Trenérská legenda a slavný odchovanec
pondělí 11. června 2018

Loučil se slovy, že chce pohár, vypráví o Vránovi Zavadil

"Je to nejlepší a nejkomplexnější hokejista, jakého jsem kdy trénoval. Prakticky už nemá žádnou chybu." To o Jakubovi Vránovi tvrdí trenérská legenda Zbyněk Zavadil, jenž odchovance Letňan vedl od hráčových dětských let. Právě jemu je dnes slavný útočník za mnohé vděčný. I za to, že už se několik dní opíjí euforií ze zisku Stanleyova poháru. A jeho kouč samozřejmě cítí velkou hrdost.

Loni v září hrála fotbalová reprezentace kvalifikaci s Německem. Tehdy Jakub Vrána koupil lístek i pro Zbyňka Zavadila a během zápasu řešili spoustu témat. Jedním z nich byla jeho startující kariéra v NHL.

To už měl za sebou sezonu, v níž nastoupil za Washington "alespoň" do 21 zápasů. Co by za to řada mladých hráčů dala... Jenže Vrána věděl, co v něm dřímá - sebedůvěra a zdravé sebevědomí mu nikdy nechyběly. Věděl, že jen potřebuje dostat prostor. A že když ho dostane, může toho spoustu ukázat.

To ještě netušil, co ho v následujících měsících čeká a že se po letošní sezoně bude vracet jako velký šampion.

"První dva roky na farmě byly pro něj strašně těžké," prozradil Zavadil, s čím se mu hráč často svěřoval. "Byla doba, kdy to těžce nesl, protože viděl, jak hráči ze stejného ročníku na rozdíl od něj dostávají šanci v NHL, i když byli draftováni za ním. Kuba to ale všechno ustál a vyplatilo se."

Na svoji šanci si Vrána opravdu musel počkat o něco déle. Zatímco vrstevník David Pastrňák už sázel góly za Boston, on procházel nekonečným testem trpělivosti. I to mu však pomohlo k tomu, že na něj Capitals loni v září ukázali: "Počítáme s tebou do hlavního týmu, tak se ukaž."

Odmala byl zvyklý vyhrávat

Jeho první kompletní sezona v NHL se zároveň stala historickou sezonou pro celé město i organizaci. Washington slaví Stanley Cup poprvé po 44 letech od chvíle, kdy do slavné NHL tento klub vstoupil.

"Když před letošním ročníkem odjížděl do zámoří, loučil se se mnou slovy: Pane Zavadile, chci ten pohár s Washingtonem vyhrát a udělám pro to všechno," vzpomíná dnes legendární kouč. I on sotva věřil, že se Vránovo přání splní až nečekaně rychle.

Čím si však Zavadil byl už dlouhé roky jistý, bylo to, že jeho svěřence čeká zářivá kariéra.

"Už když přišel do první třídy, hned jsem v něm poznal rozeného střelce. Po dvou letech bylo jasné, že z něj vyroste velký hráč," vypráví trenér Zavadil. "On už odmala obětoval hokeji úplně všechno a svoji výjimečnost prokazoval ve všech věkových kategoriích." 

To tedy prokazoval...

A to už od žákovských let. Třeba od 4. do 8. třídy se s ním Letci vždy dostali na finálový turnaj o mistra republiky. Mezi osmáky ročníku narození 1994 se na republikovém finále stal nejlepším střelcem -  Vrána je přitom ročník narození 1996. O rok později byl vyhlášen osobností soutěže.

Ve čtrnácti jako prvoročák mladšího dorostu pomáhal Letňanům v extralize už za starší dorost. Jeho první zápas? Liberec tehdy sám porazil pěti vstřelenými góly! 

V patnácti se rozhodl odejít do švédského Linköpingu, kde začal hrát za juniorskou kategorii a hokejově rostl ještě rychleji. V 17 letech se dokonce probojoval do první formace tamního "A" týmu, za který pravidelně nastupoval.

Ještě jako šestnáctiletý výrazně pomohl k záchraně reprezentační osmnáctky v elitní skupině na mistrovství světa. A jako šestnáctiletý už zažil světový šampionát do 20 let, kterého se pak účastnil pravidelně!

Instinkt zabijáka prokázal i v roce 2014 na MS do 18 let, kde s osmi trefami ovládl tabulku střelců a výrazně tak upoutal pozornost všech zámořských klubů. Už pár týdnů nato se stal třináctkou draftu v barvách Capitals. 

Letos v NHL přispěl 13 góly a 14 asistencemi v 73 zápasech základní části. Další tři branky a pět přihrávek přidal ve 23 duelech play-off. Chvíli nastupoval ve formaci s Alexandrem Ovečkinem a Jevgenijem Kuzněcovem. Pak zase s T.J. Oshiem a Nicklasem Bäckströmem. Hvězda vedle hvězdy...

Svůj talent neustále rozvíjel

Příběh Jakuba Vrány netřeba dlouze popisovat, v Letňanech ho dobře znají. Důležité v jeho rozvoji bylo i několikaleté angažmá ve Švédsku. "Hlavně tím, že unesl odloučení od rodiny, což v tak mladém věku dokáže málokdo. A procházel vyššími kategoriemi, ten proces tam mají dobře nastavený," říká Zavadil.

Vrána především dostával spoustu prostoru a v Linköpingu se mu nebáli dát šanci, byť byl hodně mladý.

Což znamená, že postupně sílil, zrychloval, byl ještě dynamičtější, kreativnější, nebezpečnější v koncovce. A správně drzý. "Porce talentu se nedá změřit, ale dá se rozvíjet. Jakub talent měl a ještě ho rozvíjel do maxima," dodává uznávaný kouč.

Sám Vránu charakterizuje takto: "V NHL jsou ještě rychlejší hráči, ale i on je opravdu hodně rychlý. A taky odolný, fyzicky a vlastně i psychicky. Gólové příležitosti umí vytvořit i proměňovat. A kromě střelby ho zdobí skvělá povaha pro kolektivní sport."

Pravda, 22letého útočníka vidíte často vysmátého. Je komunikativní, pozitivní, přesně takový, za co si ho v Americe oblíbili fanoušci i spoluhráči. Jenže na svou příležitost musel v tak nabitém kádru čekat déle, než možná sám předpokládal. 

Byly chvíle, kdy se s tím svěřoval i Zbyňkovi Zavadilovi.

"Bylo na něm vidět, jak ho to trápí. A nejsem si jistý, jestli by to vydržel další rok, protože on byl vždycky zvyklý postupovat vpřed," tvrdí. "Tady musel dlouho hrát na farmě, přidusili ho a možná i neprávem. Ale v NHL mají různá kritéria a asi to takhle mělo být. Nakonec vše dopadlo dobře."

Málokdo možná ví, že je Vrána ve vzdáleném příbuzenském vztahu s Jaroslavem Bednářem, jenž letos ukončil bohatou hráčskou kariéru. Nebo že se mladý útočník snažil v posledních letech co nejvíce podporovat nemocnou maminku, která se nakonec z nemoci úspěšně vyléčila. 

Byly časy, kdy kvůli tomu neměl chuť do hokeje, ale překonal je. A své rodiče co nejvíce podporuje dodnes. 

Nikdy zároveň nezapomněl ani na trenéra Zavadila, jehož letos rovněž zval do zámoří na play-off. "Ale já to s díky odmítl. Raději to sleduji z domova, však se budeme potkávat během léta."

Kouč Vránovi předpověděl velkou budoucnost už před mnoha lety. A v proroctví pokračuje: "Předloni jsem prohlásil, že se stane ozdobou NHL a za tím si stojím," uzavírá Zbyněk Zavadil, jenž vychovával takové hráče jako Tomáš Vlasák, David Volek, Richard Žemlička a další. "Mohou ho porazit jen dvě věci - zranění a ženská. Do 26 let musíte vidět jen hokej. Když se to Jakubovi podaří, dokáže ještě hodně věcí."

Čtěte také

Podcast hokej zblízka