Trenér staršího dorostu hodnotil sezonu
čtvrtek 02. března 2017

Úkol jsme splnili. A teď hledáme střelce, říká Rousek

Před dvěma týdny zakončil starší dorost další extraligovou pouť. V té splnil ten hlavní cíl, tedy udržel příslušnost v nejvyšší soutěži i pro příští rok. Trenér Martin Rousek hovořil o sezoně vcelku spokojeně, a i když poukázal na některé slabiny, tým podle něho odevzdal maximum toho, na co měl. Pro nadcházející sezonu bude úkol stejný, jen to bude možná ještě o něco těžší. Teď Letci hledají střelce.

Jak byste celou sezonu s odstupem času zhodnotil?
Zhodnotil bych to docela kladně. Před sezonou jsem se snažil být optimista, ale samozřejmě jsem věděl, že to budeme mít v základní části hodně těžké. Chtěli jsme uhrát alespoň bod na utkání, což se nepovedlo, z 28 zápasů jsme nakonec měli 24 bodů. Potěšilo mě však, že jsme proti soupeřům hráli vyrovnaně. Devět zápasů jsme prohráli jen o gól, což je škoda. Do nadstavbové části jsme vstoupili dobře, po prvních šesti kolech jsme už tušili, že bychom neměli mít starosti se záchranou. 

Byla šance i na play-off?
Pokukovali jsme po tom, ale zranilo se nám několik klíčových hráčů, což se projevilo na tom, že jsme těch bodů neudělali víc.

Konečné umístění vás tedy těší vzhledem k okolnostem?
Mě určitě. Když si vezmeme fakt, že někteří kluci přišli přímo z krajského přeboru mladšího dorostu do extraligy staršího dorostu. To je de facto přeskočení tří soutěží, takže já si myslím, že můžeme být spokojení.

Mělo mužstvo na to, aby dosáhlo ještě lepšího výsledku?
Museli bychom být vyrovnanější. Do obrany jsme hráli celkem dobře, ale v útoku to záleželo na dvou až třech hráčích. V tom byl ten největší rozdíl. Chtělo by to ještě alespoň dva kluky, kteří by byli schopni rozhodovat zápasy a dát kolem patnácti gólů za sezonu.

Předností týmu tedy byla kvalitní obrana?
Obrana pracovala velmi solidně. Musím říct, že i naši brankáři chytali stabilně celou sezonu, neměli žádné výkyvy a mohli jsme se na ně spolehnout. V útoku to pak byli dva nejproduktivnější hráči, kteří ten tým hodně táhli. Škoda, že se k tomu nepřidali další. Spíš to bylo v koncovce, hodně šancí si vytvořili i ostatní útočníci. Bohužel to neproměňovali.

Jaká fáze soutěže pro vás byla nejvíce kritická?
Krize nás úplně nepotkala. Tam bylo důležitý, že každý čtyři zápasy jsme chytli ty těžší soupeře, se kterými jsme třeba o gól nebo o dva prohráli, pak jsme potřebovali nutně bodovat s těmi slabšími, což se nám většinou podařilo. Proti Kladnu, Litvínovu a Slavii jsme hráli s tím, že to urveme, takže jsme měli i kliku, jinak to mohlo dopadnout hůř. Tyhle duely byly klíčové.

Pojďme směrem do budoucna. Od poloviny března začíná Tryout Camp, co si od toho slibujete?
Především si přejeme, aby se nám do staršího dorostu povedlo najít vhodné útočníky pro příští sezonu. Zůstávají nám tam pouze tři útočníci, kteří hráli pravidelně, jenže ti moc gólů nedali. Ze 160 branek jich vstřelili jen 15. Příští rok to tak bude obzvlášť těžké. Obrana by nemusela být špatná, ale v útoku momentálně nemáme žádného kanonýra. Hledáme tedy hlavně střelce, snad nějaké najdeme právě na kempu.

V příští sezoně tedy bude hlavním cílem znovu záchrana?
Myslím, že jo. Chceme zachránit soutěž pro další ročníky. Musíme vycházet od brankářů a z dobré obrany. Když budeme mít jistotu tam, můžeme si v útoku dovolit víc. Rozhodně ale nechceme spoléhat na to, že nám bude jeden nebo dva góly stačit na vítězství. Proto věříme, že kádr kvalitně doplníme, abychom byli připraveni.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka