Odcházející Letec hodnotil úspěšný rok
čtvrtek 13. srpna 2015

Hráč sezony Chalupa si převzal trofej s hokejovou cenou

Nikdo nemůže zpochybnit jeho vítězství v klubové anketě Hráč sezony. Talentovaný útočník Matěj Chalupa byl totiž nejmilejším překvapením roku, udělal obrovský hokejový pokrok a stal se tahounem staršího dorostu. Teď od Letců převzal krásnou a zbrusu novou putovní trofej a také cenu, kterou si sám vybral - dvě špičkové hokejky Ultra Tacks nejvyšší řady CCM v hodnotě přes 12 tisíc korun.

"Mám z toho velkou radost," řekl Chalupa, když z rukou klubového sekretáře Tomáše Blažka cenu i dárek přebíral. Před rokem by tomu přitom sám nevěřil, protože v mladším dorostu rozhodně nevynikal. 

V tom starším ho však trenér Milan Antoš udělal kapitánem, dal mu prostor a on začal zářit.

Chalupu zdobí přehled, dobré bruslení a také produktivita. Vždyť v téhle kategorii byl nejlepší v týmu. Především díky tomu si řekl o nominaci do klubové ankety, kterou nakonec také ovládl. Mezi trenéry dostal pět hlasů ze čtrnácti, což mu stačilo. 

"Jsem rád, že jsem vyhrál. Uplynulá sezona mi zvýšila sebevědomí a díky téhle trofeji si teď budu věřit ještě víc. Je to krása, vůbec jsem nečekal, že bych mohl dostat tolik hlasů," vypráví nadále pokorný Chalupa, který už přestoupil do Plzně, kde by chtěl hrát extraligu juniorů a pak - třeba - také za áčko, do jehož kádru se nyní probojoval jeho starší bratr.

I to sehrálo roli, proč si zvolil odchod na západ Čech. 

"Z Letňan se mi neodcházelo snadno, měl jsem tady všechno a byl tu spokojený. Chci si ale budovat pozici, abych se dostal co nejdřív do juniorky, navíc mi Plzeň dala dobré podmínky. S jejich manažerem Tomášem Vlasákem jsme už prohodili pár slov."

Chalupa si hodně cení šance, kterou v Letňanech dostal od trenérů a bez které by se jeho potenciál nemusel rozvinout. 

"Chytil jsem ji za pačesy, velký podíl na všem má pan Antoš s panem Zlatohlávkem," nezastírá sedmnáctiletý útočník, který musel coby kapitán dávat pokyny starším. "To bylo takové zvláštní."

Sám sebe považuje za skromného, který na ostatní neumí moc zakřičet. "To spíš sám na sebe, když mi na ledě něco nejde," říká. Za svou největší přednost považuje bruslení a střelu, ale dokáže být kritický a vidí i nedostatky. "Musím pilovat třeba stabilitu a víc se tlačit do brány," ví.

Chalupa po sezoně musel na operativní odstranění výrůstků na kotníku, které absolvoval už na začátku května. Po něm mohl pět týdnů trénovat jenom vrchní část těla. Na nohy se zaměřil potom, těm však dal zabrat už při loňské letní přípravě. "Chodil jsem trénovat navíc s kondičním koučem a pomohlo mi to. Pracoval jsem i na břichu a bylo znát, že jsem se zpevnil - ustával jsem víc soubojů," všiml si.

V nadcházející sezoně bude hrát za Plzeň, ale nechybělo mnoho a mohl následovat jiného letňanského odchovance Jakuba Vránu a odejít do Švédska. Ve hře byl Linköping, jenže ten na poslední chvíli vycouval. "Chtěl jsem tam hrát juniorku, ale nedostal jsem příležitost ukázat se. Prý už nechtějí Čechy. Mrzelo mě to," vzpomíná forvard, jemuž se líbí hokej v podání Patricka Kanea.

Zklamání je však už dávno pryč. 

Přebila ho třeba i výhra v prestižní anketě Letců a také cíle do budoucna. Těmi hlavními jsou postup do play-off a touha dotáhnout to až do reprezentačního výběru. "Věřím, že to můžu dokázat a že mám na to, abych byl i v Plzni lídrem."

Vedení klubu mu už gratulovalo a na cestu dalším hokejovým vývojem darovalo dvě zmiňované hole, jež si Chalupa sám v JB Sportu Ice Areny vybral. Jeho předchůdce Václav Burda loni zvolil brusle značky Bauer.


Čtěte také

Podcast hokej zblízka