Letňanský odchovanec bude hrát na farmě
čtvrtek 01. října 2015

Kouč o Vránovi: Jednou ho čeká zářná budoucnost v NHL

Někteří lidé tvrdí, že má víc talentu než česká jednička letošního draftu Pavel Zacha. Prý je lepší než jeho vrstevník a velký kamarád David Pastrňák. Přesto si Jakub Vrána, bývalý Letec, narozdíl od jiných českých hokejistů musí na šanci v nejslavnější soutěži světa počkat. Sezonu začne v Hershey Bears, farmářském týmu Washingtonu Capitals. V průběhu dalších týdnů se uvidí, co dál.

Vrána se v organizaci Capitals zúčastnil letního nováčkovského kempu, v září zasáhl do dvou přípravných zápasů, v obou utkáních byl na ledě okolo 12 minut a připsal si dvě střely na branku. Před startem NHL však putoval zpět do AHL. Podle deníku MF DNES bylo jeho přeřazení poněkud překvapivé.

"O místo v NHL budu bojovat," slíbil 19letý útočník Vrána už před odletem s tím, že zůstane v zámoří. Minulou sezonu sbíral zkušenosti ve švédském Linköpingu. Teď je zpět v Hershey.

"Udělal na nás velký dojem, očekáváme od něj velké věci," řekl zámořským novinářům trenér Troy Mann. "Snad ho někdy povolá i Washington," doufá Vránův kouč.

Letňanský odchovanec zapůsobil už na konci uplynulého ročníku, kdy po vypadnutí v semifinále Elitserien odletěl pomoct Hershey v závěru základní části. Za tři utkání zaznamenal Vrána pět asistencí. V deseti zápasech play-off přidal dalších šest bodů.

Na prvním tréninku s mužstvem ukázal, že si ho oblíbili nejen kvůli hokejovému umění, ale také pro jeho lidské vlastnosti. "Co? Já mám jít na rozhovor? Jsi si jistý?" vtipkoval s PR manažerem Hershey.

"To ukazuje, že je v něm kus dítěte, užívá si život. Vždycky se směje a má skvělou povahu," okomentoval situaci trenér Mann.

Vránu opravdu na interview chtěli a on vyprávěl o letní dřině v mateřských Letňanech, o vášni pro hokej, a prohlásil: "Mým cílem je dávat dvě stě procent do každého tréninku, do každého zápasu, ale hlavně chci pomáhat mužstvu k vítězství."

Nikdo vlastně nepochybuje, že si Vrána jednou slavnou NHL zahraje. A přesvědčený je i jeho současný trenér: "Je jedním z těch, které čeká zářná budoucnost. Jsem si jistý, že  můžeme nasměrovat správnou cestu."

Václav Karabáček, další talentovaný hokejista z Letňan, si zahrál v přípravě za Buffalo jediný zápas, pak ho Sabers poslali zpět od QMJHL do týmu Baie-Comeau Drakkar, v juniorské soutěži bude působit už třetí sezonu. 

"Minulý rok jsem se sebou nebyl spokojený, doufám, že tenhle rok bude lepší. Zesílil jsem a každou sezonu jdu nahoru," řekl 19letý útočník, který je k sobě vždy až příliš kritický.

Co myslíte, kdo z Letců se dočká dřív?

Čtěte také

Podcast hokej zblízka