"Áčko" bojuje o udržení, doma přivítá Bílinu
čtvrtek 24. ledna 2019

Zápas roku! Zkusím pomoct, chystá se do výstroje Kotyra

Nemáte-li program na sobotu, tohle je možný tip: letňanský "A" tým čeká od 17.00 druholigový zápas s Bílinou. Ten zápas se dá označit za bitvu roku, protože v něm prakticky půjde o šest bodů - buď se poslední Letci přiblíží soupeři na rozdíl tří bodů, anebo budou de facto odsouzeni do baráže o udržení. I proto veškerá příprava směřuje k sobotě. A přímo na ledě chce dokonce pomoct i Martin Kotyra.

Ostatně 26letý asistent trenéra a kapitán loňského "áčka" neobléká výstroj v letošní sezoně poprvé. Už na podzim se snažil aktivně oživit ofenzivu mužstva. 

Teď v Letňanech bijí na poplach znovu. Letci totiž od vítězství z 15. prosince prohráli už sedmkrát v řadě. Co víc - v každém z pěti zápasů od začátku nového roku vstřelili jen jeden gól. "A na jeden gól vyhrajete maximálně jeden zápas v sezoně," uvědomuje si v zoufalé situaci Kotyra. 

V čem je hlavní problém?
Nevím, proč nejsme schopni dávat góly, je těžké to posoudit. Ale většinou když jsme dali víc gólů a díky tomu vyhráli, měli jsme na to vypůjčené kluky, kteří tu teď nehrají.

Narážíte na spolupráci se Spartou a Slavií?
Ano, ale ze Sparty momentálně není u nás nikdo a ze Slavie máme tři obránce. To jsou všechno samozřejmě šikovní kluci, kteří nám pomáhají do obrany, jenže my teď potřebujeme hlavně ofenzivní sílu. Jak vidíte, na jeden vstřelený gól vyhrávat neumíme.

Není to tak dávno, co vám zápasy rozhodovali slávisté Heldák s Kohútem. Proč už v Letňanech nejsou?
Nechtěl bych zapomenout na Jardu Brože, který teď za nás odehrál dva zápasy a v jednom se prosadil i gólově, ale pořád je to takový osamělý jezdec. A hokej je kolektivní hra. Co se týče Heldáka s Kohúterm, Slavia si je stáhla do první ligy, kde hrají čtvrtou lajnu. Nedostanou se tam tolik do hry jako u nás, ale chápu postoj Slavie: vědí, že v nich mají talentované kluky, kteří jsou schopni za kohokoliv naskočit.

Raději byste ale Slavii přesvědčili, aby se spolupráce obnovila, je to tak?
Já Slavii chápu. Ale pro nás je to teď bezvýchodná situace. Naše áčko jako takové nemá v současné chvíli nikoho, kdo by pravidelně dělal pár bodů na zápas. To je prostě fakt.

Proč tedy v Letňanech nehrají mladí sparťané? 
Jsme se Spartou v kontaktu, ale momentálně sem své kluky neposílají. Někdo hraje za Ústí, někdo v Benátkách... I jejich postoj chápu, nechali je u nás rozehrát pro vyšší soutěž a chtějí jim dát prostor v první lize, tomu všemu naprosto rozumím. Navíc my těm hráčům nemůžeme nabídnout finanční ohodnocení, kdežto všude jinde jim něco dají.

Snažíte se hledat ještě posily?
Jasně že jo. Ale prakticky to souvisí s tím, o čem jsem teď mluvil. My ty hráče můžeme lákat jen na druhou ligu, ale po finanční stránce nejsme ostatním klubům konkurenceschopní. Takhle jsme ze Slavie ztratili třeba Sochůrka s Šerglem, kteří odešli hrát II. ligu na Kobru, protože tam dostávají peníze.

Co s tím?
Snažíme se to intenzivně řešit, ale je to taková bezvýchodná situace. Třeba do Trutnova jsme jeli s 16 hráči, jenže z toho byli tři slávisté a čtyři junioři Letňan, takže jádro áčka tvořilo jen devět hráčů. Je to zkrátka o penězích. Věřím, že někteří by raději nedojížděli jinam a šli by hrát za nás, ale za prémie. Tak to je.  

Teď vás čeká velmi důležitý zápas s Bílinou. Považujete ho za klíčový?
Rozhodně, hraje se vlastně o šest bodů. Buď dostaneme šanci se na ni ještě dotáhnout, nebo budeme ztrácet už devět bodů, což bude těžké. Ale kromě Bíliny musíme samozřejmě bodovat ještě s někým, takže nás čeká velmi těžká práce. Ve středu hrajeme doma s Dvorem, který je pro nás taky ještě hratelný. I to bude důležité.

Takže jste se rozhodl pomoct týmu i vy osobně?
Potřebujeme Bílinu porazit, snažíme se pro to udělat maximum. Nevím, jestli budu nějaká posila, trénuju týden, ale chci týmu pomoct, jak to jen půjde. Od příštího týdne za nás naskočí i Michal Pařík, který jinak hraje v Neratovicích (a trénuje mládež v Letňanech - pozn. red.). I když je to obránce, chce a může nám pomoct.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka