Letcům se vydařila odveta jen napůl
neděle 29. listopadu 2015

Junioři podlehli lídrovi. Na skalp Litoměřic jim stačil gól

Dvě branky ve dvou utkáních stačily letňanským juniorům k tomu, aby ukořistili alespoň tři body. Po páteční porážce 1:4 s Ústím nad Labem se jim to povedlo v neděli v Litoměřicích. Jediným gólem tam o vítězství rozhodl útočník Martin Pražienka díky dvojnásobné početní výhodě. Letcům se tak alespoň napůl povedla odveta za dvě prohry z předchozích vzájemných utkáních.

V 1. lize zůstávají na předních příčkách tabulky. Po šestnácti kolech mají už 26 bodů, což je vzhledem ke špatnému začátku uspokojivé číslo. Pravda, juniorská liga je uzavřenou soutěží a vlastně se v ní o mnoho nehraje, ale přesto se z ní dá vzít pár pozitiv.

Třeba to, že Letci nenarazili na jediného soupeře, kterému by herně nestačili. Platí to i o utkání se suverénním lídrem z Ústí, jemuž v pátek podlehli už podruhé v sezoně.

"Bylo to o tom, že jsme se nedostali do vedení a museli dotahovat. Nepomohlo nám to," přiznal asistent trenéra Jan Mišner. "Přitom jsme mohli vést, ale i přes několik vyložených šancí jsme se nedokázali gólově prosadit."

V poslední třetině Letci korigovali porážku na 1:4 brankou z hole Jiřího Horáka, jenže málo platné. "Ale nebyl to nehratelný zápas. Určitě se s nimi dalo hrát i vyhrát," povzdychl si Mišner.

V Litoměřicích třem formacím Letců pomohla přesilová hra pět na tři už v úvodní třetině. Ještě do přestávky však přišla nečekaná komplikace - Adamovi Kellerovi se zlomil nůž na brusli a obrana dohrávala na pět beků. 

Po úvodním gólu by čekal málokdo, že je to také poslední branka zápasu. Oba týmy si totiž vytvářely množství slibných šancí, ovšem tento souboj byl především soubojem brankářů.

Především pak exceloval Dan Vacula, letňanský gólman vypůjčený ze staršího dorostu. 

Už v pátek předváděl famózní zákroky v dorostenecké extralize proti Pardubicím, za což tehdy sklidil chválu od trenéra Milana Antoše. V neděli před ním smekl klobouk i Mišner. "Podal neuvěřitelný výkon. Chytal opravdu skvěle, všechna čest." 

A nezapomněl dodat: "Makali všichni kluci. Odbojovali to dozadu, a proto jsme dokázali vyhrát."

Letci z posledních devíti utkání prohráli jen dvě. Navázat na výtečnou bilanci mohou už následující víkend proti PZ Kladno a Klatovům - tedy mužstvům, které dokázali v říjnu porazit.

HC Letci - Ústí nad Labem 1:4 (0:1, 0:1, 1:2)
Branka domácích: Horák.

Litoměřice - HC Letci 0:1 (0:1, 0:0, 0:0)
Branka hostů: Pražienka. Asistence: Honetschläger, Kučera.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka