Letci prohráli v Děčíne, v sobotu hrají s Řisuty
středa 27. září 2017

Daň nezkušených. Letargii nepropadáme, ujišťuje Totter

Je to nováčkovská daň za sbírání cenných zkušeností. A další hořká prohra na startu druholigové soutěže... Hořká? Ne, hořká je jen tak moc, jak dlouho ji nosíte v hlavě. "Ale my žádné letargii nepropadáme a snažíme se zůstat pozitivní. Tohle nás nezlomí," tvrdí trenér Aleš Totter. Navzdory tomu, že letňanský "A" tým ztratil už čtvrtý zápas. Ve středu 1:5 na ledě neporaženého Děčína.

Letci stejný výsledek museli skousnout už v sobotní bitvě s Trutnovem, tentokrát však bojovali na ledě vedoucího lídra. Ještě něco kromě skóre měla tato dvě utkání společné...

"Neproměňovali jsme vyložené šance. To je v současnosti náš největší problém," vidí kouč Totter. "Přitom když se podíváme na náš herní projev, můžeme z ledu odcházet se vztyčenou hlavou."

Jenže v hokeji se hraje na góly. A Letňanští jich zatím dávají zatraceně málo. 

Vyjma jediné výhry ve Vrchlabí skórovali maximálně dvakrát za zápas. Produktivita v posledních dvou kolech je tristní, navíc s jediným střelcem - útočníkem Lukášem Lojkou.

Ten v Děčíně snižoval za rozhodnutého stavu na 1:4. Zbytek mužstva se ne a ne trefit, třebaže má gólových příležitostí požehnaně. "Nevím, jestli se to dá na tréninku nasimulovat, ale věnovat se tomu musíme," nabádá Totter. "Jsou chvíle, kdy celá střídačka vylítne radostí. A puk v bráně stejně nakonec nekončí."

Nasimulovat... Jenže jak? 

Jak, když se hráči snaží skórovat v každém tréninku? Často se jim podaří povedeně zakončit, jenže v zápasech už je to horší. Chybí klid, chybí zkušenost, chybí instinkt. Chybí i kus štěstí... 

"Máme jednou týdně individuální dovednostní tréninky, hráči na sobě musí dál pracovat. Většina z nich prostě nemá střelecký instinkt, takže je potřeba to nahradit drilem. Nikoho tu nezatracujeme."

Pravda, Totterova družina se střelecky trápí. Středeční klání v Děčíně toho bylo dalším důkazem. Tak třeba situace před prvním inkasovaným gólem - posila Dominik Volek trefuje spojnici a Letci záhy inkasují na 0:1... 

Druhá branka padla nešťastně z nulového úhlu, třetí po soupeřově brejku, který vznikl vyhraným buly hostů a nastřelením protihráče z následné rány. "Zatím se nám nedaří zvládat důležité momenty," přiznává letňanský trenér."Přitom herně jsme měřitelní i se silnějšími soupeři. Někdy máme pasáže, kdy jsme horší, ale někdy jsme dokonce i lepší."

Ne, nebyla to zase tak jednoznačná partie. 

Letci na konečných 1:5 inkasovali opět při hře bez brankáře. "Je rozhodnuto, ale my si ještě dvacet vteřin před koncem vytvoříme dvě tutovky," těší alespoň Tottera. Jeho svěřenci hrají naplno až do konce. Přesně tak, jak se má dravé mládí prezentovat.

"Kdybychom se naopak ujali vedení my, zápas má úplně jiný průběh," myslí si letňanský stratég. "Pořád musíme dotahovat. A z toho plyne hodně inkasovaných gólů, protože jdeme do určitého rizika."

Už tak mladý kádr je omlazen ještě víc 

Šanci po týdnu opět dostal 17letý obránce Ivan Lytvynov, v Děčíně si ale odbyl premiéru další dorostenec ročníku 2000 - útočník Tomáš Soukup. Oba tak ještě více omladili už tak extrémně mladý kádr. 

"Rychle zapadli a podali parádní výkon," chválil je Totter. "Budeme se snažit s nimi pracovat i nadále, škoda že musí pendlovat mezi námi a starším dorostem."

Teď už je třeba zmobilizovat síly a na poslední porážku zapomenout. V sobotu přijde důležité utkání s Řisuty - a Letci stále čekají na své první domácí vítězství. Ostatně z letňanské kabiny se ozývá, že třetí porážka doma je nepřijatelná a pro úspěch udělá tým všechno.

"V zápasech míváme první vylouženou šanci my, tak doufám, že ji konečně proměníme a dostaneme se do vedení. V sobotu se o to porveme na krev, našim fanouškům to dlužíme," slibuje Totter.

Zápas začíná už tradičně od 18.40. 

Vstupné je 60 Kč pro dospělé, 30 Kč pro děti do 15 let a zdarma pro děti v letňanských dresech.

5. kolo: Děčín - HC Letci 5:1 (1:0, 3:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 13. Navarra (Oliverius, Baránek), 21. Volráb (Kaltenböck), 23. Sladkovský (Faigl, Loukota), 25. Volráb (Hašek), 59. Volráb - 53. Lojka (Novák).

6. kolo: HC Letci - Řisuty (sobota 30. 9., 18.40)

Čtěte také

Podcast hokej zblízka