Martin Kotyra se vrátil zpátky na led
pondělí 22. října 2018

Trápení "áčka" pokračuje. Brusle nazul i asistent trenéra

V devíti odehraných kolech II. národní ligy se mužům povedlo vydolovat pouze dvě výhry. Týmu se nedaří střelecky a nezvládá především zápasy před domácím publikem. Do posledního utkání se Dvorem Králové musel dokonce naskočit asistent trenéra Martin Kotyra. Důvodem byl nedostatek hráčů. "Sehnali jsme nějaké posily, tak snad se to zvedne," věří loňský kapitán.

Za sebou máte další dvě domácí prohry. Proč se teď tolik nedaří?
Je to těžký, nehrajeme dobře, máme deku, kluci jsou otrávení. Výsledky jsou odrazem tohohle všeho. Nějaký pasáže zápasu jsou dobrý, ale bohužel to nevydržíme po celou dobu. Pak se stane něco, co kluky rozhodí, a sesype se nám systém. Padají z toho góly a dostáváme jich zbytečně moc. Soupeři z pár šancí využijí dvě nebo tři a nám se pak hraje blbě. My se naopak na gól hrozně nadřeme. 

Na trénincích tedy asi hodně pilujete střelbu, že?
Přesně tak. Hodně se na to soustředíme. Jde o to, že kluci jsou při zápase pod tlakem a nedokáží to proměnit, to je ten největší problém.

Domácí prostředí je pro vás zatím velkou překážkou. Čím si to vysvětlujete?
Říkáme si to tady, že hrajeme pořád venku. Do Ice Areny vždycky přijede kotel hostujících fanoušků. My tady takový fanoušky nemáme. Chodí sem rodiče a hlavně kluci, co u nás hrají. Tohle je samozřejmě taky znát. Možná nám to i venku sedí víc, jsme uvolněnější.

Naposledy jste doma nestačili na Dvůr Králové, který před tím ještě nevyhrál. Zlepšili se?
Nemyslím si, že oni by se nějak zlepšili od toho posledního setkání. To naše předvedená hra neodpovídala tomu, čím jsme se prezentovali u nich. Tohle tedy určitě není soupeřem, ale námi samotnými.

Situace došla tak daleko, že jste musel do tohoto utkání nazout brusle. To už vás svrběly ruce?
Bylo nás málo proti Rodosu, takže jsem byl nucen nastoupit. Týmu jsem ale moc nepomohl, když jsme tak vysoko prohráli. Na druhou stranu jsem tu situaci viděl zase z jiného pohledu. S kluky jsem byl v kabině po celou dobu, takže to zase vidím v úplně jiném světle.

A jak se vám osobně hrálo?
(smích) No nebudu lhát, nebylo to ono. Půl roku jsem netrénoval, takže jsem před zápasem absolvoval nějaký dva ledy. Fyzička samozřejmě žádná, takže to nebylo nic extra.

Budete teď pravidelně nastupovat?
Asi jo. Domluvili jsme se s Jirkou Seidlem, že budu občas naskakovat, když to bude potřeba. Anebo když Jirka bude chtít, abych nastoupil, tak se nějak dohodneme. Teď chodím trénovat, abych se dostal do nějaké kondice a byl lépe připravený.

Jak proběhla rozlučka s Lukášem Chalupou, který za Letce nakonec odehrál čtyři utkání?
Lukáš zamířil do polského Gdaňsku hrát tamní nejvyšší soutěž. Ono se s tím ale počítalo. Chtěl jít dočasně k nám, aby měl nějaké zápasy. Vědělo se, že odejde, jen nebylo jisté kdy. Domluva byla taková, že až sežene angažmá, tak se s námi rozloučí. Stalo se tak po zápase s Trutnovem. V šatně jsme mu poděkovali a popřáli mu hodně štěstí. Vše proběhlo v pořádku.

Teď vás čeká zápas v Kolíně. Jak se nejlépe připravit?
Trošku jsme obměnili kádr. Už právě ve středu budeme mít nějaké posily, tak uvidíme. Myslím si, že to bude zpestření i pro Jirku Seidla. Než k nám nastoupil do Letňan, tak působil právě v Kolíně, takže to i pro něj bude možná vyhecovanější. Budeme se snažit kluky co nejlépe namotivovat, aby jsme podali co nejlepší možný výkon.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka