Letci nestačili na Pardubice, ani na Brod
sobota 30. září 2017

Dva chvilkové zkraty. A mladší dorost se propadl na dno

Bez bodu, se skóre 4:12 a v pochmurné náladě. Mladší dorost Letců se vrací z venkovní mise, na kterou by nejraději co nejdříve zapomněl. Po čtvrteční porážce 3:7 v Pardubicích si v sobotu přivezl debakl 1:5 z Havlíčkova Brodu. Po šesti kolech tak Letci mají na kontě stále jen jedno vítězství a v extraligové tabulce skupiny Střed se propadli na poslední místo. Další zápas hrají až za týden.

Pohled na tabulku není příliš hezký. Letci  v ní s pěti body spadli na samotné dno, byť je spodní polovina extrémně vyrovnaná. Hned pět klubů dělí od sebe buď skóre, nebo maximálně jeden bod.

Právě Pardubice pustili Letňanští po čtvrteční porážce před sebe. Ovšem nenechte se mýlit - tenhle soupeř rozhodně má kvality. 

"Hráli jsme s nimi v létě přípravný zápas a skoro nás nepustili za půlku," vzpomíná trenér Tomáš Blažek. "Mají dobré, silové mužstvo, což potvrdili i teď. Jen se jim nepovedl začátek sezony, takže tabulka momentálně trochu klame."

Letci absolvovali dvě podobná utkání. Jen s tím rozdílem, že Havlíčkův Brod vyznává ještě bruslivější styl hokeje. "S Pardubicemi jsme skoro dvě třetiny drželi stav 2:2, Brod byl lepší od začátku," srovnává kouč Blažek. "Měli jsme šance, které jsme neproměnili. A pak to zase přišlo..."

Co? Chvilkový kolaps.

Ve čtvrtek jeho svěřenci inkasovali hned třikrát během necelé minuty! A těsně před druhou přestávkou nechali soupeře utéct do rozhodujícího úniku. V sobotu se odehrálo něco podobného. V té samé pasáži utkání Pražané znovu dostali tři branky během tří minut! A bylo prakticky po zápase...

"Cítím z týmu, že i když ztrácí, snaží se vyrovnat. Ale pak přijde zlom, kdy pustíme soupeře do většího náskoku a to naše hráče zlomí," vypráví Blažek. "Jako by najednou přestali věřit, že s tím mohou ještě něco udělat. Najednou jsou odevzdaní. A je konec."

Brod v utkání navíc trestal letňanská vyloučení. Z přesilovek udeřil hned čtyřikrát. "Oni byli výrazně lepší už ve hře pět na pět. V přesilovkách to pak měli snazší," viděl Blažek. 

"Schází nám víc nasazení, důrazu i srdíčka. Jen číháme, jestli se něco nestane, a to je málo k tomu, abychom se mohli lepším týmům vyrovnat. Musíme se z toho oklepat. A být aktivnější."

Mladší dorost odehraje další bitvu až za týden, v sobotu přivítají Mladou Boleslav. Z šesti dosavadních kol vyhráli jen jednou a tuto nepříznivou bilanci se budou snažit za každou cenu vylepšit. 

"Budeme v trénincích poctivě pracovat a snažit se jít do zápasu s vervou," očekává od týmu kouč.

Vyjde to? 

Pardubice - HC Letci 7:3 (1:0, 4:2, 2:1)
Branky a nahrávky: 8. Kloz (Rouha), 26. Tomek (Marha), 38. Kloz (Marha), 39. Rouha (Odehnal, Kaštánek), 39. Hrádek, 47. Tomek (Marha), 60. Tomek (Hledík, Hrádek) - 24. Černý (Tůma), 28. Straka (Václavík), 45. Pětník. Rozhodčí: Kratochvíl - Bohuněk, Křivohlavý. Vyloučení: 4:5. Využití: 1:0. Diváci: 75. Střely na branku: 57:29.

Havlíčkův Brod - HC Letci 5:1 (2:0, 3:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 13. Kopic (Vyvial), 15. D.Vacík (Kopic), 37. D.Vacík (Vyvial, Kopic), 40. Vyvial (Kerber, D.Vacík), 40. Řehout (Prýl) - 60. Klatt (Suda, Rajilič). Rozhodčí: Homola - Zídek, Potůček. Vyloučení: 5:6 + Krutil (Let.) 10 min. Využití: 4:0. Diváci: 95.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka