František Hrdinka válel na Hlinkově memoriálu
neděle 16. srpna 2015

Odchovanec Letců roste ve Švédsku: Pro beky je ideální

František Hrdinka je dalším z řady letňanských odchovanců, kteří to mohou dotáhnout daleko. Šikovný obránce po předchozí sezoně v rakouském Salzburgu strávil poslední rok ve švédské Frolundě a ohromně hokejově vyrostl. Nebylo proto divu, že se objevil v reprezentačním výběru na Memoriálu Ivana Hlinky v Břeclavi, kde patřil mezi nejlepší české beky. Brzy může zamířit ještě výš.

Hrdinkovou předností vždycky bývalo hokejové myšlení, pro tenhle sport měl nadání od Boha. Jenže ho limitovaly některé nedostatky, především pak bruslení. Tohle už ovšem neplatí, rok ve Švédsku talentovaného beka posunul po všech stránkách. 

"Fanda patřil na Memoriálu mezi tři nejlepší obránce," chválil ho legendární mládežnický trenér Zbyněk Zavadil, který všechny své bývalé svěřence pozorně sleduje. 

Samotný Hrdinka jeho slova potvrzuje, i když se turnaj týmu celkově moc nevydařil. "Sám se sebou jsem byl spokojený, odvedl jsem pro mužstvo všechno, co jsem mohl. Kvůli osobním statistikám jsme tam nejeli."

Máte za sebou rok ve Švédsku, co vám dal?
Mluvil jsem s panem Zavadilem, který mě sledoval vždycky, když jsem se vrátil. Říkal, že nejvíc jsem se zlepšil v bruslení. Já cítím, že jsem i zesílil a celkově šel nahoru.

Jak vůbec došlo k transferu na sever?
Byl jsem tehdy s reprezentační šestnáctkou na akci ve Švédsku. Vyšla mi a byl jsem vyhlášen nejlepším obráncem turnaje. Díky tomu si mě všimla Frolunda, která mi vzápětí nabídla kontrakt. Tenhle rok jsem tam hrál za starší dorost i juniorku.

Jak to vypadá do příští sezony?
Počítají se mnou do základní sestavy juniorky. Byl jsem jedním z nejvíc vytížených beků, takže si myslím, že to bude dobrá sezona.

Pan Zavadil říkal, že Švédsko je speciálně pro obránce vynikající. Můžete to z vlastní zkušenosti potvrdit?
Jednoznačně. Když jsem tam přišel, měl jsem problémy s bruslením. Hodně mi pomohli i s taktickými věcmi ohledně obrany, díky tomu jsem se dostal dost dopředu.

A co to bruslení? Díky čemu jste se v něm tak zlepšil?
Každý druhý den jsme měli power skating na ledě, ale spíš tomu hodně pomohla posilovna, protože v ní děláme speciální cviky na odrazovou sílu. A taky hodně sprinty, to mi dost pomohlo.

Dá se říct, o kolik procent jste se za ten rok posunul?
O padesát procent, fakt mi to hodně pomohlo. Hodně jsem zrychlil a zlepšil skluz. Ze začátku to bylo těžké, ale postupem času mi bruslení začalo jít líp a líp. Čím víc jsem byl v posilovně a na ledě, tím rychlejší byl posun. V sedmnácti se to dá ještě hodně změnit.

Předtím jste strávil rok v rakouském Salzburgu, kde mají špičkové podmínky. Můžete popsat, jak vypadá jejich akademie?
Teď tam postavili úplně nový komplex a myslím, že mají nejlepší akademii v Evropě, ne-li na světě. Mají tam několik skatemillů, několik střelnic, speciální trenéry na bruslení, specialisty na výživu, každý den vám vaří snídaně, obědy a večeře, takže jste pod kontrolou. Postavili dvě nové haly, starají se o školu, o všechno. Je tam regenerace, sauny, vířivky... Je to tam prostě výborné.

Prý na dálku studujete střední školu v Česku. Jak to funguje?
Studuju ekonomku, právě jsem dodělal druhý ročník. Během roku mi posílají úkoly, já je vracím, oni mi z toho dělají klasifikaci. Na konci roku, když už mám po sezoně, tak tam přijedu a dělám různé zkoušky a testy.

Co Letci? Byl jste se podívat za kluky?
Jo, určitě. Po suché přípravě jsem strávil ještě měsíc v Letňanech s panem Zavadilem. Byl jsem furt na ledě, musím poděkovat jemu i vedení klubu, že mi to umožnili. Každý rok se sem budu rád vracet.

Je to zvláštní, když se člověk vrací do prostředí, kde vyrostl?
Je to určitě jiné, jsem rád za to, kde jsem vyrostl. Nikdy bych to neměnil.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka