Trenér Kotyra si odbyl premiérovou sezonu
neděle 30. dubna 2017

PO STOPÁCH ŽÁKŮ: Sedmička platila za přemotivovanost

Byl jediným z trenérů, který si v Letňanech odbyl premiéru u kategorie mladších nebo starších žáků. Martin Kotyra přišel na střídačku sedmáků, když tenhle tým loni převzal po předchůdci Janu Zlatohlávkovi. A přestože jeho svěřenci střídali dobré výkony s těmi slabšími, ostudu nakonec neudělali a do budoucna mají na čem stavět. Jedním z cílů pro příští sezonu bude zbavit se některých nešvarů.

Uplynulá sezona pod taktovkou nového trenéra začala dobře, vždyť v úvodních pěti duelech Letci nepoznali hořkost porážky. Je třeba však podotknout, že na delší šňůru bez prohry už později nedosáhli.

Povedlo se tak na samém startu soutěže, kdy Kotyra přiznal, že nebyl v úplně snadné situaci. "Ze začátku jsem s tím trošku bojoval, protože jsem ty kluky neznal. Musel jsem se proto s hráči pořádně seznámit, což chvíli trvalo." 

Důraz chtěl klást především na týmové pojetí. Ze svého mužstva cítil určitý potenciál, ale přál si v něm udržovat atmosféru dobrého kolektivu, což se mu dle jeho slov dařilo.

"Především jsem chtěl kluky naučit, aby fungovali jako tým, což mi u nich chybělo. Hodně jsem se snažil o to, aby pochopili, že je důležité spolupracovat. To si myslím, že se mi za tu sezonu docela povedlo. Můj hlavní cíl, aby se stmelil kolektiv, můžu považovat za splněný," těšilo mladého kouče. 

Konečné šesté místo nebylo zklamáním, na druhou stranu Letci mohli dosáhnout na lepší příčky. Možná kádr doplatil i na své mládí. "V několika utkáních se projevilo, že je to dvouročníková soutěž. Naši kluci byli mnohokrát přemotivovaní a nezvládli držet emoce," vysvětlil Kotyra. "To je ale jen otázka času. Pořád jsou to děti a musejí se neustále učit," dodal druhým dechem.

Pravda, Letce čeká ještě dlouhá cesta, na které se bude muset usilovně pracovat. O nadějné momenty nebyla nouze ani v uplynulém ročníku, ale zároveň trenér vypozoroval i nešvary, na kterých bude s týmem pracovat už od letní přípravy.

"Měli jsme výkyvy. Nechci proto říct, že jsem úplně spokojený. Říká se, že se u žáků nemá na výsledky tolik koukat, ale pár proher bylo opravdu zbytečných. Kluci se báli hrát," mrzelo šéfa střídačky sedmáků. 

Těm se příliš nedařilo ani na turnajích, byť měli hned několik příležitostí. Přesto jednu z účastí nakonec proměnili v medailový úspěch - kolem Vánoc v Klatovech.

Co bude tedy úkolem pro příští sezonu? 

"Budeme se snažit ty naše nešvary odbourat a hrát všechno naplno, s nasazením a s chutí," vyhlásil jasně Kotyra, který bude v nadcházející sezoně působit jako asistent po boku Martina Uldricha.

Ze sedmičky se stává osmička a příští ročník pro ni bude velmi důležitý. Je to totiž poslední sezona v žákovských kategoriích před postupem do dorosteneckých týmů. Před týmem tak leží ještě spousta práce.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka