Letci po porážce v Brně porazili Žďár n. S.
neděle 10. prosince 2017

Konečně! Mladší dorost slaví po čtvrt roce, poprvé doma

Z toho čekání se pomalu stávalo čiré zoufalství. Jenže teď černočerná série porážek konečně skončila! Mladší dorost v extralize vyhrál téměř po čtvrt roce, když si ve 2. kole nadstavby o udržení připsal toužené vítězství proti Žďáru nad Sázavou. Je to mimořádně důležitý triumf - na svého sobotního rivala totiž Letci ukrojili ztrátu a předposlední, tedy nesestupové pozici se přiblížili na rozdíl devíti bodů.

Kromě výhry 5:1, na níž v Letňanech čekali dlouhých 17 zápasů, to znamená ještě jedno: akcie na záchranu o něco stouply a malý hokejový zázrak ještě není v nedohlednu. Letci v šestičlenné nadstavbě o udržení mají nyní devět bodů, stejnou porci ztrácejí na předposlední Žďár. A čtvrté Pardubice jsou jen o bod před Žďárem...

Sobotní výhra však může mít mnohem větší efekt, vlastně ten vůbec nejdůležitější: tým totiž postupně hledá ztracenou sebedůvěru a teď se jí může výrazně přiblížit.

"Tenhle zápas byl zásadní, kluci věděli, že ho musí bezpodmínečně vyhrát," řekl asistent trenéra Marek Čurilla. "A když něco tak důležitého zvládnete, musí vás to nabudit. Jsme zpět ve hře a je dál o co hrát."

Marek Čurilla je u týmu krátce, k mladšímu dorostu přišel jako asistent Tomáše Blažka teprve před pár týdny a tohle byl všehovšudy jeho třetí zápas u mužstva. Už na trénincích si ale všiml určitého progresu a tvrdí, že sobotní výhra ho vůbec nepřekvapila.

"Jestli si někdo myslí, že je to rána z čistého nebe, tak není," vrací se k triumfu. "Vidím u těch kluků, jak se snaží, jak bojují, pracují a chtějí. Rozhodně si takovou sérii porážek nezasloužili a byla jen otázka času, kdy skončí. Skončila teď. Zaplaťpánbůh."

Věřte nebo ne, ale teprve 9. 12. Letci vyhráli v této náročné sezoně poprvé doma. Čtete dobře - poprvé. Jakým vysvobozením pro dosud zakletý tým sobotní vítězství bylo, deklarovala dojemná situace bezprostředně po utkání. 

Dorostenci chtěli provést děkovačku publiku, jenže na ledě stáli chvíli v rozpacích, než hromadně skočili pověstnou rybičku. Jako by nevěděli, jak se doma slaví. Aby ne, na tenhle okamžik čekali předlouho. 

Byl to ovšem zcela zasloužený skalp. Tolik branek v žádném předchozím zápase nevstřelili, a tak probuzená produktivita vedla okamžitě k úspěchu. Však se nyní stalo něco, co se dlouho nedařilo: sešly se totiž všechny atributy potřebné k úspěchu. 

Ten nejdůležitější - touhu a bojovnost - mužstvo podpořilo jednoduchou hrou z obrany, rychlými předávkami puku, častým střílením na branku, dohráváním soupeře. Útočníci si najednou věřili na puku, pomáhali si vzájemně v rozích, vytvářeli dobré šance. A především je proměňovali.

"Ještě po nich chceme, aby se víc tlačili do branky, ale jinak to bylo krásné utkání," měl radost asistent Čurilla. "Bylo dobře, že jsme šli do vedení. Protože tým, který pravidelně prohrává zápasy a hned v dalším ztrácí zase, se pak může rychle sesypat."

Už ve čtvrtek se Letňany musely vypořádat s debaklem 2:8 na ledě brněnské Komety, kde rozehrály těžkou misi o extraligovou záchranu. V sobotu jim tak málokdo věřil.

Co teď? Třeba to může být nový začátek. Sezona je ještě dlouhá a bodů ve hře stále požehnaně. Stačí jedna výhra a tým to může pořádně nakopnout. 

"Já tomu věřím, všichni tomu věříme," burcuje Marek Čurilla. "Není nic horšího, než když vidíte, že už je vše ztraceno a vy to musíte jen doplácat do konce. Tohle ale není náš případ."

Naděje na záchranu tak nabírají nový rozměr.

Kometa Brno - HC Letci 8:2 (3:1, 3:1, 2:0)
Branky a nahrávky: 7. Žák (Masař, Kos), 11. Sedláček, 19. Sedláček, 22. Kalčík (Sedláček), 24. Fajmon (Žák, Mikulec), 32. Holemý, 41. Kos (Masař), 51. Sedláček - 18. Vrkoč (Hlaváč), 38. Škarda (Zrcek, Pětník). Rozhodčí: Čuňočka - Měkýš, Šustr. Vyloučení: 5:7 + Sedláček (Kom.) a Pětník (Let.) oba 5 min. + do konce utkání. Využití: 1:0. Diváci: 77. Střely na branku: 35:31.
 
HC Letci - Žďár nad Sázavou 5:1 (0:0, 4:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 21. Hlaváč (Krutil), 26. Pětník (Škarda, Cichoň), 35. Straka (Václavík), 39. Škarda (Pětník), 52. Zrcek (Klatt, Krutil) - 56. Štola (Macek, Adámek). Rozhodčí: Kraval - Košťálová, Nekvapil. Vyloučení: 5:8. Využití: 1:1. Diváci: 65. Střely na branku: 33:26.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka