Tréninky pro nejmenší jsou opět třikrát týdně
středa 29. srpna 2018

Škola hrou. Se začátkem sezony přichází i kurz bruslení

Letní prázdniny jsou u konce a od 3. září začíná nový školní rok. Co to znamená pro hokejové Letňany? Třeba to, že zároveň startuje i další sezona kurzu bruslení. Ten je letos otevřen převážně pro děti ročníků narození 2012 až 2014, které budou na ledě Ice Areny pravidelně pilovat základní dovednosti. A znovu pod taktovkou oblíbené trenérské dvojice Jan Mišner - Ladislav Kadaně.

Oba trenéři před rokem převzali kurz bruslení po Lucii Arazimové a stejně jako jejich předchůdkyně si rychle získali srdce mnoha nadšených dětí. Na kurz bruslení jich v Letňanech chodí kolem padesátky, včetně malých dívek věnujících se krasobruslení.

Tento počet si dlouhodobě drží konzistentní křivku. Třebaže z loňského kurzu bruslení nyní přechází na 18 dětí do první třídy. V Ice Areně se tak znovu očekává příchod nových tváří, které se chtějí věnovat hokeji i v budoucnu.

Tréninky se tradičně konají každé pondělí, středu a čtvrtek od 13 do 14 hodin. Časy jsou pevné po celou nadcházející sezonu a termín se mění jen mimořádně.

"Záleží nám hlavně na tom, aby děti odcházely z každého tréninku s nadšením. A myslíme si, že se nám to daří," říká Jan Mišner, jeden z trenérů. Do tréninku zavedli ještě více herních prvků, jako by se chtěli držet známého hesla "škola hrou". 

"Lucka zavedla dobré praktiky bruslení a my se na to snažili navázat. S tím, že jsme do tréninků přidali více her," vysvětluje Mišner. "Je to pořád o bruslení, ale i při hrách děti neustále rozvíjejí pohyb, stabilitu, reakce a další prvky, aniž by si to vlastně uvědomovaly," dodává kolega Kadaně. "Vidíme, že je to baví. A to je pro nás nejdůležitější."

Model takového tréninku bude veřejnosti k vidění i 19. září od 15.30 v rámci projektu Týden hokeje, kde Letci prostřednictvím celorepublikového náboru prezentují vlastní klub. "Akorát tam se zkouší ještě víc věcí s hokejkou, protože svaz si to žádá," upřesňuje Mišner.

Pravda, na letňanském kurzu bruslení se hokejka ještě moc nepoužívá, děti ji dostávají až v červnu za odměnu, že sezonu úspěšně absolvovaly - jako takový symbol hokejového vysvědčení. 

"Ale ti prckové jsou tak zabavení, že tu hokejku zatím ani nepotřebují. My se je naopak snažíme učit hlavně bruslit a hokejku do tréninku přidávat až postupně," dodává Kadaně.

Ideálním výsledkem této práce je pohled na natěšené dětské tváře. "Vždyť už jen tím, že nás automaticky pozdraví u vchodu, že nikdo nebrečí a že se těší na led, je důkaz toho, že sem chodí rádi," říká Mišner. "Pro nás je to super pocit, když se sem malé děti těší. A znamení, že ta práce má smysl."

Kolik jich asi trenéři napočítají na prvních trénincích letošní sezony?

Čtěte také

Podcast hokej zblízka