným za 6. až 9. třídu a role Kadaněho v mladších ročnících už byla zmíněna. 

Tohle je alespoň návrh pro nového majitele klubu. O všem se ale definitivně rozhodne až po jeho převzetí.

Rozdělení trenérů pro sezonu 2018/2019

  • kurz bruslení: Ladislav Kadaně, Jan Mišner, Jakub Kučera
  • 1. třída: Jakub Kučera, Lukáš Vykouk, Ladislav Kadaně
  • 2. třída: Jan Mišner, Marek Čurilla, Tomáš Ebel
  • 3. třída: Ladislav Kadaně, Lukáš Vykouk, Jan Mišner
  • 4. třída: Martin Hušpauer, Martin Uldrich, Jan Mišner
  • 5. třída: Ladislav Kadaně, Jakub Kučera
  • 6. třída: David Pojkar, Martin Uldrich
  • 7. třída: Martin Kotyra, Tomáš Ebel
  • 8. třída: Marek Čurilla, Marco Vrba
  • 9. třída: Tomáš Ebel, Martin Kotyra
  • Dorost: Martin Rousek, David Pojkar
  • Juniorka: Tomáš Blažek, Marek Čurilla
  • "A" tým: Martin Kotyra
  • Brankáři: Jiří Černoch

Čtěte také

Podcast hokej zblízka