Rozhovor s novým koučem staršího dorostu
neděle 21. května 2017

Seidl: Budeme trénovat fyzičku. Chci sázet na bojovnost

Jeho příchod v plánu původně nebyl, nakonec u staršího dorostu nahrazuje náhlý odchod. Seznamte se - v Letňanech působí nová tvář. Od následující sezony povede extraligový tým zkušený trenér Jiří Seidl, který poslední tři roky řídil mládež i druholigový "A" tým v Kolíně a předtím pracoval dlouhou dobu v Pardubicích. "Když mě Letci oslovili, příliš jsem neváhal," přiznává 60letý rodák z Vlašimi.

Je velká změna trénovat seniorský tým a starší dorost?
Pro mě určitě ne, já u mládeže působil skoro po celou svou trenérskou kariéru, ať už jsem byl v Kolíně nebo předtím dlouhé roky v Pardubicích. Pokud po mně chcete porovnání obou kategorií, tak... - ono je to těžké. V áčku už vám hrají dospělí lidé, takže jsou některé věci jednodušší na vysvětlování, kdežto k takhle mladým klukům zase musíte přistupovat trochu jinak. Oboje má své pro a proti.

Jste trenér spíš přísnější, nebo klidnější?
Řekl bych, že mám od každého trochu. Hlavně se budu snažit, aby kluky hokej bavil a aby trénovali rádi. Samozřejmě musíte občas zvýšit hlas, ale to někteří hráči v tomhle věku potřebují. Řekl bych, že to bez toho ani nejde. Nevěřím, že sezonou projdete bez emocí.

Co jste o Letcích věděl, než jste do klubu přišel?
Když jsem pracoval v Pardubicích, v několika sezonách jsme proti Letňanům nastupovali. Průběžně se snažím sledovat týmy v těchto kategoriích, tabulky i statistiky. Absolvuju taky pravidelné trenérské semináře, kde se snažíme získávat nové poznatky v naší práci. Hned jak jsem tu podepsal smlouvu, měl jsem dvouhodinové povídání s asistentem Martinem Rouskem. Bude to pro mě určitá výhoda.

V čem konkrétně?
S Martinem jsme se dříve znali jen podle vidění, ještě když byl hráč. Je dobře, že teď budeme pracovat spolu. Podrobně mě zasvětil do týmu i chodu klubu, je znát, že tu pracuje už dlouhou dobu a prostředí dokonale zná. Na tu spolupráci se těším.

Vítáte, že v Letňanech v období suché přípravy máte možnost tréninků na ledě?
Přiznám se, že tohle je pro mě naprostá novinka, nikdy jsem to předtím jako hráč ani jako trenér nezažil. Vždycky jsem jel květen a červen nasucho. Teď mám tuhle možnost a beru to jako dobré zpestření. Věřím, že to pozitivně vnímají i všichni hráči.

Co jste tedy v novém týmu stihl už vypozorovat?
Jsem tu sotva dva týdny, dejte mi ještě čas. Bude nějakou dobu trvat, než poznám všechny kluky podrobně. V kádru je jich zatím celkem dost. Žádné velké odchylky od jiných vrstevníků, které jsem trénoval předtím, nevidím. Jak už jsem řekl - potřebuju ještě chvíli čas.

Dá se už mluvit o cílech pro nadcházející sezonu?
Dobře vím, kteří hráči tým opouští a co tady znamenal Rousek junior. Je to opravdu kvalitní hráč, jehož body budou hodně chybět. Ale my se teď musíme připravit po kondiční stránce, abychom na tom v sezoně byli dobře fyzicky. To je pro mě základ všeho. Budeme muset určité věci nahrazovat bojovností a týmovým výkonem. Úkol do sezony je jasný: dostat pod sebe nějaké týmy, aby nám nehrozil sestup.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka