Rozhovor s obráncem Václavem Beranem
čtvrtek 04. října 2018

Obdivuju tyhle kluky, říká kapitán "áčka". Loni nechtěný

Pod loňským trenérem nedostával tolik příležitostí a musel prokázat pořádnou dávku trpělivosti. Zato ten letošní ho rovnou zvolil kapitánem týmu. "Což mě samotného překvapilo," přiznává. Václav Beran je jedním z lídrů druholigového "áčka", které by se poprvé v historii rádo probilo do play-off II. ligy. "Vím, že tohle mužstvo má na čem stavět," tvrdí 21letý bek po překvapivé výhře 3:1 ve Vrchlabí.

Na čem konkrétně?
Po prvních dvou kolech venku jsme měli tři body, což bylo perfektní. Pak jsme párkrát prohráli, i když ty zápasy byly s výjimkou Jablonce hratelné. Myslím, že máme dobrý tým, silnější než loni, protože tihle kluci jsou opravdu šikovní. Hrají tu zadarmo, hokej je baví, chtějí na sobě pracovat. Jen nám chyběla osobnost.

Máte na mysli někoho konkrétního?
Loni jsme tu měli Kotyho (Martin Kotyra je letos asistent trenéra - pozn. red.) nebo Dominika Volka. Ti to uměli v důležitých momentech strhnout na sebe. Minulý týden nás posílil Lukáš Chalupa, věřím, že nám v tomhle hodně pomůže. Už bylo na čase znovu bodovat, abychom tu pak na sebe všichni jenom nekoukali.

Letňanský kádr je velmi mladý, opravdu ve II. lize rozhoduje především zkušenost?
Kdybych měl říct, co nám zatím chybělo, tak je to větší důraz do branky a právě ta zkušenost. Jak jste řekl: jsme mladý tým, takže musíme být draví. Nesmí nám hlavně chybět chtíč po výhře, každý musí vidět, že nás ta hra baví a že to hrajeme s nadšením. Jestli mám něco vypíchnout, pak jsou to zatím skvěle chytající brankáři.

Není to paradox? Loni jste vy osobně moc příležitostí nedostával, zato letos vám rovnou přidělili kapitánské céčko...
Příjemně mě to překvapilo, opravdu. Vždyť já kapitánem nikdy nebyl. Nejsem asi takový ten hokejista jako Koty, který to rozhodoval na ledě. Chci být příkladem v přístupu k tréninku a prodlouženou rukou našich trenérů. A když je potřeba, kluky se snažím vyhecovat, motivovat. To je má role.

Motivační prvky jste si přinesl ze Severní Ameriky, kde jste dříve působil?
Je fakt, že jsem tam viděl hodně věcí, ale tady se to nepraktikuje. Tam to bývalo všechno takové vyhecovanější. Všude jsem patřil mezi nejmladší hráče, takže jsem se snažil něco odkoukat. Ale nechci tady v Letňanech kopírovat věci odjinud. Chci být svůj a hlavně pomáhat výkony i na ledě.

Už jste tu zmínil, že v Letňanech hrají hokejisté zadarmo. Může to podle vás mužstvo ještě více stmelit?
Možná trochu jo, ale je těžké na to odpovědět. Všichni jsme mladí, toužíme si zahrát dobrý hokej. Já chci jen říct, že tu všechny ty kluky obdivuju, protože tomu obětujeme hodně času, přitom bychom mohli chodit někam do práce a honit peníze. Je škoda, že se tu nedává za výhru alespoň nějaká symbolická prémie, ale tak to je a nic s tím neuděláme. Jen se můžeme snažit na sobě dál pracovat.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka