Letňanský tým by rád postoupil do play-off
neděle 28. srpna 2016

PŘED LIGOU: Těžká skupina nemírní cíle staršího dorostu

Cíl je jasný: poprvé v historii klubu postoupit do play-off. Na ambicích staršího dorostu se krátce před startem nového ročníku extraligy nic nemění navzdory faktu, že ho ve skupině čekají samí těžcí soupeři: Slavia, Sparta, Plzeň, Karlovy Vary, Chomutov, Litvínov a Kladno. Odhodlání týmu posilují také poměrně solidní výsledky v přípravě, které si pochvaluje hlavní kouč Martin Rousek.

"Až na jeden zápas, kdy jsme s Jihlavou prohráli 0:4, jsme s přípravou spokojení. Dobré bylo nasazení i předváděná hra," říká Rousek.

Letci ze zatím osmi odehraných utkání sice čtyřikrát prohráli, pokaždé však těsně o gól nebo v prodloužení. Potěšující jsou tři vítězství, a tak mrzí jen zmiňovaná porážka s Jihlavou. O to víc, že klub z Vysočiny kvůli marodce dorazil se čtyřmi mladšími dorostenci.

"Nevím, jestli to kluci podcenili, ale ten zápas se nám prostě moc nepovedl. Kluci si stěžovali, že jim nejezdily nohy a od začátku jsme tahali za kratší konec," přibližuje trenér, který byl naopak velmi spokojený hned po prvním duelu v Hradci Králové nebo po tom se Slavií, který Letňany sice prohrály 4:5, ale se silným rivalem odehrály vyrovnanou partii a pět vteřin před koncem mohly vyrovnat ze samostatného úniku.

"Hradec s ročníkem 1999/2000 vyhrál mistra republiky v mladším dorostu, takže si toho výsledku cením. A Slavia je také velice kvalitní. I ostatní utkání jsme neodehráli špatně: třeba v Havlíčkově Brodě jsme prohráli těsně 0:1, ale měli jsme snad deset vyložených šancí. Ten den bychom netrefili snad ani fotbalovou bránu," usměje se Rousek.

Starší dorost se v nové sezoně bude opírat především o dobré brankáře. Jistotou by měl být čerstvý reprezentant do 16 let Lukáš Pařík, který podle trenéra odvedl kvalitní práci ve všech přípravných zápasech a nepustil jediný laciný gól. "Třeba proti Slavii na něj jeli hned v první minutě sami a podržel nás."

Rousek dobře ví, že pokud má tým v brance oporu, okamžitě hraje sebevědoměji. A to by měla být hlavní devíza staršího dorostu v nadcházející sezoně. "Lukášovi navíc hodně dala reprezentační zkušenost. Je vysoký, chce na sobě pracovat a věří si. V brankářích by neměl být problém," tvrdí kouč.

Slibně vypadá také útok. Hráči Rouskovi v přípravných duelech potvrdili, že jsou šikovní, přesto by rád viděl, aby dokázali v určitých momentech vzít více zodpovědnosti na sebe. "Občas hrajeme až moc na krásu, což se potvrdilo třeba v Havlíčkově Brodě, kde si to dávali pomalu ještě na brankovišti. Chtělo by to někdy řešit situace střelou, a ne nahrávkou. Je to škoda."

Určité obavy panovaly ohledně obrany, která přišla o některé opory, ovšem i tady se ukázalo, že by nemuselo být zle. Tedy pokud beci budou hrát jednoduše a místo složitých kombinací budou rozehrávat puky rychle dopředu.

"S obránci jsem spokojený, zatím odehráli zápasy solidně. Když prohrajeme o gól, tak to není o becích. S Jihlavou jsme sice prohráli 0:4, ale dva góly jsme dostali těsně před koncem, kdy jsme se snažili víc útočit a propadali vzadu," říká Rousek, jemuž se líbí, že defenzivní hráči začali konečně také přitvrzovat.

"Ze začátku jsme byli spíš takoví hodní, což v téhle kategorii už nejde. Hlavně před vlastní brankou musíme být zlí, důrazní a znepříjemňovat protihráčům život."

Obvykle bývá nejdůležitější vstup do ročníku, především z psychologického hlediska, protože se podle něj často odvíjí celá sezona. Rousek však tvrdí, že v kategorii staršího dorostu tohle pravidlo až tolik neplatí. Mladí hráči si podle něj totiž prohry tolik neberou.

"To bylo vidět loni, kdy jsme byli po polovině soutěže na sestupovém místě, ale pak kluci hráli vyrovnané zápasy, nikoho se nebáli a šli do toho. Oni umí nepovedený zápas vypustit z hlavy a druhý den je úplně jiný. Není neobvyklé, že jeden den prohrajete o pět gólů a druhý vyhrajete."

Staršímu dorostu začíná sezona 2. září na Spartě a všichni doufají, že nebudou mít takové problémy jako loni. "Věřím, že budeme schopní hrát se všemi vyrovnané zápasy a že se budeme moct poprat o body, které budeme potřebovat jako sůl," pravil Rousek, jenž byl spokojený také s přístupem hráčů k tvrdému letnímu drilu. "Někdy si to kluci sice odlehčili nebo vymysleli nějakou kravinu, ale to je v tomhle věku normální."

Čtěte také

Podcast hokej zblízka