Letci skončili druzí v prvoligové soutěži
pondělí 07. března 2016

Stylová rozlučka juniorů... Kanonádou i velkým obratem

V deseti posledních zápasech pokaždé bodovali a připsali si devět výher. Úctyhodná bilance, že? Snad jen škoda, že pro tuhle rozjetou mašinu soutěžní sezona právě končí. Letňanští junioři ji završili střeleckou kanonádou proti PZ Kladno a dokonalým obratem v Klatovech. A potřetí v řadě se tak umístili na druhém místě prvoligové tabulky. Trenér Milan Antoš má pro ně jenom slova chvály.

Páteční odplata za předchozí vzájemný duel byla naprosto dokonalá. Letci Kladnu vrátili lednovou porážku a vyhráli 9:1. V neděli zase otočili stav 2:4 po dvou třetinách a nakonec zvítězili 6:5.

Junioři druhou část sezony odehráli v obrovské formě, ideální pohodě a s viditelným elánem. A patří jim obdiv.

Vždyť i kouči Antošovi je nyní líto, že už do tabulky další body nepřidají. Porce 36 mistrovských zápasů je u konce. "Co se týče pátečního utkání, kluci Kladno úplně rozebrali  a pak to bylo jenom o tom, kdo si dá gól. Je fakt škoda, že už je konec sezony, protože mužstvo v současnosti předvádí výborné výkony a je radost na ten hokej koukat."

V Klatovech měl duel jiný průběh. Domácí dlouho drželi náskok, ale Pražané se v poslední třetině nadechli k obratu a těsně vyhráli. Snad i proto, že to byl poslední zápas sezony, s níž se chtěli rozloučit úspěšně.

"Jeli si to vyloženě užít. Ale oni si to užívají celou tu dobu, co je pozoruju zblízka," řekl Antoš a připomněl jen tři porážky z posledních 17 zápasů. Přitom v Klatovech mohl postavit jen čtyři obránce a dva centry. Letci tam přijeli s celkem 12 hráči do pole.

Kazda si zaslouží být v extralize, ocenil Antoš

Systém letošní soutěže byl pro juniory nešťastný. Extraliga byla totiž uzavřena, a tak prvoligové týmy neměly dostatečnou motivaci. Letci do ročníku nastoupili váhavě a lídra z Ústí nad Labem se jim nepodařilo dohnat ani drtivým finišem. 

Antoš má ale pro řadu hráčů jen slova uznání. "Parta kolem Kellera, Rulfa, Majora, Neumana... Ti kluci jsou neskuteční," zmínil ročník 1995, který v kategorii končí. "K nim se přidaly i šestadevadesátky a společně se tak vytvořil silný tým. Navíc někteří hráči se neuvěřitelně zlepšovali. Co v poslední době předváděl v obraně třeba Dan Kazda, to byly výkony hodné extraligové úrovně," nešetřil chválou Antoš.

Sám by chtěl některé dosavadní opory přesvědčit, aby své štěstí zkusily právě v týmech, které hrají extraligu. Zároveň ale musí brát ohled na sestavení kádru pro příští sezonu - tedy pokud bude na střídačce tohoto mužstva pokračovat. V juniorské kategorii se mluví o velkých systémových změnách. 

"Uvidíme, s čím se přijde. A podle toho se budeme zařizovat. Je bezvadné ale kluky pozorovat a vidět, jak parádně hrají. Některé znám ještě z dob, kdy jsme zachraňovali starší dorost v extralize před dvěma lety. Vydrželi hrát a baví je to. Jsou super," má radost kouč.

Tým bude do konce března trénovat, plánuje sehrát ještě několik přátelských zápasů. 

Pak si užije zasloužený odpočinek.

HC Letci - PZ Kladno 9:1 (2:0, 2:1, 5:0)
Branky domácích: Pavičević 2, Neuman, Pražienka, Špičan, Urban, Novotný, Kazda, Major. Asistence: Keller 2, Špičan 2, Honetschläger 2, Husák, Novotný, Kazda, Katriňák, Pražienka, Urban.

Klatovy - HC Letci 5:6 (2:1, 2:1, 1:4)
Branky hostů: Poljanyčka 2, Major, Pavičević, Honetschläger, Pražienka. Asistence: Pražienka 2, Pavičević, Husák, Kučera, Kazda.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka