Anketa Letec sezony vyhlašuje už 5. ročník
středa 02. května 2018

Poprvé obránce! Králem letošní sezony se stal Lytvynov

Patřil k nejvýraznějším postavám letňanského klubu a svou dosud životní sezonu korunoval i v prestižní anketě Letec sezony. Cennou putovní trofej získává jako pátý vítěz v historii Ivan Lytvynov. Stal se tak vůbec prvním Letcem, který si ocenění za nejužitečnějšího hráče uplynulého ročníku zasloužil z pozice obránce. Stejně jako jeho předchůdci se může vedle trofeje těšit i na tučný šek.

Ivan Lytvynov roste v moderního obránce, a pokud jeho progres bude pokračovat, má před sebou velmi slibnou hokejovou budoucnost. Svůj velký potenciál prokázal už v této sezoně, kde se snažil táhnout starší dorost, ale především se v 17 letech zabydlel v dospělém "A" mužstvu. Tam se s bilancí 1+19 stal nejproduktivnějším bekem. A zaujal hokejové skauty i trenérskou obec v Letňanech. 

Poprvé tak prestižní anketu Letec sezony ovládl obránce. Avšak zcela zaslouženě. Ostatně hlasování všech 20 trenérů se vůbec stalo soubojem dvou defenzivních talentů. Ivan Lytvynov získal osm hlasů, na záda mu s pěti hlasy do poslední chvíle dýchal další bek Michael Krutil, který pendloval mezi mladším a starším dorostem. Po třech hlasech pak dostal Dominik Mišovic, objev ze 7. třídy. A po dvou hlasech si rozdělili útočník "A" týmu Aleš Volek s gólmanem Petrem Hamalčíkem, jenž chytal jak za "áčko", tak za starší dorost. 

I letošní vítěz se dočká velké cti. Jeho jméno bude vyryto na podstavci putovní křišťálové trofeje LETEC SEZONY, kde už jsou navždy zaznamenáni také předchozí vítězové - útočníci Václav Burda a Matěj Chalupa, gólman Lukáš Pařík a další forvard Lukáš Rousek. K tomu i nový šampion dostane finanční šek v hodnotě 20 tisíc Kč, za který si může pořídit jakékoliv hokejové zboží v JB Sportu letňanské arény. 

Trofej i šek mu budou předány na přelomu května a června.

O svém favoritovi jste měli možnost hlasovat i ve veřejné anketě na klubovém webu, ovšem vítěze určují trenéři. Hlasovací právo mají všichni, kteří v Letňanech působili po celou uplynulou sezonu, a také trenérská klubová legenda Zbyněk Zavadil, jenž má doživotní hlasovací právo. Všichni ho využili.

Zde jsou podle abecedy hlasy jednotlivých trenérů i důvody, proč volili právě svého favorita:


Tomáš Blažek

IVAN LYTVYNOV. "Nejenže byl tahounem staršího dorostu, ale především mě překvapil, že se prosadil i v áčku. Navzdory své ne úplně robustní postavě obstál v mužském hokeji. Z pozice obránce odehrál velmi slušnou sezonu."

Jiří Černoch

PETR HAMALČÍK. "Vybíral jsem ze tří kandidátů, kteří hráli o kategorii výš, ale Hamaldu znám už dlouho a velmi dobře. Jsem názoru, že gólman to má ještě těžší než hráč, který se může schovat mezi ostatními, ale v brance je to jenom na vás. Navíc v áčku se víc útočilo než bránilo, ale on těžké chvíle zvládal. Svůj progres korunoval účastí na kempu osmnáctek před mistrovstvím světa."

Marek Čurilla

MICHAEL KRUTIL. "Kdyby to šlo, zasloužili by si ode mě hlas všichni nominovaní, protože jsem o každém z nich slyšel samá pozitiva. Ale ten jeden nakonec dávám Krůtovi. Jako jediného jsem měl možnost sledovat ho podrobně po celou sezonu a je to neuvěřitelně talentovaný hráč. Pro mě bylo takové znovuzrození ho trénovat. Poprvé jsem si v roli kouče říkal, jaké by to třeba bylo si s ním zahrát. Má ode mě obrovské uznání."

Marek Horáček

IVAN LYTVYNOV. "Líbí se mi, že si na ledě dovolí drzé věci, takhle by měla hrát většina beků. A bilance 1+19 ve II. lize mluví na 17letého beka asi za vše. Hlavní je, že se snaží a maká na sobě. Je skvělé, jak velký posun po příchodu do Letňan udělal."

Martin Hušpauer

PETR HAMALČÍK. "Viděl jsem ho v akci a moc se mi líbil. Je to skromný kluk, a co jsem se doslechl, udělal za poslední dobu obrovský pokrok. Navíc má šanci uspět i na mezinárodním poli."

Ladislav Kadaně

DOMINIK MIŠOVIC. "Pro mě je to neuvěřitelně chytrý hráč, který ve své kategorii vyčníval kličkou, odebíráním puků i prostorovou přihrávkou. Jsem rád, že jsem s ním mohl pracovat. Svůj tým zvedl o 50 procent."

Martin Kotyra

IVAN LYTVYNOV. "Co předváděl v áčku, si zaslouží absolutorium. Patřil k nejlepším obráncům, a to byl přitom věkově ještě starší dorostenec. Za mě to byla jednoznačná volba, nad kterou jsem dlouho nepřemýšlel."

Frank Kučera

DOMINIK VOLEK. "Vždycky to byl nesmírně talentovaný hokejista, o kterém se říkalo, že hokeji nedává vše. Ale teď se dost zklidnil, začal to brát vážně, a když dostal prostor a volnost, ukázal, že patří k nejlepším hráčům ve II. lize. Jeho strop je mnohem výš než tato soutěž. Jsem rád, že jsem si s ním při těch pár utkáních na ledě tak rozuměl."

Jakub Kučera

IVAN LYTVYNOV. "Za to, co předváděl nejen v dorostu, ale hlavně v áčku. Někdy dělal na modré čáře až neskutečné věci a nasbírat mezi dospělými 20 bodů, to už je slušný výkon. Hrál drze, sebevědomě. Proto má můj hlas."

Jan Mišner

DOMINIK VOLEK. "Ze všech kluků, které jsem v akci viděl, se mi líbil nejvíc. Na ledě byl výrazně vidět, stala se z něj jedna z hlavních osobností áčka."

Michal Neuman

IVAN LYTVYNOV. "Je to mladý, talentovaný a velmi chytrý obránce, který zvládl náročnou sezonu ve dvou náročných kategoriích. Potřebujeme tady víc takových beků."

Michal Pařík

DOMINIK MIŠOVIC. "Hned jak přišel do Letňan, bylo na něm vidět, že je hokejově chytrý a umí si pohrát s pukem. Pokud se začne víc tlačit do brány a nebude se bát vystřelit, myslím, že může být v budoucnu velmi kvalitní hráč."

David Pojkar

IVAN LYTVYNOV. "Nastupoval jsem proti němu ve II. lize a opravdu se mi líbila jeho kreativita. Má velmi dobré čtení hry, nebojí se podpořit útok. Takhle by podle mě dnes měl vypadat moderní obránce."

Martin Rousek

IVAN LYTVYNOV. "Znám ho už od mladšího dorostu a každou sezonu podává kvalitní a vyrovnané výkony. Letos mě ale překvapil, jak se s rolí popasoval v chlapech, kde podával daleko lepší výkony než v dorostu. S II. ligou neměl problém, i když nemá takovou postavu. Bruslařsky a myšlením je ale vždy na správném místě."

Jiří Seidl

MICHAEL KRUTIL. "Stejně jako ostatní nominovaní je to ctižádostivý kluk, ale u mě rozhodlo to, že byl celoročně nominován do reprezentačních výběrů. Je vidět, že na sobě chce neustále pracovat, a to je moc dobře."

Krištof Špičan

DOMINIK MIŠOVIC. "Pro mě je to hráč s obrovským přehledem a smyslem pro hokej, kterým se dokáže bavit jako málokdo. Zároveň si ale poctivě plní všechno, co se po něm chce. Svým přístupem šel příkladem ostatním a do svého týmu navrátil sebevědomí."

Aleš Totter

IVAN LYTVYNOV. "Udělal největší progres. Původně se počítalo, že bude do áčka zasahovat okrajově, ale postupně si říkal o stále více prostoru. Přestože nemá ještě moc zkušeností, stávala se z něj osobnost. Hrál důležité role a klíčové minuty v zápasech."

Martin Uldrich

MICHAEL KRUTIL. "Pamatuju si ho už od 2. třídy a odmala vynikal bruslením. Hokej ho baví, obětuje mu opravdu hodně. Navíc má slušné rodiče, kteří ho vždycky podporovali a nikdy s touto rodinou nebyl problém. Je to čistokrevný odchovanec, který klub skvěle reprezentuje na mezinárodní úrovni."

Jiří Vrba

MICHAEL KRUTIL. "Rozhodoval jsem se mezi ním a Lytvynovem, oba to jsou charakterově solidní kluci. Nakonec u mě rozhodlo to, že Krutil je pro mě v tomto srovnání víc obránce. Poslední sezony hraje o kategorii výš a nemá to jednoduché. Ale umí se s tím popasovat."

Zbyněk Zavadil

MICHAEL KRUTIL. "Viděl jsem ho hrát za mladší i starší dorost a obstál i v reprezentaci, kde na něj byly dobré reference. Výborný bruslař se skvělou rozehrávkou, který má všechny předpoklady stát se hokejistou na nejvyšší úrovni. Svědčí mu, že je v Letňanech, kde může tvořit hru. Škoda, že ho malinko zbrzdilo zranění."


VÝSLEDKY VEŘEJNÉ ANKETY

  • Petr Hamalčík - 43 % hlasů
  • Ivan Lytvynov - 34 % hlasů
  • Michael Krutil - 10 % hlasů
  • Dominik Mišovic - 7 % hlasů
  • Dominik Volek - 6 % hlasů

VÝSLEDKY TRENÉRSKÉ ANKETY

  • Ivan Lytvynov - 8 hlasů
  • Michael Krutil - 5 hlasů
  • Dominik Mišovic - 3 hlasy
  • Dominik Volek - 2 hlasy
  • Petr Hamalčík - 2 hlasy

Čtěte také

Podcast hokej zblízka