Obsáhlý rozhovor s Alešem Totterem
čtvrtek 15. června 2017

Nový trenér "A" týmu: Chceme tady vytvořit další Duklu

Jen co si s klubem plácl, pustil se okamžitě do práce. Nový trenér pro II. národní ligu zahájil s tvořícím se "A" týmem přípravu na ledě. "Začínáme od nuly, takže chci ujistit, že tu všichni dostanou stejnou šanci," vzkazuje Aleš Totter mimo jiné hráčům. V obsáhlém rozhovoru mluvil nejen o plánech a vizích, ale také o vlastní osobě a pohledu na současný hokej. Letcům by měl pomoct najít nový směr.

Spousta hráčů si úroveň prvního tréninku na ledě velmi pochvalovala. Jaký jste si odnesl dojem vy?
Upřímně? Představoval jsem si větší intenzitu a nasazení. Ale to je dáno tím, že kluci doteď nebyli v úplném režimu a někteří z nich stáli na ledě po delší době. Máme čas, abychom na všem zapracovali, počítám, že vybírat budeme skoro ze 40 hráčů. Pokud se mě ptáte na trénink, budu očekávat rychlejší hru a větší nasazení. A že hráči budou na ledě víc mluvit. To jsem totiž v úterý neviděl.

Souhlasíte, že se pro nově rodící se mužstvo hodí současné využití ledu víc než kdykoliv jindy?
Bezesporu, a je to perfektní. Každý trénink na ledě se nám napočítá do přípravy, v tomhle máme určitou výhodu. Chci to celý měsíc držet dvakrát týdně a od 13. července v tom pokračovat, abychom měli pauzu co nejmenší. Bylo to tu řečeno - jsme nově rodící se tým a led je potřeba. I hráčům jsme řekli, že začínáme od nuly a každý má stejnou šanci se prosadit. Nikdo tu zaškatulkovaný není a nebude.

Kdy chcete mít o složení kádru jasno?
Od poloviny července bychom tu chtěli držet jádro týmu, do 10. srpna bychom chtěli mít kádr hotový. Žádný několikadenní Tryout Camp tu nebude, ten probíhá průběžně. Někteří hráči budou do přípravy naskakovat postupně a my každého chceme pečlivě sledovat. Myslím si, že je férové jak k hráčům, tak k organizaci oznámit do 10. srpna, s kým počítáme a s kým ne. Ti, kteří se do konečného kádru nedostanou, budou mít ještě dostatek času najít si něco jiného a zároveň budou dobře připraveni z našich tréninků.

Kolik hráčů z úvodního tréninku vlastně znáte?
Pět až sedm kluků znám, ale některá jména jsem samozřejmě dříve zaregistroval.

Plánujete přivést do týmu vlastní vytipované posily?
Někteří kluci, které jsem trénoval, mi už volali, že mají zájem za Letňany hrát. Nemám problém je do přípravy pustit, aby se porvali o místo. Chci ale říct, že hráči, kteří si touhle organizací prošli, dostanou šanci na prvním místě. Je na nich, jak ji uchopí. Co se týče posil, uvidíme, jak to bude vypadat v srpnu - když bude potřeba, přivedeme top hráče. Mluvím ale o jednom hráči, ne o celé formaci... Řeší se tu taky dohoda se Spartou, která by nám mohla dávat kluky z extraligové juniorky, ale dopředu podotýkám: nemáme zájem o někoho, kdo si sem odskočí jen tak se sklouznout. Potřebujeme, aby tu každý žil s týmem, dýchal pro něj, měl správný přístup a nasazení, nebylo mu to lhostejné. Takové hráče tu chci mít.

"Chtěl bych z mladých kluků tvořit osobnosti. Právě mládí může být naše zbraň.
Rádi bychom byli dynamický bruslivý tým, kde všichni útočí a všichni brání."


Nejspíš je jasné, že budete mít hodně mladý kádr. Vy osobně rád sázíte na mládí?
Budeme mít nejmladší tým v soutěži a já jsem za to strašně rád. Tohle byl totiž jeden z důvodů, proč jsem nabídku Letňan přijal. Mládí je celosvětový trend, hra se v poslední době ohromně zrychlila. Pamatujete si severoamerický výběr do 23 let na loňském Světovém poháru? Říkalo se, že hrají hokej budoucnosti. Podívejte se na Edmonton, který sází na mládí, kam to letos dotáhl. Podívejte, jak se z 19letého Connora McDavida nebáli udělat kapitána mužstva. Tohle mě strašně láká - chtěl bych z mladých kluků tvořit osobnosti, což český hokej obecně moc neumí. Vím, že právě mládí může být naše hlavní zbraň. Rádi bychom byli dynamický bruslivý tým, kde všichni útočí a všichni brání. 

To je tedy vaše vize?
Víte, co je na Letňanech úžasné? Právě to zázemí. A my tomu zázemí chceme dodat kvalitní výchovný program. Máme možnost ledu, suchá příprava se tu dělá na úrovni, já osobně budu chtít pracovat i hodně s videem. Chceme pro dospívající hráče mezi 17 a 20 lety vytvořit takový program, ve kterém se budou neustále posouvat, ale rozhodně ne dohrávat za trest kariéru. Když to trochu přiblížím, rádi bychom tady zavedli takovou dřívější Duklu. Aby hráči měli možnost zůstat v dobrém režimu, protože právě v tomhle důležitém věku oproti světu ztrácíme. I proto budeme II. ligu stavět na mladých, kteří mají motivaci. Samozřejmě tu budou potřeba i ti starší, kteří jim předají zkušenosti a měli by řídit kabinu, ale těch bude jen pár.

Co když se výkonnostně projeví někdo ze staršího dorostu? Dáte mu šanci?
V Havlíčkově Brodě jsem za áčko postavil patnáctiletého kluka. Nevím, jestli starší dorost bude v tak komfortní situaci, že bude moct pouštět takové hráče, ale pokud se tam objeví někdo dominantní výkonem i přístupem a bude doporučený od trenérů, nemám problém dát mu šanci na úkor starších hráčů. Klidně hned v přípravě nebo v prvním kole ligy. Ale uvidíme, jak tu bude nastavena koncepce celého klubu.

Co vás ještě přesvědčilo vzít nabídku Letců?
Já měl těch nabídek víc, ale právě filozofie s mládeží se mi tu líbí. Přiznám se, že se často bavíme s šéftrenérem Vrbou a v mnoha věcech mě obohacuje. Má zkušenosti, má podobné názory, na tu spolupráci se těším. Navíc Letci jsou pořád relativně nový klub, kde mu dorůstá první várka dospělých, a pracuje se tu na vysoké úrovni. Z osobního hlediska se nám hodilo i to, že budeme v Praze, protože tady s mou paní máme různé aktivity.


Dá se už nyní odhadnout, na jaké mety může nové mužstvo v soutěži dosáhnout?
Těžko teď říct, ale play-off chce urvat každý a já nejsem výjimkou. Postoupí do něj osm týmů z jedenácti, to znamená, že pod sebe musíme dostat tři konkurenty. Je to zatím minimální cíl, víc si můžeme říct koncem srpna, kdy budeme mít kádr hotový.

Další otázkou zůstává, kdo bude vaším asistentem...
Máme asi tři varianty a s panem Vrbou to řešíme. Jedna z nich je role hrajícího asistenta, ale k ní se já osobně moc nepřikláním. Samozřejmě, nabízí se jméno David Pojkar, zkušený hráč s extraligovými zkušenostmi. Ale já z něj cítím, že chce ještě hrát a my takovou zkušenost budeme na ledě potřebovat. Aby to byl můj kolega a zároveň seděl s hráči v kabině, to si nedokážu moc představit... Kdyby se rozhodl definitivně skončit, budu o něm vážně uvažovat, ale cítím - a to nechci mluvit za něj - že chce ještě hrát. A to je dobře.

Kdo by měl být další součástí realizačního týmu?
Je skvělé, že máme i trenéra gólmanů Jirku Černocha. Bude mít na výběr asi z osmi brankářů, nebude to snadné rozhodování, ale je to na něm, na koho vsadí. Co se týče kompletního realizačního týmu, ten bych chtěl mít hotový v průběhu července.

Za trenérskou kariéru už jste prošel mnoha kluby v několika zemích. Co jste si vzal ze svých štací nejvíc?
Že jakmile se uspokojíte, je konec. Každý den na sobě musíte pracovat, každý den se musíte snažit zlepšovat. Odtamtud si vezmete techniku, odtamtud taktiku nebo nasazení, tamhle zase sebevědomí. Každá země vás obohatí, jedno je ale stejné všude - pod slovem talent se skrývá pracovitost a nasazení. Ostatně o tomhle třeba nedávno vyprávěl i Rafa Nadal, když vyhrál svůj desátý titul na French Open.

Můžete se jako trenér trochu blíže charakterizovat?
Když mě pan Vrba oslovil, vystihl to asi nejlíp slovy: Víme o vás, že nejste žádný rapl... Myslím, že jsem teď mnohem víc nad věcí, protože některé věci na ledě stejně neovlivníte. A taky jsem postupem času poznal, že je lepší snažit se na střídačce zachovat klid než hráče zbytečně stresovat. Ano, někdy asi emoce vypuknou, ale chci být hlavně pozitivní. Stres a srážení psychiky nikam nevede. Nejdůležitější je neztratit sebevědomí.

KDE VŠUDE ALEŠ TOTTER PŮSOBIL

  • Sparta Praha (juniorka)
  • Dukla Jihlava (juniorka, asistent v 1. lize)
  • Chomutov (juniorka, asistent v 1. lize - postup do extraligy)
  • Tatranští Vlci (MHL)
  • Beroun (juniorka, 1. liga)
  • Havlíčkův Brod (2. liga)
  • Most (1. liga)
  • Detroit (roční stáž)

Čtěte také

Podcast hokej zblízka