V letňanském klubu se konal seminář
pátek 28. srpna 2015

Ať trenéři mají jasno. Se sudími probírali úpravy pravidel

Není to příliš obvyklé, na mládežnické poměry už vůbec ne. Letci jsou vlastně jediným hokejovým klubem v Praze, který se k tomuto kroku rozhodl. Tento týden v Ice Areně uspořádal seminář svých trenérů a rozhodčích, na kterém si před startem sezony vyjasňovali úpravy pravidel. "Chceme mít v nich jasno a vyvarovat se případným nedorozuměním," vysvětlil Tomáš Blažek, sportovní ředitel klubu.

Tohle zdaleka nemusí být přínosem jen pro trenéry, pravidla se vždy nejvíce týkají především hráčů. A obzvlášť ti od dorosteneckého věku by v nich měli mít alespoň základní přehled. 

Trenéři je o změnách informují, i když jim kladou na důraz především disciplinární prohřešky. "V tomto věku se hráč snaží dodržovat pravidla a hlavně nechybovat, když hraje pod tlakem. Ale v zápalu boje se kolikrát nějakého prohřešku dopustí," říká Milan Antoš, kouč staršího dorostu.  

Blažek, jenž pro změnu vede mladší dorost, dodává: "Tohle setkání mělo přinést hlavně to, abychom byli připraveni na neobvyklé situace a nemohl nás v pravidlech nikdo zaskočit. Myslím, že to splnilo svůj účel."

Setkání v prostorách letňanské arény probíhalo zhruba dvě hodiny a zúčastnili se ho téměř všichni trenéři. Přednášeli jim rozhodčí Petr Šťovíček a Jan Holeňa. "Má to dva hlavní přínosy: my jako rozhodčí si tím ulehčíme práci, protože to pak nemusíme vysvětlovat v každém zápase," vysvětluje druhý jmenovaný. "A taky nejsme žádní nepřátelé trenérů, tak proč mezi sebou neposílit vztahy a navzájem si nepomoct?"

Ve své prezentaci se společně se Štovíčkem zaměřili na různé herní situace, (ne)uznání sporných gólových momentů či místa vhazování a postavení hráčů při něm. Ale také na důležité detaily jako úprava výstroje nebo chování hráčů po přerušení hry. 

Tak třeba Pravidlo 163, podle něhož dostane hráč osobní trest v případě, že bude přehnaně posměšnými či pohrdavými gesty a provokativními slovy oslavovat před soupeřovou střídačkou svůj gól. Nová pravidla se týkají například úmyslného vyhození puku po přerušení hry. 

Nebo protestních gest jako úderů hokejkou do ledu či mantinelu po výroku rozhodčích, což bude rovněž posuzováno jako prohřešek za nesportovní chování. "Bude-li to vnímáno jako protest, vyloučíme," varuje Holeňa.

On i Šťovíček nemluví jen za sebe, ale všechny sudí. Přísněji budou posuzovat také úmyslné podkopnutí soupeře, za což oproti dřívějšku dostanou hříšníci nově automaticky trest ve hře. Stejně posuzováno bude i kousnutí, plivnutí na soupeře či otření své krvavé rány o jeho dres.

Trest může nastat i v případě, že konec své duté hole nebude mít hráč ochráněn "zátkou" nebo špuntem. Zkrátka když bude na konci hole otvor, "což může být nebezpečné," upozorňuje Štovíček.

Od dorosteneckých kategorií a výš pokračuje loni zavedené pravidlo hybridního icingu, ale žákům se letos nebude pískat icing, budou-li v dráze vyhozeného puku dva hráči v kontaktu. Když už je řeč o žácích, vyloučený hráč musí setrvat na střídačce i v době přestávky - tedy pokud zrovna mezi třetinami neprobíhá úprava ledu.

Pozor si musejí dávat i vedoucí týmů, kteří se starají o zápisy utkání. Doteď gól neplatil jen v případě, že ho vstřelil nebo mu asistoval neoprávněný hráč - tedy ten, jenž mylně chyběl v zápise. "Nyní branka nebude platit, pokud takový hráč bude jen na ledě, aniž by u klíčového okamžiku musel přímo být," říká Holeňa. "Pokud se náhodou splete číslo dresu, nevadí to. Důležité je jméno v zápise."

Upravené pravidlo je i v nařízení trestného střílení - respektive v signalizované výhodě. Zatímco dříve byl hráč v samostatném úniku faulován a sudí se rozhodl pro trestné střílení, mohl tým celou jeho signalizovanou výhodu dokončit. Pokud ale rozhodčí budou chtít teď udělit trestné střílení, musejí ho odpískat ihned po onom brejku.

Všechna pravidla jsou k nalezení na webu Českého svazu ledního hokeje.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka