Letci s David Servisem přišli o neporazitelnost
sobota 12. března 2016

Procitnutí z jihu... Muži kvalifikaci začali tvrdou prohrou

Půl roku, 20 zápasů nebo celou dosavadní sezonu. Vyberte si, jak si chcete pamatovat neporazitelnost letňanského "áčka". Obdivuhodná série však skončila hned v prvním kole kvalifikace o II. národní ligu. Letci ji na ledě českobudějovického David Servisu rozehráli vysokou porážkou 1:5 a rychle zjistili, že ambiciózní cesta do II. národní ligy bude hodně trnitá. Zbraně ovšem rozhodně neskládají.

Proč by také, vždyť mají za sebou už pořádný kus práce a vidina postupu je lákavá. Jenže v pátek poznali sílu mužstva, které má úplně stejný cíl a mnohem zkušenější kádr.

David Servis v sezoně prohrál jen dvakrát - jednou v základní části a jednou v play-off Jihočeského přeboru, který je sám o sobě považován za kvalitní soutěž. "Byli vyzrálejší, zkušenější, silovější, chytřejší a ještě hokejovější, než jsem čekal," uznal sokovy kvality letňanský trenér Jan Doutnáč. 

Osudovým pro jeho družinu se stalo časové rozpětí 91 vteřin krátce před polovinou základní hrací doby, kdy domácí zvyšovali třemi rychlými góly už na 5:0. Bezpečný náskok jim stačil. Letňanský kapitán Jan Mišner stihl jen korigovat čestným zásahem z přesilovky na konečných 1:5.

"Hráli jsme dobře, potěšilo mě především to, že jsme jim stačili rychlostně, ale přesto jsme prohráli tak vysoko," řekl kouč Doutnáč a tým za předvedený výkon pochválil. Včetně gólmana Lukáše Havlína, jenž ještě spoustu šancí uhasil. I vypůjčených juniorů Michala Neumana s Adamem Kellerem, kteří do zápasu naskočili. "Přenesli si formu ze závěru sezony a rozhodně nezklamali."

Nezklamal nikdo. Jenže zatímco mladí Letci disponují jen dvěma hráči s druholigovými zkušenostmi, Jihočeši mají jména, která okusila extraligovou či prvoligovou soutěž. Tým si byl vědom síly soupeře, trenér se byl dokonce osobně podívat na finálovou sérii David Servisu s Milevskem.

I soupeř měl však přes vysokou výhru slova uznání pro Letňany. "Pražští kluci nás překvapili, ne nadarmo vyhráli Pražský přebor. Mají mladý, cílevědomý mančaft, hráli do poslední chvíle, hodně bruslili a celkově se mi opravdu líbili," ocenil Jiří Fedur, jeden z trenérů vítězů, s tím, že narazili na suverénně nejlepšího soupeře v sezoně. "Ale máme jejich skalp a jsme za něj rádi."

Už z hodnocení obou stran je cítit vzájemný respekt a smysl pro fair-play. Férovost se odehrávala i na ledě.

Domácí občas tvrdili muziku a třeba forvard Matěj Štěpán po jednom ze střetů nedohrál utkání, protože ho bolí záda. Ovšem jinak se střetnutí odehrávalo v rámci pravidel. "Budějovičtí byli féroví. Nešetřili nás, chodili do nás, ale mělo to přátelský duch i skvělou diváckou atmosféru," tvrdí Doutnáč.

"Věděli jsme, že mají zkušený tým. Takový jsme v sezoně ještě nepotkali," doplnil útočník Mišner. "V naší soutěži jsme pokaždé diktovali hru my, ale teď ji diktovali oni. A na to jsme nebyli zvyklí."

Důkladný rozbor soupeřovy hry nakonec nebyl nic platný. Byť Letci měli i videozáznamy z předchozích duelů. Zaměřovali se na zakládání jihočeských útoků, znali systém i používané signály. Jenže proti tak silnému soupeři se všechno brání mnohem složitěji. 

"Především v přečíslení a soubojích jeden na jednoho jsme tahali za kratší konec. Navíc soupeř byl velmi ukázněný," připomněl kouč Doutnáč. "I proto je jeho síla ohromná."

"Letňany hodně jezdily, ale hrály spíš takový mladý hokej. My jsme byli v útočné třetině nebezpečnější," nechal se slyšet jeden z domácích obránců Petr Macháček. Jeho spoluhráč Zdeněk Šperger dodal, že tým šel do utkání s pokorou: "A rozhodně to nebylo tak jednoduché, jak to výsledkově vypadá. Letci jsou opravdu nepříjemný soupeř, ale my jsme udělali první důležitý krok k postupu."

Ani Pražané se však ještě zdaleka nevzdávají. 

Po těžké bitvě mají týden na odpočinek. Příští pátek a neděli je čeká klíčový dvojboj doma, když nejprve přivítají Louny a poté znovu David Servis. Tříčlennou skupinu hranou dvoukolovým systémem zakončí týden nato v Lounech.

Právě ty totiž nahradily v kvalifikaci Roudnici nad Labem, která se coby vítěz Ústeckého kraje z kvalifikace s předstihem odhlásil, a tak ji nahradil poražený finalista.

"Jestli vidíme postup reálně? Proč by ne. Pořád nějaká šance je," nevzdává se Doutnáč. "David Servis má výsledky venku horší než doma, takže to určitě nezabalíme. Budeme makat a rvát se o to do poslední chvíle. A věřím, že nás znovu přijde povzbudit hodně lidí." 

Tak nezapomeňte. příští víkend... Letci si další zaváhání nesmějí už dovolit.

David Servis ČB - HC Letci 5:1 (2:0, 3:1, 0:0)
Branky a nahrávky: 13. Zich (Nedorost, Trummer), 18. Šperger (Jindra), 27. Mikeš (Suchánek), 27. Chaloupka (Mikeš), 28. Mikeš - 37. Mišner.Rozhodčí: Sýkora - Vavruška, Oudls. Vyloučení: 7:6. Využití: 1:1. Diváci: 550.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka