Po výhře ve Vrchlabí hostí "áčko" Trutnov
středa 20. září 2017

První body, Kotyrův hattrick! Proč jsou Letci senzací kola

Dychtivě toužili po prvních bodech, nakonec je mají ještě dřív, než možná sami čekali. Anebo jim zrovna šli o to víc naproti! Letci do své kroniky mohou zapsat historické datum - 20. 9. 2017 si totiž připsali premiérové vítězství ve II. národní lize. Ve Vrchlabí nováček vyhrál 6:3 zcela zaslouženě, týmový výkon navíc ozdobil hattrickem kapitán Martin Kotyra. To vše je ta nejlepší pozvánka na sobotu.

O přetěžkém losu letňanského "áčka" a síle Vrchlabí toho bylo napsáno už dost. Jenže ve II. lize někdy zkrátka papírové předpoklady neplatí... Letcům, pasovaným do role outsidera, to na třetí pokus vyšlo a po prohrách v Jablonci a s Kobrou si vyšlápli na jiného favorita.

"Tohle byla velká týmová práce. Každý z nás na ledě nechal všechno," zářil kapitán Martin Kotyra. 

A hrdina středeční bitvy! Vždyť překvapivý triumf řídil hattrickem, k němuž přidal ještě jednu asistenci. "Kdy jsem dal v soutěži naposled tři góly? Před třemi lety v přeboru... Ale to byl přebor," usmál se.

"Věřte, že máme obrovskou radost. To vítězství nám hodně pomůže," zářil štěstím trenér Aleš Totter. S bilancí 2+1 v utkání podpořil produktivitu Letců i útočník Tomáš Dyrynk. A střelecky se prosadil také Václav, jedno z dvojčat Prchalů.

Právě jeho branka na 4:3 ze 37. minuty byla tou rozdílovou. Oba týmy se totiž dlouho přetahovaly o vedení, než se Letcům - dvakrát inkasujícím v oslabení - podařilo vyrazit do gólového úniku. Vrchlabí jako by si od té doby nevědělo rady. A Letňany jako by si naopak byly stále jistější.

"Tak zodpovědný výkon jsem od tak mladého mužstva nečekal," přiznal sám příjemně překvapený kouč Totter. "Ale už v úterý jsem z mužstva cítil obrovské odhodlání," dodal. 

Letci ten den po rozboru u videa vyjeli na led a místo hodiny skončili už po 30 minutách. "Prostě nebylo potřeba tam být déle. Tak perfektní trénink nepamatuju od chvíle, co jsem sem přišel."

Odměnou je cenný skalp. A vedle bodů potřebná porce sebevědomí k tomu...

Předzvěst středečního úspěchu však nespočívala jen v samotné přípravě. Těch faktorů tentokrát bylo mnohem více, a byť se některé zdají méně podstatné, tvořily dílky do správně poskládané mozaiky.

Tady je pár příkladů.

Tak za prvé: Trenér ještě na začátku týdne zúžil přehnaně široký kádr o tři útočníky. "Čímž jsme se vrátili k sestavě, která fungovala v přípravném období," vysvětlil. "Potřebovali jsme něco změnit a tohle byl pro tým impuls. Je to rozhodnutí, za kterým si stojím. Nebylo jednoduché, ale cítil jsem to tak. O to víc jsem vděčný, že mám podporu vedení, protože ne všude to tak funguje."

Za druhé: Ve 3. kole došlo k jedné kuriozitě, která v Letcích probudila motivaci navíc. Za Vrchlabí totiž hraje David Pojkar, letňanský trenér mládeže, který slíbil, že nebude nikoho šetřit (článek ZDE). "Padlo tam moje jméno, přiznám se, že mě to trochu probudilo," řekl po zápase třígólový střelec Kotyra. "Což je nakonec dobře. Nebudu lhát - namotivovaný jsem byl dost."

Za třetí? Totterův asistent Frank Kučera nemohl na utkání ve Vrchlabí odcestovat a v jeho roli ho tak zastoupil zraněný forvard Ladislav Kadaně. Už víte, proč se mu říká "Štístko"? "Může se to zdát jako banální věc, ale Láďa má velmi pozitivní vliv na kabinu," pochvaloval si hlavní trenér jeho přítomnost. "V sobotu jsme domluveni, že na střídačce budou on i Frankie. Láďa tu je platný, i když zrovna nehraje."

Za čtvrté: Podcenění ze strany protivníka? Možná. Navíc Letci chtěli svým stylem hry spoléhat na úzké hřiště - jenže první dvě kola naznačila, že na tom soupeř bývá lépe silově. A tak museli začít přemýšlet. "Je to paradox, že nám najednou víc vyhovuje široké kluziště. Byl jsem nadšený, jak kluci zacházeli s kotoučem a jak si ho posouvali. Vše navíc bylo podpořeno velmi solidním bruslením," těšilo Tottera.

Za páté? Ivan Lytvynov. Ano, ten 17letý obránce ze staršího dorostu, z jehož hry cítíte, jak si věří. Jenže on si nevěří jen proti svým vrstevníkům - ve Vrchlabí jako by vůbec nehrál svůj první zápas v dospělém hokeji. "Ten kluk hrál výborně," pěl ódy Totter. Lytvynov si připsal i asistenci na gól, měl velký ice-time a dokonce nastupoval v závěrečných minutách, kdy se atmosféra postupně vyhrocovala. 

Už si to skládáte dohromady? Ve středu zkrátka vše zapadlo do sebe...

Bitva s Trutnovem se hraje už v sobotu 

V Letňanech v létě slibovali, že šikovným dorostencům budou chtít dávat příležitost v "A" týmu. Lytvynov je první důkaz toho, že to nebyly jen prázdné fráze. 

Ba co víc. "Budu se chtít domluvit, aby za nás nastupoval pravidelněji, protože ho druhá liga může posouvat zase mnohem dál," tvrdí Totter. "Kdyby bylo na mně, hraje u nás už celou sezonu, on už si o své místo řekl," dodává. 

Zároveň si ale uvědomuje, že klub musí stále preferovat výsledky mládeže. "Chtějí tu udržet starší dorost v extralize. Vím, že Lytvynov tam bude potřeba."

Přesto se nejspíš nadějný obránce představí za dospělé Letce i v sobotní bitvě doma s Trutnovem. S tím Trutnovem, se kterým "áčko" odehrálo dvě utkání v přípravě. Zatímco na jejich ledě Pražané vyhráli 6:5 po prodloužení, doma to bylo 6:3. Soupeř  na vítězství v lize čeká, ovšem odehrál zatím jen dvě kola. 

"Ano, získali jsme ztracené sebevědomí. Ale nejhorší by bylo, kdybychom teď vyskočili do oblaků," varuje kouč a už myslí na víkend. "Musíme být dál pokorní, jinak nás okamžitě někdo sestřelí. Pokud teď doma nevyhrajeme, venkovní výhra se maže."

Jak to asi dopadne? A budete u toho?

Nezapomeňte, sobotní kolo startuje v Ice Areně v 18.40. 

Vstupné pro dospělé je 60 Kč, pro děti do 15 let 30 Kč a pro děti v letňanském dresu zdarma.

3. kolo: Vrchlabí - HC Letci 3:6 (1:1, 2:3, 0:2)
Branky a nahrávky: 19. Pšurný (Miškovský), 25. Miškovský (Jirků, Pšurný), 30. Miškovský (Jirků) - 9. Dyrynk (Kotyra), 21. Kotyra (Lojka), 32. Kotyra (Dyrynk), 37. Václav Prchal (Vojtěch Prchal, Valder), 47. Dyrynk (Lytvynov), 58. Kotyra. Rozhodčí: Barek - Pechánek, Roischel. Diváci: 861.

4. kolo: HC Letci - Trutnov (sobota 23. 9., 18.40)

Čtěte také

Podcast hokej zblízka