pondělí 19. prosince 2011

Starší dorost má první body do nadstavbové části, Olomouc porazil v nájezdech

Po pátečním bezbodovém utkání s Jihlavou čekalo dnes Letce poslední utkání tohoto roku proti papírově silnější Olomouci. Ve vyrovnaném utkání ke konci tahali za delší konec domácí, nicméně díky vlastní nedisciplinovanosti nakonec v samém závěru utkání ztratili dvougólové vedení a po bezbrankovém prodloužení rozhodli ve svůj prospěch až v prodloužení.

Olomouc přijela do ICE ARENY po páteční porážce s Boleslaví 0:8 řádně nabuzena. I Letci potřebovali v tomto kalendářním roce ještě bodovat a tak utkání slibovalo pěkný bojovný hokej. Ani jeden ze soupeřů nevěděli, co od sebe mají očekávat. Malou nápovědou jim mohli být výsledky pátečních utkání, nicméně ty vůbec neodpovídali tabulkovému postavení jednotlivých soupeřů. Dnešní utkání tak bylo pro oba soupeře včetně diváků jednou velikou hádankou.

Olomouc vlétla do prvních minut utkání s maximálním nasazením, všichni její hráči výborně bruslili a předváděli fyzický hokej a první větší šance také přišla z jejich hokejek. Na konci druhé minuty musel domácí Eder zneškodňovat blafák Konečného. První branka utkání ale padla na druhé straně a to už ve 4. minutě, když odražený puk od zadního mantinelu backhandem vracel do branky Litera (1-0) a překvapil tak všechny včetně olomoucké obrany a Kochty v brance.
V dalších minutách bylo k vidění několik šancí na obou stranách, nicméně jednalo se o střely, se kterými brankaři neměli problém, nebo je zblokovali bránící hráči. V 16. minutě se dostal do samostatného úniku olomoucký Čamek a vracející se Šír ho lehce zahákoval. Čamek zakončil nepřesně a Šír putoval na dvě minuty na trestnou lavici. Olomouc v přesilové hře dobře držela puk, nicméně příliš nezakončovala a branku Letců výrazně neohrozila.
Ve 20. minutě, už při hře 5 na 5, Olomouc rozjetá z početní výhodu využila tlak v obraném pásmu Letců, když po závaru v brankovišti dorazil puk za ležícího Edera Augustin (1-1). Letci ještě reklamovali posunutou branku, nicméně gól platil a do kabin se tak šlo za nerozhodného stavu 1-1.

Začátek druhé třetiny Letcům vůbec nevyšel, olomoučtí hráči si v úvodních minutách vytvořili sérii šancí a jednu z nich už v 22. minutě proměnil ve vedoucí branku Bauer (1-2). Rozdílová branka Letce neprobrala a Olomouc se dál dostávala do šancí a jen díky Ederovy nezvýšila své jednogólové vedení. 
Letci se vzpamatovali až v 37. minutě, kdy dostali výhodu přesilové hry 5 na 4 a následně 5 na 3, žádnou větší šanci si ale nevypracovali. A tak až v 37. minutě se do samostatného úniku dostal Karabáček, zakončoval ale pouze do břevna. V 38. minutě ale opět Litera, po hrubé chybě olomouckého obránce který zapomněl puk za brankou, zasunul kotouč za záda dezorientovaného Kochty (2-2).
V podstatě se tak Letci dočkali vyrovnání v závěru první třetiny stejně, jako v první třetině Olomouc.

Třetí třetina měla podobný scénář jako třetina druhá akorát s tím, že pod tlakem byla od začátku Olomouc. Ve 45. minutě si vzal puk domácí Šír a když neměl komu nahrát, bruslil až do obraného pásma Olomouce a z pravé strany propálil Kuchtu v brance (3-2).
Letci dál tlačili svého soupeře a ten musel bránit i za cenu faulů. V 51. minutě zahrál na pronikajícího Karabáčka vysokou holí Majer a v následné přesilové hře krásnou střelou přesně k tyči navýšil vedení Letňan na dvě branky Kaplan (4-2).
V 54. minutě likvidoval Eder svojí lapačkou samostatný únik Jergla, v 58. minutě se ale Olomouc dočkala - po dorážce Vrabela snížila na rozdíl jediné branky. 
V 59. minutě se ale zcela zbytečně nechal vyloučit Kaplan a nabídl tak hostům možnost přesilové hry. Hosté nelenili, vzali si time out a nastoupili v šesti. Po pěkné kombinaci vrátil odraženou střelu do branky Brančik a vyrovnal stav utkání 34 vteřin před koncem na (4-4).
V následující půl minutě se Letci dostali do slibné šance, Olomouc ale Arnošta dříve než stihl zakončit zastavila pouze za cenu faulu. 2 vteřiny před koncem Olomouc znovu faulovala, Ostřanský se provinil držením.

Do prodloužení tak Letci nastoupili v početní výhodě 5 na 3. Letci dobře kombinovali ale koncovka byla nepřesná a navíc se faulu dopustil Brejcha a přesilovou výhodu Letců tak ukončil předčasně. Největší šanci měl asi v úniku Litera, po objetí branky ale zakončil pouze do Kochtova betonu. 

Letci tak v letošní sezóně již po sedmé nastoupili k samostatným nájezdům s bilancí 4 vítězství a dvou porážek. I tentokrát byli úspěšnější, když trestné střílení proměnil jak Arnošt, tak Karabáček. Za Olomouc se proti Ederovi ani jeden z hráčů neprosadil.

I tak ale může zisk "pouze" 2 bodů Letce v dnešním utkání mrzet. Ještě dvě minuty před koncem vedli o 2 branky a přesto nedokázali utkání dotáhnout do vítězného konce. Opět se, jako již několikrát, projevila nedisciplinovanost hráčů, kteří se uchylují ke zbytečným vyloučením.

Letci aktuálně drží díky lepšímu skóre 4. místo ve skupině B před Havlíčkovým Brodem a Pardubicemi. Na vedoucí Litvínov ytrácejí 5 bodů.

Letce teď čeká zápasová vánoční pauza - 7. a 8. ledna jedou k utkání v rámci Red Bull Rookie Cupu do Salzburgu a zpět do soutěže naskočí 13.ledna v Havířově (18:00).


VÝSLEDKY ELSD II. skup. B

TABULKA ELSD II. skup. B



Čtěte také

Podcast hokej zblízka