Kouč juniorky jde za exotickou nabídkou
sobota 09. července 2016

Hokej ve Skotsku? Úžasné, divili byste se, vypráví Dobroň

V nadcházející sezoně měl vést letňanskou juniorku, ale pak se mu naskytla nevšední nabídka trénovat ve Skotsku. Jelikož tam už Michal Dobroň v minulosti působil, tak bylo okamžitě jasno. Byť dobře věděl, že svým rozhodnutím nepotěší vedení Letců, kteří kvůli tomu musí na poslední chvíli hledat jeho nástupce. "Jsem rád, že to takhle dopadlo a vrátím se," říká zkušený bek a nyní i kouč.

Hokej ve Skotsku je pro českého fanouška exotická nebo minimálně hodně neobvyklá záležitost. Jak jste se tam vůbec dostal?
Když se řekne, že jde člověk hrát hokej do Anglie, tak je to opravdu neobvyklé. Ale jejich elitní soutěž má vysokou úroveň. Chodí tam hodně hráči z farem z Kanady a Ameriky, tedy kluci, kteří si hledají angažmá v Evropě. Je to pro ně velká příležitost. Úroveň hokeje tam jde nahoru. Hlavně v Anglii se snaží pracovat i s mládeží. Dá se říct, že se tam hokej vyvíjí a má svou kvalitu.

Vy mluvíte o Anglii, ale já myslel, že jste byl ve Skotsku...
Je to Skotsko, Edinburgh, což je hlavní město, ale hraje se tam společná liga.

Takže to není jako ve fotbale, kde mají ligy rozdělené?
Přesně tak. Liga je rozdělená na půlky, aby se tolik necestovalo, ale prolíná se. Kromě týmů z Anglie a Skotska je tam i Belfast, což je v Irsku. Jen z Walesu v soutěži nikdo není.

Kolik má liga týmů?
Dvanáct.

A kolik tam chodí lidí na hokej?
Je to hodně rozdílné, protože ve Skotsku nejsou tak velké stadiony. Mají kapacitu zhruba pro pět tisíc lidí a chodí jich kolem tří až čtyř tisíc. V Anglii jsou stadiony pro deset tisíc a chodí kolem osmi, takže je tam úžasná atmosféra. V Belfastu je také obrovská aréna. Před dvěma lety, kdy jsem na Ostrovech působil, měli na každý zápas vyprodáno.

Kolik lidí chodí v Edinburghu?
Tam mají menší stadion a chodí tam kolem tří tisíc lidí. Edinburgh je blízko Glasgow, kde je také tým, pak je blízko Fife, takže to jsou skoro derby, a když přijedou fanoušci, tak je plno.

Říkal jste, že v lize hraje spousta cizinců. Kolik je v týmech místních hráčů?
V regulích ligy je, že každý tým musí mít na soupisce minimálně pět domácích hráčů. Pak už je na nich, kolik si vezmou importovaných hráčů. V tomhle mají výhodu větší anglická města, která mají větší základnu. Ale vím, že třeba Glasgow hrálo s dvanácti Angličany. Je to různé.

Belfast. Že nevěříte? Ale ano, takhle vypadá hokejový stadion v Irsku, kde mívají neustále vyprodáno.

Jak vás osobně upoutalo tamní prostředí, země a jak se vám líbí tamní hokej?
Strašně mě to oslovilo. Hlavně fanoušci, protože jsou srdeční a věrní. Dokážou na hokej přijít, i když se nedaří. Tady si lidi v takových okamžicích kolikrát řeknou, že se jim nikam nechce. V Británii tím lidi žijou a mají to jako svátek. Jsou vděční i za každý kontakt s hráčem, když mezi ně přijde.

Ve Skotsku je to takové ponuré, deštivé a sychravé prostředí. To vám také vyhovuje?
Říká se, že tam furt prší, ale to je taková pověra. Ono když tam prší, tak prší tři dny, ale pak je zase čtrnáct dní hezky. Nedá se říct, že furt prší. Když tam někdo pojede na dovolenou na týden a z toho mu bude tři dny pršet, tak je jasný, že řekne, že furt prší. Ale když jsem tam působil, tak jsme měli spíš hezčí dny než ty ošklivé.

Odcházíte tam trénovat. Budete vést mládež jako v Letňanech?
Já tam budu jako hrající trenér áčka.

Opravdu? Já myslel, že jste už s aktivní kariérou skončil.
Měl jsem jenom roční pauzu.

A troufáte si na návrat?
Cítím se skvěle, celý rok se udržuju, sport jsem rozhodně nevypustil. Akorát si teď musím najít čas se připravit intenzivněji. Jsem profesionál a kdybych se na to necítil, tak tu nabídku nevezmu.

Loni jste byl přesvědčený, že skončíte definitivně, nebo jste si nechával otevřená dvířka?
Řekl jsem, že končím definitivně s tím, že kdyby přišla nějaká nabídka, tak ji budu zvažovat.

Co to, že se z Edinburghu znovu ozvali?
To byla taková shoda náhod. Na Facebooku jsem viděl, že hledají trenéra. Vlastně mi to poslala moje manželka odkazem. Takže jsem tam napsal a pak to vzalo rychlý spád. Všichni byli nadšení, že se chci vrátit a pomoct jim. Dá se říct, že během tří dnů to bylo vyřešené.

Mají v Británii čeští hráči velké jméno?
Oni preferujou spíš Kanaďany, protože mají v očích NHL. Ale řekl bych, že si váží práce, kterou pro ně odvedete. Dá se říct, že v letech, kdy jsem tam působil, se nám dařilo. Tohle asi sehrálo větší roli než to, že jsem Čech.

Jak dlouho tam plánujete být?
Většinou vám dají smlouvu na sezonu a průběžně se všechno řeší dál. Nezažil jsem, aby někomu dali víceletou smlouvu.

Chtěl byste se pak vrátit do Letňan?
Takhle daleko ještě nepřemýšlím. Ale s Tomášem Blažkem i s panem Vrbou jsme furt v kontaktu, takže to určitě nechci odstřihnout. Chci být v kontaktu i během sezony, protože jsem klukům v juniorce dělal letní přípravu. Chci vědět, jak se jim daří.

Jak to vůbec příjali v klubu, když jste jim oznámil, že odcházíte?
Jednání nebylo vůbec složité. Dá se říct, že pan Vrba i Bláža se k tomu postavili jako bývalí sportovci. Je to prostě příležitost se ve sportu a v kariéře rozvíjet dál. Nebránili mi tu nabídku přijmout.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka