Letci vyhráli soutěž a mají ambiciózní cíle
středa 06. dubna 2016

Pokrok sedmičky. Ale pořád nás čeká dost práce, ví kouč

Když před sezonou trenérský tým posílil o Michala Broše, byly v sedmé třídě zavedeny nové pořádky. Mužstvu to v následujících měsících evidentně přineslo jen samé ovoce. Budete-li brát v potaz pouze zápasy v žákovské soutěži, Letci neprohráli od konce října a po dlouhých letech vyhráli pro Letňany ligu. V příštím ročníku chtějí pomýšlet na republikové finále. Ale k tomu je ještě třeba ujít kus cesty.

Sedmička už odehrála porci téměř 90 utkání, a to má dva turnaje ještě před sebou. Kromě své ligy a různých akcí se dobrovolně účastnila i jakési vlastní soutěže vybraných týmů, kde se snaží měřit s těmi nejlepšími ve svém ročníku. Na finále v Ostravě uhrála o uplynulém víkendu páté místo.

Pokrok a pořádná porce odvedené práce je tu opravdu znatelná. Přesto jeden z koučů Martin Uldrich tvrdí: "Prožíváme běh na dlouhou trať." Vedení této třídy totiž není jen o trenérských věcech a taktických pokynech, ale jde i o nastavení mentálního koučinku. A to není vůbec snadné.

"Neustále musíme řešit různé problémy v hlavách hráčů. Aby se naučili pracovat pro mužstvo, protože spousta frajerů to stále neumí a k hokeji přistupují jako k individuálnímu sportu," vysvětluje Martin Uldrich a přiznává, že některé věci ho nepřestávají překvapovat. "Když už máte pocit, že jste s tím hnuli, přijde znovu zápas, který vám otevře oči."

V čem? "Například v tom, že někteří naši borci jsou schopni být na ledě dvě a tři čtvrtě minuty bez střídání, což je nepřípustné," odpovídá Uldrich. "Pořád máme mezi sebou rebely, kteří narušují disciplínu týmu. Na druhou stranu - někteří kluci nás taky příjemně překvapili."

Psát jmenovitý seznam hráčů je zbytečné, mužstvo vystupuje jako celek. Jako celek vítězí a jako celek také podstupuje tresty, pokud se něco nelíbí trenérům. 

Ti letos proti výrazně slabším soupeřům stanovili motivaci v různých "skrytých" soutěžích, kdy během zápasů bojovali hráči o to, aby se vyhnuli trestu. I když bylo utkání rychle rozhodnuto, měli například za úkol nedostat soupeře na svoji polovinu. Soutěžních prvků se vymýšlela spousta. A třeba na nedávném turnaji v Mělníku musel tým místo rozbruslení s pukem absolvovat plazení po ledu.

Když Letci zadané úkoly v utkáních nezvládli, běhali například na začátku týdne stanovené okruhy za trest. "Nebyla to náplň našich trenérských metod. Spíš jsme tím hráče strašili, aby ze sebe vydávali všechno," přibližuje kouč Uldrich.

Podle něj to bylo také způsobeno tím, že kádr sedmičky je příliš úzký na to, aby si trenéři mohli dovolit nenominovat do utkání několik hráčů. I to se však během sezony stávalo. Prohřešky totiž úplně nezmizely. 

"Kdyby byla konkurence v kádru silnější, samozřejmě by to přineslo větší užitek. Ale kolikrát se stalo, že jsme hráli jen na deset lidí a proti slabším soupeřů jsme tímto mohli řešit kázeňské přestupky. Na tohle možná byla liga dobrá. Protože kdyby v ní hrálo víc kvalitních týmů, tak si to nemůžeme dovolit."

V Letňanech postavení a umístění v tabulce u žáků příliš neřeší a stejný postoj k tomu má i realizační tým sedmáků. Už teď ale trenéři avizují, že od svěřenců budou očekávat mnohem víc v příští sezoně.

Motivace je jasná - postup do finálové turnaje mistrovství republiky osmých tříd, který třeba letos ovládli Bílí Tygři z Liberce. "Tohle je naše priorita pro příští sezonu. Budeme se snažit výborně reprezentovat klub a udělat úspěch," slibuje Uldrich.

A nezapomene s blížícím se závěrem sezony poděkovat. "Svému kolegovi, hráčům a rodičům."

Čtěte také

Podcast hokej zblízka