V Letňanech proběhl trenérský seminář
středa 29. dubna 2015

Češi ztrácí herní myšlení. Letci staví hlavně na bojovnosti

Už jen posledních pár dní volna zbývá hokejovým Letcům, od příštího týdne vypukne vše nanovo. Pro většinu týmů totiž startuje letní příprava a chystají se na ni také letňanští trenéři, kteří se nedávno sešli v hojném počtu v Ice Areně. Důvod? Hokejový seminář, který vedl kouč reprezentační šestnáctky Pavel Arnošt. Téma? Porovnání české hokejové mládeže se zahraniční konkurencí.

Zhruba dvě hodiny trval pondělní dopolední seminář, kterého se zúčastnili téměř všichni letňanští trenéři. Včetně nových tváří, jež do klubu před nadcházející sezonou přichází. 

"Za ten rok, co jsem tady, to tu bylo poprvé. Líbilo se nám to," pochvaloval si Tomáš Blažek, klubový sekretář a sportovní manažer Letců. "Rád bych sem podobný seminář dostal ještě před startem sezony."

Pavel Arnošt, jenž v sezoně pravidelně nominoval do reprezentační šestnáctky i Václava Burdu z Letňan, v Ice Areně otevřel diskuzi k současným trenérským metodám napříč všemi kategoriemi. A také hodnotil rozdíly mezi českým týmem a těmi ostatními - v čem se šestnáctiletí hokejisté vyrovnají světové špičce a v čem naopak zaostávají.

Tak například: "Tvrdil, že zaostáváme v herním myšlení, což mě docela překvapilo, protože v tomhle jsme vždycky bývali na vysoké úrovni," líčil Blažek a snaží se najít příčiny. "Možná se hodně zaměřujeme na trénování a dovednosti, ale už se tolik nevěnujeme hrám. Dřív se v tělocvičnách nebo na plácku hrál hodně fotbal nebo basketbal. Jenže asi to postupně mezi dětmi mizí."

Co s tím? "Je to jen o tom hrát, hrát a hrát. V herním myšlení se nejlépe zdokonalíte tím, že to budete dokola opakovat. Všechny vedlejší hry rozvíjí herní myšlení a zdokonalují kombinaci, ale my to tady nemůžeme trénovat čtyři hodiny denně. Musí i vzniknout vlastní iniciativa od dětí."

Na co se lze naopak dívat mnohem pozitivněji, je podle Arnoštovy studie fyzická kondice, ve které Češi stačí i těm nejlepším. Byť jsou v některých zemích ještě lepší podmínky k trénování. 

Právě na fyzičce mohou stavět také Letci, kterým se Blažek snažil najít nejvýstižnější charakteristickou vlastnost - a zvolil slovo pracovitost. "Letci se na sobě snaží pracovat. Bohužel nás brzdí časté odchody našich nejlepších hráčů, takže to musíme dost stavět hlavně na kolektivním pojetí."

Narážel tak na velmi pravděpodobné odchody dvou nejlepších hráčů staršího dorostu. Matěj Chalupa se rozhodl vydat cestou slavného odchovance Jakuba Vrány a zkusit štaci ve Švédsku, to samé by podle všeho měl udělat i Burda. "Když tu pak chybí ta nejvyšší kvalita, je třeba to nahrazovat bojovností," dodává Blažek.

"Každopádně se takovéto semináře hodí. Každému trenérovi to může něco dát," ocenil i Milan Antoš, jehož starší dorost právě dva zmiňované odchody nejspíš velmi citelně oslabí. "Pokud k tomu dojde, bude to ztráta, ale budeme se muset s ní vyrovnat," prohlásil už před časem. "Ostatně není to poprvé ani naposled."

Čtěte také

Podcast hokej zblízka