Téma
pondělí 31. července 2023

Letci v Japonsku? Reálné

Není to jen utopie ani plán s vyhlídkou na roky dopředu. Tahle vize může velmi brzy nabrat reálné obrysy. Letňanští žáci by totiž v blízké budoucnosti mohli jezdit na výměnné pobyty do Japonska, vyměňovat si hokejové zkušenosti a poznávat zcela odlišnou kulturu. Ostatně trenér gólmanů Jiří Černoch něco takového prožil už na jaře. A s dětskými kategoriemi má v této souvislosti velké plány.

Ten příběh se začal psát už před pandemií covidu. „Tehdy jsme tu měli v žácích malého klučinu z Japonska. Zpočátku chytal v Letňanech, ale pak jsme ho přesunuli do Neratovic,“ vypráví Jiří Černoch, mimo jiné také svazový kouč brankářů. Po dvou letech se japonská rodina vrátila do své domoviny, ovšem s trenérem zůstala v kontaktu.

A pak ho oslovila se zajímavou nabídkou.

Letos v dubnu už Černoch odletěl do dalekého Japonska. Ve městě Džóecu ležícím na severozápadním pobřeží největšího japonského ostrova Honšú strávil čtyři dny na hokejovém kempu různých kategorií. Měl samozřejmě na starosti gólmany, ale věnoval se tréninkovému plánu i pro hráče napříč různým věkovým kategoriím. A organizoval semináře. Pro tamní trenéry i rodiče.

Poměry v jiné kultuře nemohly přinést větší kontrast... „Japonci jsou zarputilí,“ vypráví Černoch, ale v úžasu zůstal především z jejich chování. „Pro hráče i rodiče je tam trenér přímo modla. Všeobecně je jejich slušnost někdy až přehnaná, protože vás desetkrát pozdraví a desetkrát vám poděkují, ukloní se a podají vám po tréninku ruku. Ale není to z jejich strany hrané divadlo. Mají prostě v sobě zakořeněnou úctu k učitelům, trenérům, starším autoritám.“

Uznávaný dlouholetý letňanský kouč, jenž v Letňanech vychoval řadu talentovaných brankářů, se během svého pobytu v Japonsku sešel i s představiteli tamního svazu. A začalo se konkrétněji mluvit o projektu pravidelné užší spolupráce.

Ta by měla spočívat i ve výměnných pobytech žákovských týmů, především v ročních 2010, 2011 a 2012. Už letos měl jeden japonský výběr žáků přiletět do Prahy, jenže plán tehdy ztroskotal na vysokých cenách letenek. Černoch, otec současného reprezentanta, však zůstává s japonskou stranou v kontaktu a společně diskutují o termínu na příští jaro. Tak, aby některé tamní hráče mohli začlenit už do velkých turnajů na konci sezony.

Svoji vizi tento týden představí i vedení letňanského klubu. V blízkém budoucnu by totiž chtěl dotáhnout dohodu o výměnné stáži tak, aby do Prahy přiletěl výběr malých Japonců a do Japonska zase letěl výběr malých Letců, rozdělený do jednotlivých ročníků.

Děti by byly ubytovány v tamních rodinách, stejně jako ty japonské v českých. Není lepší způsob, jak navzájem alespoň trošku poznat úplně odlišnou kulturu.

„Oni se mají od nás co učit hokejově. A my se od nich zase můžeme hodně naučit po lidské stránce, po stránce slušného chování a pokory, protože to je na nich naprosto obdivuhodné a nám to naopak velmi často chybí,“ podotýká Černoch. „Samozřejmě je to vše i o finanční stránce a tento model by všem hodně finančně ulevil. V listopadu sem pár lidí z Japonska přiletí, tam bychom to chtěli celé dotáhnout.“

Černocha japonská kultura naprosto uchvátila. Kromě svých hokejových povinností stihl na jaře v Zemi vycházejícího slunce i pár výletů. A co by to bylo za hokejového nadšence, kdyby nenavštívil Nagano, kde Češi v roce 1998 vyhráli historické olympijské zlato.

„Ta hala má pořád své kouzlo. Když slyší, že jste Čech, hned tam na vás koukají jako na člověka z hokejové země. Provedli mě halou Big Hat, otevřeli mi kabinu č. 5, kde byl český nároďák, ukázali mi, kde seděl Dominik Hašek. Byl to velký zážitek,“ svěřil se Černoch.

Možná brzy podobné zážitky budou moci získat i děti z hokejových Letňan.


Čtěte také

Podcast hokej zblízka