Letci oplatili porážku Českému Krumlovu
neděle 26. března 2017

Wau! Muži jsou blízko velkému finále o II. národní ligu

Co se zdálo být před pár lety utopií, nabírá reálné obrysy. Letňanští muži to totiž s postupem do II. národní ligy myslí vážně! V sobotu v přímém souboji o vítězství v kvalifikační skupině B oplatili porážku Českému Krumlovu a v emotivní bitvě vyhráli 9:5. Pokud splní papírové předpoklady a příští víkend uspějí i v Chebu, čeká je velké finále. Letňany teď žijí tímhle nádherným příběhem!

Ta matematika byla zcela jasná: porážka 4:5 v Českém Krumlově velila Letcům porazit svého nového rivala o více než gól. Za tímhle cílem si domácí šli od samého začátku a už v 9. minutě vedli 4:0.

"Tým, který jede dlouhou cestu autobusem, potřebuje pár minut na aklimatizaci, a přesně toho jsme my chtěli využít," prozradil po utkání taktické pokyny trenér Jan Doutnáč.

Jenže pekelné tempo, s jakým Letci nastoupili, se nedá vydržet dlouho. A soupeř prokázal své kvality. 

Z náskoku domácích ukrajoval, aby v polovině utkání snížil na 6:4. Najednou se ze zápasu stalo drama plné ostrých zákroků, vyloučení i emotivních hádek. Během druhé přestávky se v útrobách Ice Areny dokonce jiskřilo tak, že se hráči obou týmů mezi šatnami málem poprali.

Byl to tuhý a vypjatý zápas se skvělou diváckou kulisou, ve kterém šlo o všechno. Tvrdost soupeře poznali třeba Jakub Kučera nebo Jan Valder, ale nejvíc hlavně Ladislav Kadaně, jenž utkání nedohrál a druhý den s poraněným kolenem musel na vyšetření do nemocnice. 

"Nechci říkat, že někomu rozhodčí pomohli nebo ublížili, ale bylo to necitlivé posuzování," postěžoval si kouč Doutnáč. "Všichni tihle kluci dostali rány na spodní část těla. Byly to zákeřné ataky."

I proto hráči slýchali pokyny od trenérů: "Ať se nenecháme vyprovokovat a hrajeme svoji hru. Ať se nepouštíme do žádných rvaček, protože to by byla voda na jejich mlejn," povídal kapitán Jan Mišner.

Ten splnil svou střeleckou normu a i tentokrát se gólově prosadil. Dvougólový byl i dorostenec Lukáš Rousek, hattrickem se pak blýskl Jiří Mrázek. "Byl to týmový výkon. Každý tam nechal všechno," ocenil Doutnáč.

A hned po utkání své svěřence nabádal, že kvalifikační skupina ještě dohrána není. Letce sice čeká Cheb, který na svém ledě porazili 12:0, "ale na takový rozdíl to určitě nebylo. I Cheb je nebezpečný dopředu, takže nechceme podcenit nikoho."

Nečekanému zaváhání ovšem v Letňanech snad už nikdo nevěří. Pokud se mu "A" tým vyvaruje, čeká ho na začátku dubna odměna v podobě dvojzápasu roku.

Ve středu se rozhodne o případném soupeři Letců v přímém souboji druhé kvalifikační skupiny A mezi Mělníkem a Dvorem Králové. A realizační tým si tento duel samozřejmě nenechá ujít na vlastní oči.

Dojde-li opravdu na velké finále, bude to nejvyšší meta, na kterou dospělí Letci za dobu své několikaleté existence dosáhli. Hledí ovšem ještě dál, o druholigových ambicích už se nešeptá, ale mluví nahlas.

"Jestli to bude kluky svazovat? Nemyslím si," říká Jan Doutnáč. "Táhneme za jeden provaz a užíváme si to. A polovina kluků stejně ví, že by tady druhou ligu nehrála. Možná to bude paradoxně výhoda." 

HC Letci - Český Krumlov 9:5 (4:1, 2:3, 3:1)
Branky a nahrávky: 3. Mišner (Valder, Šramota), 6. Mrázek (Rousek, Kadaně), 9. Major (Kadaně), 9. Štěpán (Mišner, Kučera), 21. Rousek (Uhlíř), 28. Rousek (Kadaně), 41. Mrázek (Rousek), 43. Mišner (Štěpán, Šramota), 47. Mrázek (Rousek) - 17. Machálek (Andrýsek, Uhlíř), 21. Šulčík (Šulčík), 27. Šťastný (Machálek, Malovec), 31. Uhlíř, 53. Lukeš (Andrýsek, Šulčík).

Čtěte také

Podcast hokej zblízka