Žáci
středa 29. března 2023

Zlatý zázrak čtvrťáků

Domlácení, nemocní, ale obrovští válečníci. Čtyřka na finálovém turnaji CCM ligy předvedla, že nekonečné nasazení a obětavost mohou překonat i nepřízeň osudu. „Bojovnější tým jsem snad ještě neměl," pokyvoval hlavou šťastný trenér Martin Rousek. Ten sice sledoval, jak po jednom odpadají v průběhu víkendového klání hráči kvůli nemocem, ale na konci i tak mohl slavit se svou letkou vysněné zlato.

Vstup do turnaje v Plzni? Jedním slovem – famózní. Letci přejeli Zlín 15:2 a Třinec zase 11:3. Pak ale přišly úvodní problémy. „Už před turnajem jsme měli marodku, po prvním dni lehli další dva kluci. A na zápas s Louny se přidal další," vyjmenovával Martin Rousek. Těžká rána tým zasáhla, soupeř, s nímž se Letňany potkaly už během sezony, bitvu zvládl 4:2.

„Říkal jsem si, že to nemůžeme dohrát... Bylo nás asi jedenáct," pokračoval hlavní kouč. Všechno ale zapadlo do sebe, čtvrťáci se semkli. „A to neskutečným způsobem," vyzdvihoval trenér. Jeho válečníci ubojovali zápas s Libercem 3:2 a pak porazili Kladno 7:4. Čekaly je vyřazovací boje. A hned ve čtvrtfinále znovu Louny.

Ani tahle překážka rozjetou mašinu nezastavila – 6:1. V semifinále ovšem přišel další náraz, Letci po matném vzletu prohrávali v páté minutě 1:3. „Myslel jsem na to, abychom nedostali osm deset gólů a kluci neměli z celého turnaje špatný pocit," přiznal Rousek. Místo toho se před jeho očima odehrával zázrak na ledě.

Tým, za který naskakovali na 15 vteřin do každého pátého střídání další dva nemocní hráči, válčil. Ztrátu dohnal ještě před koncem. „Neviděl jsem takto kluky hrát celou sezonu. Padali po hlavě do střel. šlapali. Byl jsem z toho nadšený. Hráli jsme osm zápasů ve třech dnech, nevěřil jsem, že to můžeme vydržet.“

Ale stalo se. V nájezdové loterii čtyřku podržel gólman a postup do finále byl na světě. V plzeňské Ice Areně se psal výjimečný příběh, finišovat měl závěrečnou finálovou odvetou s Třincem.

„Vedli jsme sice 3:0, ale docela se to na nás valilo," popisoval kouč. Oceláři se dokázali docvaknout na remízu. A znovu se šlo na nájezdy. „Na rovinu jsem věděl, že máme nejlepšího gólmana a šikovné kluky. Jeli jsme za dva dny celkem sedm nájezdů a neproměnili jen dva,“ uvědomoval si Rousek. Už asi chápete, kam to směřuje.

Letka udolala Třinec 4:3 a zlaté oslavy mohly započít. „Smekám před týmem. Dohrávali jsme turnaj ve dvanácti, dvěma klukům nebylo dobře. Odbojovali jsme to neskutečně," zopakoval hlavní trenér. Za odměnu dal kádru válečníků den volna.

„Musím říct, že jsem takhle bojovný tým ještě asi neměl. Možná jsem vedl šikovnější, techničtější nebo rychlejší partu, ale mančaft s takovým nasazením ne," rozplýval se Rousek.

Na všechny bolístky tak přišla ta nejlepší, zlatá záplata.


Výsledky víkendových zápasů

  • 7. TŘÍDA
    Sobota: Kralupy nad Vltavou – Letňany 7:8
    Neděle: Letňany – Hvězda Praha 8:2
  • 6. TŘÍDA
    Sobota: Letňany – Liberec 3:9 (přípravné utkání)
  • 4. TŘÍDA
    Pátek: Letňany – Zlín 15:2 (CCM liga)
    Pátek: Třinec – Letňany 3:11 (CCM liga)
    Sobota: Louny – Letňany 4:2 (CCM liga)
    Sobota: Liberec – Letňany 2:3 (CCM liga)
    Sobota: Kladno – Letňany 4:7 (CCM liga)
    Neděle: Louny – Letňany 1:6 (čtvrtfinále, CCM liga)
    Neděle: Havlíčkův Brod – Letňany 4:5 SN (semifinále, CCM liga)
    Neděle: Třinec – Letňany 3:4 SN (finále, CCM liga)
  • 3. TŘÍDA
    Sobota: Letňany – Weisswasser 3:0 (Eislöwen juniors Cup U9, Drážďany)
    Sobota: Letňany – Litvínov 9:0 (Eislöwen juniors Cup U9, Drážďany)
    Sobota: Letňany – Karlovy Vary 11:0 (Eislöwen juniors Cup U9, Drážďany)
    Sobota: Letňany – Drážďany 6:2 (Eislöwen juniors Cup U9, Drážďany)
    Sobota: Letňany – Ústí nad Labem 1:4 (Eislöwen juniors Cup U9, Drážďany)
    Neděle: Letňany – Crimmitschau 5:3 (Eislöwen juniors Cup U9, Drážďany)
    Neděle: Letňany – Lipsko 10:1 (Eislöwen juniors Cup U9, Drážďany)
    Neděle: Letňany – Weisswasser 8:3 (semifinále, Eislöwen juniors Cup U9, Drážďany)
    Neděle: Letňany – Ústí nad Labem 2:5 (finále, Eislöwen juniors Cup U9, Drážďany)

Čtěte také

Podcast hokej zblízka