Jaké jsou ambice jednotlivých týmů
pondělí 24. srpna 2015

Otazníky a očekávání. Letci pomalu kráčí do nové sezony

Nová sezona se blíží. Je to trochu s podivem, ale letní prázdniny se pomalu chýlí ke konci a všechny týmy v Letňanech už po náročné přípravě vyhlížejí ostré boje. Jaké jsou ambice jednotlivých ročníků? Kdo nejvíce posílil a kdo naopak oslabil? Postoupí konečně některé z extraligových mužstev do vyřazovací části? A co změny v realizačních týmech? Je čas na malý předsezonní rozbor Letců.

Jeho hlavním průvodcem je klubový šéftrenér a metodik Jiří Vrba. Nejde začít jinak než dorosteneckými výběry. Ten starší čeká těžký rok a hlavním cílem je tudíž záchrana. Pomoci by mohlo to, že tým trenéra Milana Antoše naskočí do papírově lehčí skupiny než loni, byť na úkor úmorného cestování na Moravu.

Tým přišel o dvě opory. O letošního Hráče sezony Matěje Chalupu, jenž zamířil do Plzně. A do Liberce zmizel i další talent a držitel stejného ocenění z roku 2014 Václav Burda...

"Opravdu proto budeme rádi, když nebudeme mít žádné starosti," souhlasí Vrba, jenž však upozorňuje i na jedno pozitivum: tím je příchod Václava Zídka ze Sparty, který s Letci od léta trénuje. "Nemá sice dobrou pověst, ale je velice šikovný. Navíc věřím, že ho Milan Antoš dokáže usměrnit, tohle on umí. Ten příchod ještě není definitivní, ale doufáme v něj."

Tým sice nebude tak kvalitní jako loni, sázet ovšem bude na zkušenost. Konkurenci by navíc mohly zvýšit tři posily, které se osvědčily na Tryout Campu a v kádru pro sezonu zůstávají, čtvrtý Jan Sokolík musel kádr opustit. Trenéry k tomu potěšil výkonnostní růst brankáře Adama Špirka, jenž loni dělal trojku, ovšem přes léto na sobě zapracoval a mohl by spolehlivě chytat.

Mladší dorost by rád napodobil uplynulý ročník, ale nebude to mít snadné. "Současný kádr totiž není tak kvalitní," přiznává Vrba. Tým Tomáše Blažka není dostatečně posílený o hráče z osmé třídy, kteří ještě fyzicky nedospěli a trenéři je proto poslali na hostování či střídavé starty jinam.

"Jedna pětka mladých hrát bude, u té druhé musíme počkat, až dorostou. Jsou šikovní, ale bohužel malí, to je hendikep," říká letňanský metodik. Mladší dorost však získal několik posil. "Ze Znojma přišel Navrátil, z Kobry Nárovec a z Kralup jsme získali obránce Hlinku a útočníka Němce," vypočítává Vrba. Tým by měl být silný hlavně na brankářském postu, kam na hostování přišly další velké naděje.

Pokud jde o žákovské kategorie, pak vedení Letců trápí především osmý ročník, který se potýká s příliš úzkým kádrem. Tým vstoupí do nové sezony pouze s deseti hráči do pole a s dvěma brankáři.

"Spousta kluků nám odešla z nesmyslného rozhodnutí rodičů, přitom byli jedni z nejlepších. Tady by hráli a přechod do mladšího dorostu by měli snadnější. Bohužel s tím jako klub nic nenaděláme," povzdychne si Vrba, jenž však nemá obavy, jak to osmička zvládne. "Doplníme to zespoda."

Další ročníky - sedmička, šestka i pětka - by totiž měly být zhruba ve stejné kvalitě jako loni. Novinky? Sedmičce bude pomáhat z pozice asistenta Michal Broš, který na jaře ukončil kariéru. K šestce nastoupil na stejnou pozici Milan Hluchý, extraligový šampion z Karlových Varů, který kvůli zdravotním důvodům už také s aktivním hokejem skončil.

"Nechci říkat, že to u nás předchozí asistenti dělali špatně, to vůbec ne, ale pro kluky je perfektní, když s nimi budou pracovat známí hráči. Na oba je radost koukat, umí s dětmi výborně komunikovat a práce je baví," pochvaluje si letňanský šéftrenér.

U juniorky tlačí vedení klubu na to, aby měl tým úroveň. Sice nemůže bojovat o postup do extraligy, která je nově uzavřená, přesto je cílem odehrát dobrou sezonu. K tomu by měl pomoci širší kádr, který nejspíš doplní i posily ze Sparty a Slavie. Tým nově povede Martin Rousek, jenž nahradil trenérského veterána Jiřího Nikla.

A áčko? To bude mít téměř stejný kádr jako loni a také tradičně stejné ambice - tedy postup do druhé ligy, ke kterému bylo naposledy už hodně blízko. Třeba to tentokrát vyjde. Nová sezona začíná už brzy.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka